ΥΓΕΙΑ

Λευκή ελιά στο δέρμα: Αιτίες και πότε μπορεί να είναι καρκίνος

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι λευκές κρεατοελιές στο δέρμα μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις αιτίες τους και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Λευκή ελιά στο δέρμα: Αιτίες και πότε μπορεί να είναι καρκίνος
Bigstock

Αν και οι περισσότερες ελιές (σπίλοι) στο δέρμα είναι καφέ ή μαύρες, η εμφάνιση μιας λευκής ελιάς μπορεί να προκαλέσει ανησυχία για πιθανό καρκίνο του δέρματος, όπως το μελάνωμα.

Αυτό το άρθρο εξετάζει τις πιθανές αιτίες της εμφάνισης μιας λευκής ελιάς στο δέρμα, εάν αυτό μπορεί να σημαίνει καρκίνο και τα σημάδια ότι ένας σπίλος μπορεί να είναι μελάνωμα.

Λευκή ελιά στο δέρμα: Πιθανές αιτίες

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός λευκού σπίλου στο δέρμα. Ορισμένες κοινές αιτίες είναι:

  • Υπομελάγχρωση: Αυτό συμβαίνει όταν το δέρμα χάνει τη χρωστική του, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται λευκά μπαλώματα ή λευκοί σπίλοι. Μπορεί να οφείλεται σε καταστάσεις όπως η λεύκη ή να είναι αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού του δέρματος.
  • Σπίλος με λευκό στεφάνι: Ένας σπίλος που περιβάλλεται από έναν λευκό δακτύλιο ή στεφάνι είναι γνωστός ως σπίλος με φωτοστέφανο. Η λευκή περιοχή προκύπτει από την ανοσολογική απόκριση του σώματος, που λανθασμένα επιτίθεται στα χρωστικά κύτταρα γύρω από την ελιά.
  • Σμηγματορροϊκή κεράτωση: Πρόκειται για καλοήθεις αναπτύξεις, που μοιάζουν με κονδυλώματα και μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του λευκού. Είναι συνήθως αβλαβής κατάσταση και πιο συνηθισμένη, όσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι.
  • Τραύμα δέρματος: Τραυματισμοί ή επαναλαμβανόμενες τριβές στο δέρμα μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό λευκών σπίλων ή κηλίδων, καθώς το δέρμα επουλώνεται και χάνει τη χρωστική του ουσία.

Μπορεί μια λευκή ελιά στο δέρμα να σημαίνει καρκίνο;

Δεν είναι όλες οι λευκές ελιές ενδεικτικές για καρκίνο δέρματος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας και να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο, εάν παρατηρήσετε οτιδήποτε ασυνήθιστο. Τι πρέπει να έχετε υπόψη:

  • Καλοήθης έναντι κακοήθους σπίλου: Οι περισσότερες λευκές ελιές είναι καλοήθεις και όχι καρκινικές. Καταστάσεις όπως η λεύκη ή ο σπίλος με φωτοστέφανο είναι γενικά μη καρκινικές και δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία.
  • Ακτινική κεράτωση: Αυτή η κατάσταση περιλαμβάνει τραχιά, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα, που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Αν και αυτά τα μπαλώματα συνήθως δεν είναι λευκά, μπορεί να φαίνονται πιο ανοιχτόχρωμα από το περιβάλλον δέρμα και έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, έναν τύπο καρκίνου του δέρματος.
  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος και μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ως λευκή ή μαργαριταρένια κηλίδα. Αν και σπάνια εξαπλώνεται, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.
Skin-Cancer-moles

Ποια είναι τα σημάδια ότι μια ελιά στο δέρμα μπορεί να είναι μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας σοβαρός τύπος καρκίνου του δέρματος, που μπορεί να αναπτυχθεί σε κρεατοελιές. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια, για να διασφαλιστεί η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Το αρκτικόλεξο ΔΑΣΕΧ είναι ένας χρήσιμος οδηγός για τον εντοπισμό πιθανών μελανωμάτων:

  • (Δ)ιάμετρος: Τα μελανώματα είναι συνήθως μεγαλύτερα από 6 χιλιοστά (περίπου στο μέγεθος μιας γόμας μολυβιού), αν και μπορεί να είναι μικρότερα όταν εντοπιστούν για πρώτη φορά.
  • (Α)συμμετρία: Εάν το ένα μισό του σπίλου δεν ταιριάζει με το άλλο μισό σε σχήμα ή χρώμα, μπορεί να είναι σημάδι μελανώματος.
  • (Σ)ύνορα: Τα μελανώματα έχουν συχνά ακανόνιστα, τραχιά ή κακώς καθορισμένα όρια/σύνορα, σε αντίθεση με τους καλοήθεις σπίλους που έχουν με λεία, ομοιόμορφα όρια.
  • (Ε)ξέλιξη: Οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα ή την ανύψωση ενός σπίλου ή οποιαδήποτε νέα συμπτώματα, όπως αιμορραγία, κνησμός ή κρούστα, μπορεί να υποδηλώνει μελάνωμα.
  • (Χ)ρώμα: Μια ελιά με πολλαπλά χρώματα ή αποχρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του λευκού, του μαύρου, του καφέ, του κόκκινου ή του μπλε, θα πρέπει να εξεταστεί από δερματολόγο.

Συμπέρασμα

Αν και μια λευκή ελιά στο δέρμα μπορεί να προκύψει από διάφορες καλοήθεις αιτίες, είναι σημαντικό να παραμείνετε σε εγρήγορση για τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας. Δεν είναι όλα τα λευκά σημάδια στο δέρμα ένδειξη καρκίνου, αλλά μερικά μπορεί να χρειάζονται ιατρική φροντίδα για να αποκλειστούν καταστάσεις, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και η ακτινική κεράτωση. Η κατανόηση των σημαδιών του μελανώματος και ο τακτικός έλεγχος του δέρματός σας για τυχόν αλλαγές μπορεί να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με μια ελιά ή ένα σημάδι στο δέρμα σας, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για ακριβή διάγνωση και κατάλληλη φροντίδα.

Πηγές: medicalnewstoday.com, medicalnewstoday.com, skincancer.org