ΥΓΕΙΑ

Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Τι πρέπει να αποφεύγετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι κόκκινες κρεατοελιές, γνωστές και ως κερασοειδή αιμαγγειώματα, είναι κοινές δερματικές αναπτύξεις που εμφανίζονται ως μικρά, κόκκινα εξογκώματα στο δέρμα.

Κόκκινες ελιές στο δέρμα: Τι πρέπει να αποφεύγετε
Bigstock

Οι κόκκινες ελιές (σπίλοι) είναι γενικά καλοήθεις και δεν χρειάζονται θεραπεία εκτός και αν προκαλούν ενόχληση ή αισθητικές ανησυχίες. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τρόποι αφαίρεσης, που μπορείτε να συζητήσετε με έναν δερματολόγο.

Παρά την καλοήθη φύση τους, είναι σημαντικό να χειρίζεστε σωστά τις κόκκινες ελιές, για να αποφύγετε πιθανές επιπλοκές. Εδώ είναι βασικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε να κάνετε στις κόκκινες ελιές.

Αποφύγετε το τσίμπημα και το ξύσιμο

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε με τις κόκκινες ελιές είναι να τις τσιμπάτε ή να τις ξύνετε. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε ερεθισμό, αιμορραγία και πιθανή μόλυνση. Το ξύσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του μεγέθους ή αλλαγή εμφάνισης του σπίλου, οδηγώντας σε περιττές ανησυχίες ή επιπλοκές.

Μην επιχειρήσετε να τις αφαιρέσετε μόνοι σας

Οι κόκκινες ελιές δεν πρέπει να αφαιρούνται στο σπίτι. Οι πρόχειρες πρακτικές αφαίρεσης, όπως το κόψιμο, το κάψιμο ή η χρήση χημικών ουσιών, μπορούν να προκαλέσουν σημαντική βλάβη, όπως μόλυνση, ουλές και άλλες βλάβες στο δέρμα. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο για οποιεσδήποτε διαδικασίες αφαίρεσης σπίλων.

Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως

Η έκθεση κόκκινων κρεατοελιών σε υπερβολικό ηλιακό φως μπορεί να επιδεινώσει την εμφάνισή τους και να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών. Οι υπεριώδεις ακτίνες (UV) μπορούν να βλάψουν το δέρμα και ενδεχομένως να προκαλέσουν αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα των σπίλων. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αντηλιακό και προστατευτικό ρουχισμό για να προστατεύσετε τις κόκκινες ελιές από την επιβλαβή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Μην αγνοείτε τυχόν αλλαγές

Το να αγνοήσετε ή να υποτιμήσετε τις όποιες αλλαγές στις κόκκινες ελιές είναι ένα άλλο βασικό πράγμα που πρέπει να αποφύγετε. Τα αγγειώματα είναι συνήθως καλοήθη, αλλά οποιεσδήποτε σημαντικές αλλαγές στην εμφάνισή τους (μέγεθος, σχήμα, χρώμα) θα πρέπει να εξετάζονται από δερματολόγο. Η παράβλεψη αυτών των αλλαγών μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη ανίχνευση πιθανών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του δέρματος, αν και αυτό είναι σπάνιο για τα αγγειώματα.

Laser-Plasma-Pen-Removing-Cherry-Angioma

Αφαίρεση κερασοειδούς αιμαγγειώματος με λέιζερ

Bigstock

Αποφύγετε τη χρήση σκληρών προϊόντων περιποίησης δέρματος

Η χρήση σκληρών προϊόντων περιποίησης δέρματος πάνω ή γύρω από κόκκινες ελιές μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό και δυσφορία. Προϊόντα που περιέχουν ισχυρά οξέα, αλκοόλ ή άλλα ερεθιστικά συστατικά μπορεί να προκαλέσουν ερυθρότητα, πρήξιμο και άλλες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε απαλά, μη ερεθιστικά προϊόντα περιποίησης, για να διατηρήσετε την υγεία του δέρματος που περιβάλλει το αγγείωμα.

Μην εφαρμόζετε πίεση

Η άσκηση πίεσης ή ο τραυματισμός σε κόκκινες ελιές, όπως από στενά ρούχα ή έντονο τρίψιμο, μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή, αιμορραγία και πιθανή μόλυνση. Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε την περιοχή με προσοχή και να αποφύγετε οποιαδήποτε περιττή πίεση ή τραύμα.

Προσοχή στη λάθος διάγνωση

Η εσφαλμένη διάγνωση ερυθρών σπίλων μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη θεραπεία. Οι κόκκινες ελιές θα πρέπει να αξιολογηθούν σωστά από δερματολόγο για να διαφοροποιηθούν από άλλες δερματικές παθήσεις που μπορεί να απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση. Η αυτοδιάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε περιττή ανησυχία ή ακατάλληλο χειρισμό της κατάστασης.

Αποφύγετε μύθους και παρανοήσεις

Η πίστη σε μύθους και παρανοήσεις για τις κόκκινες ελιές μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλες ενέργειες. Για παράδειγμα, μερικοί μπορεί να πιστεύουν ότι όλες οι κόκκινες ελιές είναι επικίνδυνες ή ενδεικτικές κάποιας σοβαρής πάθησης, κάτι που γενικά δεν συμβαίνει. Η κατανόηση ότι οι κόκκινες ελιές είναι συνήθως αβλαβείς μπορεί να βοηθήσει στην κατάλληλη διαχείρισή τους.

Πηγές: verywellhealth.com, health.com