ΥΓΕΙΑ

Γιατί βγάζετε νέες ελιές στο σώμα – Τι να προσέξετε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι κρεατοελιές (σπίλοι) είναι κοινές δερματικές αναπτύξεις που εμφανίζονται συνήθως ως μικρές, σκούρες καφέ κηλίδες.

Γιατί βγάζετε νέες ελιές στο σώμα – Τι να προσέξετε
Bigstock

Προκύπτουν από συστάδες κυττάρων και μπορεί να ποικίλλουν σε χρώμα, σχήμα και μέγεθος. Οι περισσότεροι έχουν κρεατοελιές από την παιδική κιόλας ηλικία, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο να εμφανιστούν νέες ελιές στο σώμα κατά την ενήλικη ζωή.

Η κατανόηση του γιατί εμφανίζονται νέες ελιές στο σώμα είναι σημαντική για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων για την υγεία και την λήψη κατάλληλων μέτρων.

Νέες ελιές στο σώμα: Πιθανές αιτίες

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να εξηγούν το γιατί έχετε παρατηρήσει νέους σπίλους να εμφανίζονται στο δέρμα σας. Η γνώση αυτών των αιτιών μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υγεία του δέρματός σας.

1. Γενετική

Ένας από τους κύριους λόγους για την ανάπτυξη νέων κρεατοελιών είναι η γενετική. Το οικογενειακό σας ιστορικό παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του αριθμού των σπίλων που έχετε και της πιθανότητας εμφάνισής τους στη διάρκεια της ζωής σας. Εάν οι γονείς ή τα αδέρφια σας έχουν πολλούς σπίλους, είναι πιο πιθανό να τους αναπτύξετε και εσείς.

Συμβουλή: Ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για νέους σπίλους εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό πολλών ή άτυπων σπίλων.

2. Έκθεση στον ήλιο

Η υπεριώδης (UV) ηλιακή ακτινοβολία είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τον σχηματισμό νέων σπίλων στο σώμα. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να διεγείρει τα μελανοκύτταρα (τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή χρωστικής) οδηγώντας στην εμφάνιση νέων σπίλων. Τα ηλιακά εγκαύματα, ειδικά κατά την παιδική ηλικία, μπορούν επίσης να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων σπίλων αργότερα στη ζωή.

Συμβουλή: Προστατέψτε το δέρμα σας χρησιμοποιώντας αντηλιακό με ελάχιστο δείκτη προστασίας (SPF) 30, φορώντας προστατευτικά ρούχα και αποφεύγοντας την υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής.

3. Ορμονικές αλλαγές

Οι ορμονικές διακυμάνσεις, ιδιαίτερα κατά την εφηβεία, την εγκυμοσύνη και την εμμηνόπαυση, μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη νέων σπίλων. Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν να αυξήσουν τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων, οδηγώντας στον σχηματισμό σπίλων σε νέες περιοχές του σώματος.

Συμβουλή: Δώστε προσοχή σε τυχόν νέες ελιές στο σώμα κατά τη διάρκεια περιόδων ορμονικών αλλαγών και συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές σε υπάρχοντες σπίλους.

Mole-melanoma-skin-cancer

4. Ηλικία

Νέες ελιές στο σώμα μπορούν να συνεχίσουν να εμφανίζονται καθώς μεγαλώνετε, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 30 ετών. Μετά από αυτήν την ηλικία, η πιθανότητα εμφάνισης νέων σπίλων μειώνεται και οποιεσδήποτε νέες αναπτύξεις θα πρέπει να αξιολογούνται από δερματολόγο, για να αποκλειστούν πιθανές ανησυχίες για την υγεία (καρκίνος δέρματος).

Συμβουλή: Προγραμματίστε τακτικές δερματικές εξετάσεις με έναν δερματολόγο για να παρακολουθείτε τυχόν νέες ή μεταβαλλόμενες κρεατοελιές, ειδικά καθώς μεγαλώνετε.

5. Τύπος και χρώμα δέρματος

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πιο επιρρεπή στην ανάπτυξη νέων σπίλων. Το ανοιχτόχρωμο δέρμα περιέχει λιγότερη μελανίνη (τη χρωστική ουσία που προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία) καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στις βλάβες από τον ήλιο και στον σχηματισμό σπίλων.

Συμβουλή: Εάν έχετε ανοιχτόχρωμο δέρμα, να είστε ιδιαίτερα επιμελείς με την αντηλιακή σας προστασία και να κάνετε τακτικές δερματικές εξετάσεις.

6. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως ανοσοκατασταλτικά ή ορμονικές θεραπείες, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης νέων σπίλων. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται στο ηλιακό φως και στις ορμονικές αλλαγές, οδηγώντας δυνητικά σε σχηματισμό νέων σπίλων.

Συμβουλή: Συζητήστε με τον γιατρό σας τυχόν ανησυχίες σχετικά με νέες ελιές στο σώμα σας, εάν παίρνετε φάρμακα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία του δέρματος.

7. Ανοσοποιητικό σύστημα

Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη νέων σπίλων. Καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, όπως αυτοάνοσες ασθένειες ή ορισμένες λοιμώξεις, μπορεί να αυξήσουν τη δραστηριότητα των μελανοκυττάρων, με αποτέλεσμα το σχηματισμό νέων σπίλων.

Συμβουλή: Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και παρακολουθείτε τακτικά το δέρμα σας για τυχόν νέες αλλαγές.

Νέες ελιές στο σώμα: Πότε να ζητήσετε ιατρική συμβουλή

Οι περισσότερες νέες ελιές στο σώμα είναι αβλαβείς, αλλά είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε το δέρμα σας για τυχόν αλλαγές στους σπίλους σας, οι οποίες θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ένα πιθανό πρόβλημα υγείας, όπως το μελάνωμα.

Skin-Cancer-moles

Αναζητήστε σημάδια όπως:

  • ασυμμετρία
  • ακανόνιστα όρια
  • χρωματική παραλλαγή εντός ορίων της ελιάς
  • διάμετρος μεγαλύτερη από 6 χιλιοστά και
  • αλλαγή σε σχήμα, μέγεθος και χρώμα

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα σημάδια ή εάν εμφανιστεί νέος σπίλος μετά την ηλικία των 30 ετών, συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για επαγγελματική αξιολόγηση.

Πηγή: healthline.com