ΥΓΕΙΑ

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν διαφορετικό μικροβίωμα

Μιχάλης Θερμόπουλος

Νέα έρευνα ανέδειξε έναν απρόσμενο τρόπο διάγνωσης του αυτισμού στα παιδιά: με ανάλυση της σύνθεσης του μικροβιώματος του εντέρου του!

Τα παιδιά με αυτισμό έχουν διαφορετικό μικροβίωμα
Bigstock

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, επιστήμονες ανέλυσαν περισσότερα από 1.600 δείγματα κοπράνων από παιδιά ηλικίας 1 έως 13 ετών και βρήκαν αρκετούς διακριτούς βιολογικούς δείκτες στα δείγματα παιδιών με αυτισμό.

Αυτή η ανακάλυψη σημαίνει ότι μοναδικά ίχνη από βακτήρια του εντέρου, μύκητες, ιούς κ.α. θα μπορούσαν μια μέρα να γίνουν διαγνωστικό εργαλείο για τον αυτισμό, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Qi Su, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα Ιατρικής & Θεραπευτικής, στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Ένα τέτοιο εργαλείο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγιγνώσκουν τον αυτισμό νωρίτερα, προχωρώντας πολύ έγκαιρα σε θεραπείες που είναι πιο αποτελεσματικές για τα παιδιά σε ακόμα μικρότερες ηλικίες.

“Σήμερα βασιζόμαστε πάρα πολύ στα ερωτηματολόγια. Αν μπορούμε να φτάσουμε σε κάτι που μπορούμε θα είναι μετρήσιμο -ό,τι κι αν είναι αυτό- αυτό θα είναι μια τεράστια βελτίωση (στη διάγνωση του αυτισμού), είπε ο Sarkis Mazmanian, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Ινστιτούτο Merkin της Καλιφόρνια.

Πώς φτάσαμε στην σημαντική ανακάλυψη για τη διάγνωση του αυτισμού

Επί δεκαετίες, οι ερευνητές έψαχναν για έναν αξιόπιστο δείκτη αυτισμού χωρίς να έχουν σημαντική επιτυχία. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε δύο διαγνωστικά τεστ, που βασίζονται σε λογισμικό παρακολούθησης ματιών.

Ορισμένοι ερευνητές άρχισαν πιο πρόσφατα να διερευνούν εάν τα ανθρώπινα κόπρανα, τα οποία προσφέρουν ένα παράθυρο στα τρισεκατομμύρια μύκητες, βακτήρια και ιούς που ζουν στα έντερα, μπορεί να προσφέρουν έναν νέο τρόπο για τη διάγνωση της διαταραχής.

Ωστόσο, η ιδέα ότι το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του αυτισμού παραμένει αμφιλεγόμενη μεταξύ των ερευνητών, είπε με την σειρά του ο μικροβιολόγος Gaspar Taroncher-Oldenburg, που δημοσίευσε πέρυσι μια μελέτη για το ίδιο θέμα.

Χαρακτήρισε αυτήν την πιο πρόσφατη μελέτη ως “σημαντικό ορόσημο” στην ευρύτερη αποδοχή αυτής της γραμμής έρευνας.

“Αρχίζουμε να αποδέχονται τώρα ότι το μικροβίωμα δεν είναι απλώς μέρος της διάγνωσης, αλλά μπορεί να είναι ένα θεμελιώδες κομμάτι του παζλ”, είπε χαρακτηριστικά ο Taroncher-Oldenburg.

Τι εντόπισαν ακριβώς

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντικές βιολογικές διαφορές μεταξύ των κοπράνων των παιδιών με αυτισμό και άλλων δειγμάτων.

Σε αντίθεση με την προηγούμενη έρευνα, οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν και άλλους μικροοργανισμούς στο έντερο εκτός από βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων μυκήτων και ιών, καθώς και σχετικές μεταβολικές διεργασίες.

Εν τέλει εντόπισαν 31 βιολογικές υπογραφές που ήταν ξεχωριστές σε διαφορετικές ομάδες.

Στη συνέχεια, σε μια νέα ομάδα δειγμάτων κοπράνων, έλεγξαν αν αυτοί οι δείκτες μπορούσαν να προσδιορίσουν σωστά το ποια δείγματα κοπράνων προέρχονταν από άτομο ε αυτισμό. Ο Su είπε ότι το μοντέλο έκανε τις σωστές προβλέψεις σχεδόν πάντα.

Αλλά ο Mazmanian, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα εργασία, είπε ότι θα ήθελε να δει μελέτες που να διευκρινίζουν το πώς ακριβώς σχετίζεται το μικροβίωμα με τον αυτισμό και αν παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση της διαταραχής.

Διότι ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν, επίσης, ότι αυτή η σχέση ισχύει και αντιστρόφως: τα παιδιά με αυτισμό είναι πιο πιθανό να έχουν ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, αλλάζοντας τη σύνθεση του μικροβιώματός τους.

Πηγή: healthday.com