ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος: Τα οφέλη από τη μείωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος

Σινάνη Αικατερίνη

Αν γνωρίζατε ότι αποφεύγοντας τα μπιφτέκια, το μπέικον και γενικά το κόκκινο κρέας, θα αποφεύγατε και τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, θα τα αφαιρούσατε από τη διατροφή σας;

Διαβήτης, καρδιοπάθειες, καρκίνος: Τα οφέλη από τη μείωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος

Νέα διεθνής μελέτη προσομοίωσης προβλέπει ότι η μείωση της πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος μόνο από τους Αμερικανούς κατά 30%, θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερες από 350.000 περιπτώσεις διαβήτη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 10 χρόνια, καθώς και 92.500 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και 53.300 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου.

Αυτό ισοδυναμεί με περίπου 10 φέτες μπέικον την εβδομάδα - λίγο περισσότερο από μία φέτα την ημέρα στο πρωινό.

Αν την ίδια περίοδο μείωναν κατά 30% και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, το συνδυασμένο όφελος για την υγεία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, δηλαδή σχεδόν 1,1 εκατομμύριο λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη, 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με τη νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου στη Σκωτία και του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας,

«Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος έχει συστηθεί από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο και της Διακυβερνητικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή», δήλωσε η συν-συγγραφέας Lindsay Jaacks, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας υγείας και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Η έρευνά μας διαπιστώνει ότι αυτές οι αλλαγές στη διατροφή θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία στις ΗΠΑ, και αυτό είναι ένα σαφές κέρδος για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», πρόσθεσε.

Μια μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος μόνο κατά 30% θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερες από 732.000 περιπτώσεις διαβήτη, 291.500 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων και 32.200 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου, εκτιμά η μελέτη.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από έρευνα υγείας των ΗΠΑ για να προσομοιώσουν τις επιδράσεις στην υγεία από τη μειωμένη κατανάλωση κρέατος.

Περιέγραψαν τη μικροπροσομοίωσή τους ως την πρώτη που εκτιμά τον αντίκτυπο της μείωσης αυτής της κατανάλωσης στην υγεία των Αμερικανών. Η μελέτη υπολόγισε τον αντίκτυπο των μειώσεων που κυμαίνονταν από 5% έως 100%.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι άλλες μελέτες έχουν συνδέσει τα υψηλά επίπεδα επεξεργασμένων κρεάτων στη διατροφή με χρόνιες παθήσεις, αλλά λίγες έχουν εξετάσει την πολυεπίπεδη επίδραση αυτής της κατανάλωσης στην υγεία.

Υποστηρίζουν ότι η διαπίστωσή τους ότι περισσότερες ασθένειες θα προλαμβάνονταν με τη μείωση του κόκκινου κρέατος παρά με τη μείωση του επεξεργασμένου κρέατος, έχει εύκολη εξήγηση. Οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερο κόκκινο κρέας (47 γραμμάρια την ημέρα) έναντι επεξεργασμένου κρέατος (29 γραμμάρια την ημέρα).

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι εκτιμήσεις τους θα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή, καθώς δεν είναι γνωστές πολλές λεπτομέρειες για το πώς το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας επηρεάζει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Χρειάζεται περισσότερη μελέτη, είπαν.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση The Lancet Planetary Health.