ΥΓΕΙΑ

Φαγούρα σε όλο το σώμα: Όλες οι πιθανές αιτίες – Πότε είναι σοβαρό

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η φαγούρα, ιατρικά γνωστή ως κνησμός, είναι ένα κοινό και συχνά ενοχλητικό σύμπτωμα, που μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος.

Φαγούρα σε όλο το σώμα: Όλες οι πιθανές αιτίες – Πότε είναι σοβαρό
Bigstock

Η εντοπισμένη φαγούρα μπορεί να οφείλεται σε μια συγκεκριμένη πάθηση του δέρματος ή σε κάποιον ερεθισμό, αλλά η εμφάνιση κνησμού σε όλο το σώμα μπορεί να είναι ενδεικτική μιας σειράς υποκείμενων προβλημάτων.

Η κατανόηση των πιθανών αιτιών της φαγούρας σε όλο το σώμα μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό της κατάλληλης θεραπείας και στρατηγικών διαχείρισης.

Συνήθεις αιτίες φαγούρας σε όλο το σώμα

1. Ξηρό δέρμα

Η ξηροδερμία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες αιτίες γενικευμένου κνησμού, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Μπορεί να συμβεί λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως ο κρύος καιρός, η χαμηλή υγρασία ή η συχνή χρήση ζεστού νερού και σκληρών σαπουνιών.

Η φαγούρα λόγω ξηροδερμίας συχνά συνοδεύεται από ορατά σημάδια όπως ξεφλούδισμα, τραχιές κηλίδες ή ακόμα και σκάσιμο και απολέπιση του δέρματος.

2. Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένη φαγούρα και συχνά προκαλούνται από την επαφή με αλλεργιογόνα, όπως ορισμένα τρόφιμα, φάρμακα, γύρη ή τρίχωμα κατοικίδιων ζώων.

Εκτός από την φαγούρα, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση, ερυθρότητα και πρήξιμο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή ή αναφυλαξία.

3. Δερματικές παθήσεις

  • Έκζεμα: Μια χρόνια πάθηση που οδηγεί σε φαγούρα και φλεγμονή του δέρματος. Το έκζεμα, ή ατοπική δερματίτιδα, συχνά προκαλεί εκτεταμένο κνησμό και ξηρά μπαλώματα.
  • Ψωρίαση: Μια αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα, που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα.
  • Δερματίτιδα εξ επαφής: Αυτό συμβαίνει όταν το δέρμα αντιδρά σε μια συγκεκριμένη ουσία, οδηγώντας σε κνησμό και ερεθισμό.

4. Λοιμώξεις

  • Μυκητιασικές λοιμώξεις: Καταστάσεις όπως το πόδι του αθλητή, που προκαλούνται από μύκητες, μπορεί να εξαπλωθούν και να οδηγήσουν σε φαγούρα σε όλο το σώμα.
  • Παρασιτικές λοιμώξεις: Η ψώρα, που προκαλείται από ακάρεα, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη φαγούρα σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα τη νύχτα.

5. Συστημικές παθήσεις

  • Ηπατική νόσος: Καταστάσεις όπως η ηπατίτιδα ή η κίρρωση μπορεί να προκαλέσουν συσσώρευση χολής στο αίμα, οδηγώντας σε έντονο κνησμό.
  • Νεφρική νόσος: Η κακή λειτουργία των νεφρών μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση αποβλήτων στο αίμα, προκαλώντας γενικευμένη φαγούρα σε όλο το σώμα.
  • Διαταραχές του θυρεοειδούς: Ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο δέρμα, οδηγώντας σε κνησμό.
  • Διαταραχές αίματος: Καταστάσεις όπως η αληθής πολυκυτταραιμία μπορεί να προκαλέσουν κνησμό, ειδικά μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους.

6. Ορμονικές αλλαγές

  • Εμμηνόπαυση: Η διακύμανση των επιπέδων των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και φαγούρα σε όλο το σώμα.
  • Εγκυμοσύνη: Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε κνησμό, συχνά λόγω χολόστασης ή τεντώματος του δέρματος.
itchy-skin-fagoura-knhsmos

7. Νευρολογικές παθήσεις

  • Βλάβη των νεύρων: Καταστάσεις όπως η πολλαπλή σκλήρυνση, ο διαβήτης ή ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα, οδηγώντας σε κνησμό χωρίς εμφανείς αλλαγές στο δέρμα.
  • Ψυχογενής κνησμός: Το στρες και το άγχος μπορεί να εκδηλωθούν ως σωματικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του γενικευμένου κνησμού σε όλο το σώμα.

8. Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα, όπως οπιοειδή, αντιβιοτικά ή αντιμυκητιακά φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν κνησμό ως παρενέργεια.

Αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια φάρμακα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε εκτεταμένη φαγούρα σε όλο το σώμα.

9. Περιβαλλοντικοί παράγοντες

  • Αλλαγές θερμοκρασίας: Οι γρήγορες αλλαγές στη θερμοκρασία, όπως η μετάβαση από ένα ψυχρό περιβάλλον σε ένα ζεστό, μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα σε όλο το σώμα.
  • Έκθεση σε ερεθιστικά: Η παρατεταμένη έκθεση σε νερό, χημικά ή ερεθιστικά μπορεί να αφαιρέσει το δέρμα από τα φυσικά του έλαια, οδηγώντας σε ξηρότητα και κνησμό.

10. Προχωρημένη ηλικία

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα τείνει να γίνεται πιο λεπτό και λιγότερο ενυδατωμένο, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στην ξηρότητα και τον κνησμό.

Η φαγούρα που σχετίζεται με τη γήρανση συχνά συνοδεύεται από ξηρό, τραχύ δέρμα και είναι πιο σύνηθες να συμβεί τους χειμερινούς μήνες.

Φαγούρα στο σώμα: Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Ο περιστασιακός κνησμός συνήθως δεν αποτελεί αιτία ανησυχίας, αλλά ο επίμονος ή σοβαρός κνησμός, που δεν ανταποκρίνεται σε θεραπείες χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να απαιτεί ιατρική φροντίδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν η φαγούρα συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα όπως:

  • Σοβαρή ερυθρότητα ή πρήξιμο: Αυτό θα μπορούσε να υποδεικνύει μόλυνση ή αλλεργική αντίδραση.
  • Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών: Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ηπατικής νόσου.
  • Απώλεια βάρους ή κόπωση: Αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μια πιο σοβαρή υποκείμενη πάθηση, όπως ο καρκίνος ή μια συστηματική ασθένεια.
  • Αλλαγές στο χρώμα των ούρων ή των κοπράνων: Αυτό μπορεί να υποδηλώνει προβλήματα με το ήπαρ ή τα νεφρά.
  • Δυσκολία στην αναπνοή: Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία, η οποία απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πηγή: webmd.com