ΥΓΕΙΑ

Αυξημένη κρεατινίνη: 8 τρόποι για να τη μειώσετε φυσικά & να προστατεύσετε τα νεφρά σας

Σινάνη Αικατερίνη

Η κρεατινίνη αποτελεί μεταβολικό προϊόν της μυϊκής δραστηριότητας στον ανθρώπινο οργανισμό. Η ουσία εκκρίνεται από τους μύες, μεταφέρεται μέσω του αίματος στους νεφρούς, φιλτράρεται και αποβάλλεται κατά την ούρηση.

Αυξημένη κρεατινίνη: 8 τρόποι για να τη μειώσετε φυσικά & να προστατεύσετε τα νεφρά σας

Η υψηλή κρεατινίνη, δηλαδή η μεγάλη συγκέντρωση κρεατινίνης στο αίμα, μπορεί να υποδεικνύει συγκεκριμένες δυσλειτουργίες του οργανισμού, ιδιαίτερα των νεφρών.

Τα μη φυσιολογικά επίπεδα κρεατινίνης μπορεί να αποτελούν ένδειξη νεφρικής νόσου.

Εάν έχετε τα παρακάτω συμπτώματα, ίσως χρειάζεται να κάνετε εξέταση για τον έλεγχο των τιμών κρεατινίνης:

  • αλλαγές στην ούρηση (συχνότητα, πόνος, αφρώδη ούρα ή αιματουρία)
  • μυϊκές κράμπες
  • κόπωση
  • ναυτία ή εμετό
  • πρήξιμο γύρω από τα μάτια
  • πρήξιμο στα πόδια ή στους αστραγάλους

Ο γιατρός μπορεί επίσης να σας συστήσει τακτικές εξετάσεις κρεατινίνης εάν έχετε κάποια από τις ακόλουθες παθήσεις, οι οποίες συμβάλλουν σε μειωμένη νεφρική λειτουργία:

  • διαβήτη
  • υψηλή αρτηριακή πίεση
  • νόσο του θυρεοειδούς
  • αυτοάνοσα νοσήματα
  • βακτηριακή λοίμωξη των νεφρών
  • απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος
  • οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου

Τα επίπεδα κρεατινίνης μπορεί επίσης να αυξηθούν προσωρινά λόγω έντονης άσκησης ή τη χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως η σουλφαμεθοξαζόλη, η τριμεθοπρίμη ή τα φάρμακα χημειοθεραπείας.

Η εγκυμοσύνη ή η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της κρεατινίνης.

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης, είναι να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία.

Ακολουθούν οκτώ τρόποι για να μειώσετε με φυσικό τρόπο τα επίπεδα κρεατινίνης σας.

Μην παίρνετε συμπληρώματα που περιέχουν κρεατίνη

Η κρεατίνη παράγεται στο συκώτι και μεταφέρεται στους μύες όπου χρησιμοποιείται για ενέργεια. Όταν η κρεατίνη χρησιμοποιείται για ενέργεια, διασπάται σε κρεατινίνη, ένα μεταβολικό υποπροϊόν.

Εκτός από τη φυσική της μορφή, η κρεατίνη διατίθεται και σε μορφή συμπληρωμάτων, τα οποία χρησιμοποιούν κάποιοι αθλητές για να αυξήσουν τις αθλητικές επιδόσεις τους.

Αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα κρεατινίνης για να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών σας, δεν πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα κρεατίνης.

Μειώστε την πρόσληψη πρωτεΐνης

Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κρεατινίνης. Ειδικότερα, το μαγειρεμένο κόκκινο κρέας μπορεί να επηρεάσει την κρεατινίνη.

Η θερμότητα από το μαγείρεμα προκαλεί την παραγωγή κρεατινίνης από την κρεατίνη που βρίσκεται στο κρέας.

Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτες με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας ή άλλες πηγές πρωτεΐνης, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να έχουν υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης από τα άτομα που καταναλώνουν λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα.

Τρώτε περισσότερες φυτικές ίνες

Μελέτη έδειξε σημαντική μείωση των επιπέδων κρεατινίνης σε άτομα με χρόνια νεφρική νόσο που αύξησαν την πρόσληψη φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.

Συμβουλευτείτε γιατρό για την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε

Η αφυδάτωση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κρεατινίνης. Η πρόσληψη υγρών μπορεί επίσης να αποτελεί πρόβλημα για τα άτομα που πάσχουν από νεφρική νόσο.

Συζητήστε με τον γιατρό σας πόσο νερό και άλλα υγρά πρέπει να πίνετε καθημερινά και πότε είναι η καλύτερη ώρα να το κάνετε.

Μειώστε την πρόσληψη αλατιού

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν υπερβολικό αλάτι μπορεί να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Ειδικά τα επεξεργασμένα τρόφιμα, είναι πλούσια σε νάτριο και φώσφορο, που προκαλούν νεφρικά προβλήματα.

Προτιμάτε τα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και χρησιμοποιείτε μπαχαρικά και βότανα για να αρωματίσετε το φαγητό σας.

Αποφύγετε την υπερβολική χρήση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

Τα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μπορεί να είναι επιβλαβή εάν λαμβάνονται πολύ συχνά ή σε ποσότητες που υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δοσολογία, ειδικά εάν έχετε νεφρική νόσο.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Το κάπνισμα συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου.

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά σας που μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα κρεατινίνης.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα σύνθετο ζήτημα όταν πρόκειται για τη λειτουργία των νεφρών. Έρευνα έχει δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου χρόνιας νεφρικής νόσου.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και να βλάψει τα νεφρά.

Πηγή: Healthline