ΥΓΕΙΑ

Το αντιδιαβητικό / αδυνατιστικό που βοηθά και στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Σινάνη Αικατερίνη

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή κατά την οποία οι άνθρωποι σταματούν να αναπνέουν ενώ κοιμούνται, επειδή ο ιστός στο λαιμό χαλαρώνει και καταρρέει κατά τη διάρκεια του ύπνου, αποκλείοντας πλήρως ή μερικώς τον αεραγωγό.

Το αντιδιαβητικό / αδυνατιστικό που βοηθά και στην αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, ένα δημοφιλές φάρμακο για την απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυτή τη σοβαρή διαταραχή του ύπνου.

Η τιρζεπατίδη, η ουσία που περιέχεται στο φάρμακο για την απώλεια βάρους Zepbound και στη θεραπεία του διαβήτη Mounjaro και ανήκει στην ίδια κατηγορία φαρμάκων με τη σεμαγλουτίδη, φάνηκε να μειώνει τη σοβαρότητα της υπνικής άπνοιας.

Στη μελέτη συμμετείχαν 469 άτομα με παχυσαρκία και αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Οι μισοί από αυτούς χρησιμοποιούσαν το μηχάνημα CPAP, το οποίο διοχετεύει οξυγόνο μέσω μιας μάσκας για να διατηρεί τους αεραγωγούς ανοιχτούς κατά τη διάρκεια του ύπνου, ενώ στους υπόλοιπους το μηχάνημα CPAP είχε αποτύχει ή δεν ήταν ανεκτό.

Οι ασθενείς που έλαβαν εβδομαδιαίες ενέσεις τιρζεπατίδης μείωσαν τον αριθμό των επεισοδίων επιβράδυνσης ή διακοπής της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου κατά το ήμισυ σε ποσοστό σχεδόν 60%, σε σύγκριση με περίπου 10% σε άτομα που έλαβαν ένα εικονικό φάρμακο.

Σύμφωνα με την έρευνα, έως και οι μισοί από τους ασθενείς που έλαβαν τιρζεπατίδη, μείωσαν τα επεισόδια άπνοιας αρκετά ώστε να επιλύσουν δυνητικά τη διαταραχή, σε σύγκριση με έως και 16% εκείνων που χρησιμοποιούσαν το εικονικό φάρμακο.

Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο έχασαν επίσης μεταξύ 18% και 20% του σωματικού τους βάρους και παρουσίασαν βελτιώσεις στην αρτηριακή πίεση και σε μια κατάσταση κατά την οποία το οξυγόνο στο αίμα πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης καλύτερο ύπνο και λιγότερες διαταραχές του ύπνου, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του φαρμάκου Eli Lilly and Co. πλήρωσε για την έρευνα και θα ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να επεκτείνουν τη χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής υπνικής άπνοιας.

Θα μπορούσε το φάρμακο να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας στο μέλλον;

«Τα ευρήματα της μελέτης κατέδειξαν την ικανότητα της τιρζεπατίδης να αντιμετωπίζει τόσο την παχυσαρκία όσο και την υπνική άπνοια, προσφέροντας μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη θεραπευτική λύση», δήλωσε ο Atul Malhotra, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Η δυνατότητά της να χρησιμοποιείται παράλληλα ή ανεξάρτητα από το CPAP θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε αυτές τις αλληλένδετες καταστάσεις. Τα ευρήματα αυτά δείχνουν τη δυνατότητα για την πρώτη εξαιρετικά αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία για την υπνική άπνοια», πρόσθεσε.

Ο Δρ. Paul Peppard, ερευνητής της ιατρικής του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι η απώλεια βάρους συνιστάται εδώ και καιρό ως ένας τρόπος για τη μείωση της σοβαρότητας της άπνοιας στον ύπνο με την επέκταση της πνευμονικής χωρητικότητας, τη μείωση του λίπους στους αεραγωγούς και τη βελτίωση της χρήσης οξυγόνου.

«Αναμένω ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για τη θεραπεία πολλών από τα γνωστά προβλήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία», δήλωσε ο Peppard.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.