ΥΓΕΙΑ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα οφέλη της σεμαγλουτίδης

Σινάνη Αικατερίνη

Τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το Wegovy, μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας κλινικής δοκιμής.

Καρδιακή ανεπάρκεια: Τα οφέλη της σεμαγλουτίδης
Bigstock

Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παρουσίασαν βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία μετά από ένα χρόνο λήψης σεμαγλουτίδης, του δραστικού συστατικού του Ozempic και του Wegovy, αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι γυναίκες είχαν την τάση να χάνουν περισσότερο βάρος από τους άνδρες, κατά μέσο όρο περίπου 9,6% του σωματικού τους βάρους, σε σύγκριση με τους άνδρες που έχασαν το 7,2% του σωματικού βάρους τους.

Ωστόσο, και τα δύο φύλα παρουσίασαν παρόμοιες βελτιώσεις όσον αφορά την υγεία της καρδιάς τους, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το φάρμακο μπορεί να έχει οφέλη για την καρδιά πέρα από το να βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

Τα αποτελέσματα ρίχνουν φως «στα οφέλη της σεμαγλουτίδης για τις γυναίκες και τους άνδρες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Mikhail Kosiborod, καρδιολόγος στο Mid-America Heart Institute του Saint Luke's στο Κάνσας.

Οι ερευνητές χορήγησαν τυχαία σε 1.145 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια είτε σεμαγλουτίδη είτε εικονικό φάρμακο για ένα έτος.

Η καρδιακή ανεπάρκεια εμφανίζεται όταν η καρδιά αρχίζει να αντλεί αίμα λιγότερο αποτελεσματικά, επιβραδύνοντας την παροχή αίματος πλούσιου σε οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κόπωση και δύσπνοια, καθιστώντας καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα πολύ δύσκολες για ορισμένους, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Όμως τα άτομα που έλαβαν σεμαγλουτίδη παρουσίασαν βελτίωση τόσο στα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας όσο και στους φυσικούς περιορισμούς που τους έθετε η πάθηση, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Μετά από ένα χρόνο λήψης του φαρμάκου, είχαν επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μικρότερη περιφέρεια μέσης, αλλά και λιγότερη φλεγμονή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας στο Ορλάντο της Φλόριντα και δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.