ΥΓΕΙΑ

Γιατί πρέπει να κάνετε προπόνηση με αντιστάσεις καθώς μεγαλώνετε

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που πλησιάζουν στη συνταξιοδότηση δεν πρέπει να παραλείπουν την εκγύμναση των ποδιών τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Γιατί πρέπει να κάνετε προπόνηση με αντιστάσεις καθώς μεγαλώνετε

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένα έτος έντονης προπόνησης δύναμης, διατηρεί τη δύναμη των ποδιών μέχρι και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια αργότερα.

«Αυτή η μελέτη παρέχει στοιχεία ότι η προπόνηση με αντιστάσεις στην ηλικία συνταξιοδότησης, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για αρκετά χρόνια», διαπίστωσαν οι ερευνητές με επικεφαλής τον Carl-Johan Boraxbekk, καθηγητή γνωστικής νευροεπιστήμης της γήρανσης στο Πανεπιστήμιο Umea της Σουηδίας.

Οι ερευνητές χώρισαν 369 άτομα μέσης ηλικίας 66 ετών σε τρεις ομάδες.

Όσοι εντάχθηκαν στην πρώτη ομάδα, σήκωναν βαριά βάρη τρεις φορές την εβδομάδα για ένα χρόνο. Τα μέλη της δεύτερης ομάδας έκαναν προπόνηση μέτριας έντασης με το βάρος του σώματος ή με ζώνες αντίστασης τρεις φορές την εβδομάδα. Όσοι ανήκαν στη τρίτη ομάδα, διατήρησαν τα συνήθη επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Τα οστά, η μυϊκή δύναμη και το σωματικό λίπος μετρήθηκαν κατά την έναρξη της κλινικής δοκιμής και στη συνέχεια ξαναμετρήθηκαν μετά από ένα, δύο και τέσσερα χρόνια.

Η δύναμη των ποδιών διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα σε όσους σήκωναν βάρη μετά από τέσσερα χρόνια, κάτι που δεν συνέβη με τις δύο άλλες ομάδες.

Εν τω μεταξύ, τα επίπεδα λίπους παρέμειναν τα ίδια στις ομάδες άσκησης, αλλά όχι στην ομάδα ελέγχου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Και οι τρεις ομάδες παρουσίασαν παρόμοιες μειώσεις στη δύναμη της χειρολαβής, στην άλιπη μάζα των ποδιών και στη δύναμη εκτίναξης των ποδιών.

Οι γιατροί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα ευρήματα για να ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να κάνουν υψηλής έντασης προπόνηση με αντιστάσεις, αφού έτσι θα καταφέρουν να διατηρήσουν την κινητικότητα και την ανεξαρτησία τους καθώς γερνούν, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Open Sport & Exercise Medicine.