Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Μια νέα εξέταση αίματος πιθανώς να μπορεί να προβλέψει τη νόσο του Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κινητικής διαταραχής, δήλωσαν ερευνητές.
Η εξέταση προέβλεψε ορθά τον υψηλό κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον σε 16 ασθενείς που στη συνέχεια εμφάνισαν τη νόσο.
Εφόσον επιβεβαιωθεί, η εξέταση θα μπορούσε να συμβάλει στην επιβράδυνση ή ακόμη και την αποτροπή της εμφάνισης της νόσου, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Καθώς διατίθενται νέες θεραπείες για τη νόσο του Πάρκινσον, πρέπει να γίνεται διάγνωση πριν την ανάπτυξη των συμπτωμάτων», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Kevin Mills, καθηγητής στο University College του Λονδίνου.
Το Πάρκινσον προκαλείται από τον θάνατο των νευρικών κυττάρων σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται substantia nigra, το οποίο ελέγχει την κίνηση.
Αυτά τα νευρικά κύτταρα παράγουν μια σημαντική ορμόνη, τη ντοπαμίνη. Καθώς τα επίπεδα ντοπαμίνης ενός ατόμου μειώνονται, αναπτύσσει συμπτώματα όπως τρέμουλο, βραδύτητα στην κίνηση και το βάδισμα και προβλήματα μνήμης.
Επί του παρόντος, τα άτομα με Πάρκινσον αντιμετωπίζονται με θεραπεία υποκατάστασης της ντοπαμίνης μόλις αναπτύξουν συμπτώματα.
Πιστεύεται ότι η έγκαιρη πρόβλεψη του Πάρκινσον θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση θεραπειών που θα επιβραδύνουν ή θα σταματήσουν τη νόσο προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Δεν μπορούμε να αναγεννήσουμε τα εγκεφαλικά μας κύτταρα και επομένως πρέπει να προστατεύσουμε αυτά που έχουμε. Προς το παρόν, "κλείνουμε την πόρτα του στάβλου αφού το άλογο έχει φύγει". Πρέπει να ξεκινήσουμε πειραματικές θεραπείες πριν οι ασθενείς αναπτύξουν συμπτώματα».
Οι ερευνητές εκπαίδευσαν για τις ανάγκες της μελέτης ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να αναγνωρίζει το Πάρκινσον χρησιμοποιώντας οκτώ βιοδείκτες που βασίζονται στο αίμα.
Διαπίστωσαν ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον με ακρίβεια 100%. Στη συνέχεια εξέτασαν την ικανότητα του προγράμματος να προβλέψει εάν ένα άτομο θα μπορούσε να αναπτύξει Πάρκινσον αργότερα στη ζωή του.
Οι ερευνητές έβαλαν την τεχνητή νοημοσύνη να αναλύσει αίμα από 72 ασθενείς με παραϋπνίες, παθολογικά κινητικά φαινόμενα που παρουσιάζονται στη διάρκεια του ύπνου και προκύπτουν συνήθως κατά τις αφυπνίσεις τόσο από τον ύπνο που χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών (ύπνος REM) όσο και από τον ύπνο non-REM (NREM).
Περίπου το 75-80% των ατόμων με αυτή τη διαταραχή θα αναπτύξουν στη συνέχεια είτε τη νόσο του Πάρκινσον είτε μια εγκεφαλική διαταραχή παρόμοια με αυτή, δήλωσαν οι ερευνητές.
Η τεχνητή νοημοσύνη διαπίστωσε ότι το 79% των ασθενών, είχαν το ίδιο προφίλ αίματος με κάποιον που πάσχει από Πάρκινσον.
Κατά τη διάρκεια 10 ετών παρακολούθησης, τα 16 άτομα που προβλέφθηκε ότι θα εμφανίσουν Πάρκινσον, ανέπτυξαν τη διαταραχή, δήλωσαν οι ερευνητές.
«Με τον προσδιορισμό οκτώ πρωτεϊνών στο αίμα, μπορούμε να εντοπίσουμε πιθανούς ασθενείς με Πάρκινσον αρκετά χρόνια νωρίτερα. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακευτικές θεραπείες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χορηγηθούν σε προγενέστερο στάδιο, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου ή ακόμη και να την αποτρέψει», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Michael Bartl, νευρολόγος στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Goettingen στη Γερμανία.
«Δεν έχουμε αναπτύξει μόνο ένα τεστ, αλλά μπορούμε να διαγνώσουμε τη νόσο με βάση δείκτες που συνδέονται άμεσα με διαδικασίες όπως η φλεγμονή και η αποικοδόμηση μη λειτουργικών πρωτεϊνών», πρόσθεσε ο Bartl. «Έτσι, αυτοί οι δείκτες αποτελούν πιθανούς στόχους για νέες φαρμακευτικές θεραπείες».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications.