Η άνοια συνδέεται με πρόβλημα ακοής: Σε τι να έχετε τον νου σας
Οι εμβοές -το επίμονο κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά που βιώνουν πολλοί άνθρωποι- μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση.
Αναδυόμενες έρευνες υποδηλώνουν ότι οι εμβοές πιθανώς συνδέονται με τη γνωστική εξασθένηση και ακόμη και την άνοια.
Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη σχέση μεταξύ των εμβοών και της υγείας του εγκεφάλου και ποια βήματα μπορείτε να ακολουθήσετε για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας.
Τι είναι οι εμβοές
Οι εμβοές χαρακτηρίζονται από την αίσθηση ότι ακούτε ήχους (π.χ. κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα), οι οποίοι όμως στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν στο περιβάλλον. Είναι συχνά σύμπτωμα υποκείμενων καταστάσεων, όπως η απώλεια ακοής λόγω ηλικίας, ο τραυματισμός του αυτιού ή τυχόν κυκλοφορικά προβλήματα.
Μπορεί οι εμβοές να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας;
Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των εμβοών και ενός αυξημένου κινδύνου άνοιας. Να γιατί:
1. Σύνδεσμος με την απώλεια ακοής:
- Επίδραση στην υγεία του εγκεφάλου: Η απώλεια ακοής, που συνήθως σχετίζεται με τις εμβοές, αναγκάζει τον εγκέφαλο να εργαστεί σκληρότερα για να επεξεργαστεί τους ήχους, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε γνωστική εξασθένηση με την πάροδο του χρόνου. Η κοινωνική απομόνωση που προκύπτει από δυσκολίες ακοής μπορεί επίσης να μειώσει τη νοητική διέγερση, συμβάλλοντας περαιτέρω στη γνωστική επιδείνωση.
- Αλλαγές στον εγκέφαλο: Οι εμβοές μπορεί να προκαλέσουν δομικές αλλαγές στον εγκέφαλο, επηρεάζοντας περιοχές που εμπλέκονται στην μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες.
2. Γνωστικό φορτίο και ψυχική υγεία:
- Αυξημένη γνωστική καταπόνηση: Η διαχείριση του συνεχούς θορύβου των εμβοών μπορεί να εξαντλήσει τους πνευματικούς πόρους, επηρεάζοντας δυνητικά την μνήμη και άλλες γνωστικές ικανότητες.
- Επιδράσεις στην ψυχική υγεία: Οι εμβοές συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά άγχους, κατάθλιψης και στρες, που είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για άνοια.
Γιατί έχει σημασία αυτή η σύνδεση
Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ εμβοών και άνοιας είναι ζωτικής σημασίας. Τονίζει τη σημασία της παρακολούθησης της γνωστικής υγείας σε άτομα με εμβοές και της αναζήτησης έγκαιρης παρέμβασης. Τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής:
- Έγκαιρη ανίχνευση: Η παρακολούθηση των ατόμων, που πάσχουν από εμβοές, για γνωστική εξασθένηση μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση και διαχείριση της άνοιας.
- Ολοκληρωμένη φροντίδα: Η αντιμετώπιση των εμβοών δεν αφορά μόνο τη διαχείριση του θορύβου, αλλά και μια ολιστική προσέγγιση στη συνολική υγεία του εγκεφάλου.
Διαχείριση εμβοών για την προστασία του εγκεφάλου
Η αποτελεσματική διαχείριση των εμβοών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης. Ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που πρέπει να λάβετε υπόψη:
- Ηχοθεραπεία: Η χρήση του θορύβου περιβάλλοντος για την κάλυψη των ήχων των εμβοών μπορεί να προσφέρει ανακούφιση και να βοηθήσει τον εγκέφαλο να επικεντρωθεί σε άλλες εργασίες.
- Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία: Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη διαχείριση της συναισθηματικής απόκρισης στις εμβοές, καθώς και στην μείωση του στρες και του άγχους που αυτές προκαλούν.
- Βοηθήματα ακοής: Για όσους έχουν απώλεια ακοής, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν το γνωστικό φορτίο στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τους εξωτερικούς ήχους. Αυτό θα συμβάλλει στην μείωση των επιπτώσεων των εμβοών και ενδεχομένως να προστατεύσει τον ασθενή από τη γνωστική εξασθένηση.
- Υγιεινός τρόπος ζωής: Η τακτική σωματική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή και ο γενικότερα δραστήριος τρόπος ζωής είναι απαραίτητα στοιχεία για τη διατήρηση τόσο της ακοής, όσο και της γνωστικής υγείας.
Πηγές: jhu.edu, caregiversupportnetwork.org, excellenceinaudiology.org, healthline.com