ΥΓΕΙΑ

Πώς προστατεύουμε τα μάτια μας το καλοκαίρι

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το καλοκαίρι είναι συνυφασμένο με την παραλία και τις βόλτες σε υπέροχους εξωτερικούς χώρους, αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει νέους κινδύνους για τα μάτια σας.

Πώς προστατεύουμε τα μάτια μας το καλοκαίρι
Bigstock

Με κάποια απλά βήματα μπορείτε να μειώσετε αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον οφθαλμίατρο δρ. Masih Ahmed, επίκουρο καθηγητή οφθαλμολογίας στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.

Τι να κάνετε όταν είστε έξω στον ήλιο

Η λύση εδώ είναι απλή: γυαλιά ηλίου! Σύμφωνα με τον δρ. Ahmed, το ισχυρό ηλιακό φως μπορεί να οδηγήσει σε πτερύγιο (pterygium) που είναι μια ανάπτυξη μέσα στο μάτι, ενώ το υπεριώδες φως (UV) έχει συνδεθεί με αυξημένους κινδύνους για πρώιμο καταρράκτη, επιδείνωση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και ακόμη και καρκίνο του βλεφάρου.

Όταν επιλέγετε τα σωστά γυαλιά ηλίου, βεβαιωθείτε ότι οι φακοί μπλοκάρουν 100% την υπεριώδη ακτινοβολία και -ιδανικά- τυλίγονται γύρω από το πρόσωπο για να αποφύγετε το φως να εισέρχεται από τα πλάγια.

Οι πολωτικοί φακοί μπορούν επίσης να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην μείωση της αντανάκλασης και ιδιαίτερα χρήσιμοι όταν είστε έξω στο νερό ή όταν οδηγείτε στον δρόμο.

Αντηλιακό και μάτια

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συνιστά επί του παρόντος ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο, που επανεφαρμόζεται στο δέρμα τουλάχιστον κάθε 2 ώρες. Το να φοράτε καπέλα και μακρυμάνικα πουκάμισα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει, όπως και το να αναζητήσετε σκιά όποτε είναι δυνατόν.

“Σε υψηλές θερμοκρασίες, όπου η εφίδρωση είναι αναπόφευκτη, βρείτε ένα αντηλιακό που δεν τρέχει όταν ιδρώνετε για να αποφύγετε να μπει στα μάτια μας. Εάν μπει αντηλιακό στο μάτι σας, ξεπλύνετε το με αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα ή γλυκό νερό. Η διαδικασία μπορεί να είναι άβολη, αλλά θα σας βοηθήσει να ξεπλύνετε το αντηλιακό", λέει ο δρ. Ahmed.

Κίνδυνοι στο κολύμπι

Η βουτιά σε μια πισίνα ή στην θάλασσα είναι σχεδόν απαραίτητη σε μια ζεστή μέρα. Αλλά βακτηριακές, μυκητιακές και άλλες λοιμώξεις μπορεί να κρύβονται στο νερό.

Σύμφωνα με τον δρ. Ahmed, η καλύτερη άμυνα των ματιών σας είναι τα γυαλιά κολύμβησης:

“Υπάρχει κίνδυνος διαφόρων μικροοργανισμών και συγκεκριμένα ενός που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί: ονομάζεται acanthamoeba και είναι ένα παράσιτο που μπορεί να προκαλέσει μολύνσεις των ματιών”.

Αποφύγετε να ανοίγετε τα μάτια όταν βρίσκεστε κάτω από το νερό, ειδικά στις πισίνες:

“Το μάτι δεν έχει καλές άμυνες έναντι διαφόρων τύπων λοιμώξεων, επειδή δεν υπάρχει επαρκής διαθέσιμη παροχή αίματος σε αυτό. Εάν έχετε γρατσουνιές στον κερατοειδή, που μπορεί να προκύψουν από ξηροφθαλμία ή ακόμα και τρίψιμο του ματιού σας, ένας από αυτούς τους μικροοργανισμούς μπορεί να εισχωρήσει σε αυτά τα κοψίματα και να οδηγήσει σε μόλυνση”.

Και μην φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε! Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι φακοί επαφής απορροφούν νερό και συγκρατούν επιβλαβείς μικροοργανισμούς που προκαλούν μόλυνση. Οι επαφές προκαλούν μικρο-πληγές στο μάτι, οι οποίες διευκολύνουν τις μολύνσεις των ματιών”.

Εάν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε, χρησιμοποιήστε το είδος μιας χρήσης που μπορείτε να πετάξετε αμέσως μετά την έξοδό σας από το νερό.

Πηγές: healthday.com, bcm.edu