ΥΓΕΙΑ

Θέλετε να γεράσετε με υγεία; Τι πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Σινάνη Αικατερίνη

Είναι ίσως πιο δελεαστικό να παρακολουθήσετε την αγαπημένη σας σειρά από το να πάτε στο γυμναστήριο, σύμφωνα όμως με ακόμη μια μελέτη, όσο λιγότερο χρόνο περνάτε στον καναπέ, τόσο το καλύτερο, αν θέλετε να γεράσετε υγιώς.

Θέλετε να γεράσετε με υγεία; Τι πρέπει να κάνετε, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα 20 ετών για περισσότερους από 45.000 ενήλικες που έλαβαν μέρος στη μελέτη Nurses' Health Study. Όλοι ήταν τουλάχιστον 50 ετών το 1992 και δεν είχαν χρόνιες παθήσεις όταν συμμετείχαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τον τρόπο ζωής τους, τον χρόνο που κάθονταν στη δουλειά και στο σπίτι παρακολουθώντας τηλεόραση, καθώς και τις ώρες που περνούσαν όρθιοι ή περπατούσαν για το σπίτι ή τη δουλειά. Όλα αυτά τα δεδομένα συγκρίθηκαν με πληροφορίες σχετικά με το πόσο υγιώς (ή όχι) είχαν γεράσει με την πάροδο του χρόνου.

Τι ορίζεται ως «υγιής γήρανση»; Σύμφωνα με τους επιστήμονες στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, το να φτάσει κανείς στα 70 και πλέον χρόνια, χωρίς σοβαρές χρόνιες παθήσεις, χωρίς διαταραχές μνήμης και με συνολικά καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια δραστηριότητα, η παρακολούθηση τηλεόρασης ενώ καθόμαστε, φάνηκε να είναι ιδιαίτερα ανθυγιεινή.

«Η αντικατάσταση του τηλεοπτικού χρόνου με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα ή ύπνο (για όσους δεν κοιμούνται επαρκώς), σχετίζονταν με περισσότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης», έγραψαν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρα Molin Wang, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα επιδημιολογίας του Χάρβαρντ.

Πιο συγκεκριμένα, κάθε ώρα αντικατάστασης της καθιστικής παρακολούθησης τηλεόρασης από έστω και «ελαφριά» σωματική δραστηριότητα στο σπίτι (για παράδειγμα, συνήθεις δουλειές του σπιτιού) ανέβαζε τις πιθανότητες ενός ατόμου να ζήσει υγιώς μέχρι τα 70 ή και περισσότερο κατά 8%.

Εάν αυτή η ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης αντικατασταθεί από μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα (για παράδειγμα, γυμναστική), οι πιθανότητες υγιούς γήρανσης αυξήθηκαν κατά 28%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ακόμα και οι άνθρωποι που κοιμούνταν λιγότερο από τις συνιστώμενες επτά ώρες τη νύχτα, είχαν όφελος ως προς την υγιή γήρανση αν κοιμούνταν μια επιπλέον ώρα κάθε μέρα αντί αυτή την ώρα να την περνούν βλέποντας τηλεόραση από τον καναπέ τους.

Μιλώντας στο CNN, ο Δρ. Andrew Freeman, διευθυντής καρδιαγγειακής πρόληψης και ευεξίας στο National Jewish Health στο Ντένβερ, δήλωσε ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης φαίνεται ότι αποτελεί μια ιδιαίτερα ανθυγιεινή ενασχόληση - και όχι μόνο επειδή δεν κινείστε.

«Όταν οι άνθρωποι κάθονται μπροστά στην τηλεόραση, συνήθως ακολουθούν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό, να τρώνε το βραδινό τους μπροστά στην τηλεόραση, να μη συνδέονται με τους άλλους ανθρώπους και να κάνουν διακοπτόμενο ύπνο».

Η άσκηση -με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα- μπορεί να τα αλλάξει όλα αυτά. Είναι «πραγματικά ένας απίστευτος τρόπος να μειωθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος και η αρτηριακή πίεση», δήλωσε ο Freeman.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.