ΥΓΕΙΑ

Από τι προστατεύει η μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη

Σινάνη Αικατερίνη

Η διατροφή της μητέρας είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου και μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο επιπλοκών κύησης και ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων.

Από τι προστατεύει η μεσογειακή διατροφή στην εγκυμοσύνη

Η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίζεται παγκοσμίως για τα οφέλη της για την υγεία, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας θετικά την υγεία της μητέρας και των απογόνων.

Νέα μελέτη επιβεβαίωσε τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής κατά την εγκυμοσύνη και ανέλυσε τη συσχέτισή της με τις διατροφικές και καρδιομεταβολικές αλλαγές της μητέρας μετά από τρεις μήνες παρέμβασης.

Η μελέτη διεξήχθη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, με τη συμμετοχή 1.221 εγκύων γυναικών υψηλού κινδύνου για νεογνά με υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη.

Στις 19-23 εβδομάδες κύησης, οι συμμετέχουσες κατανεμήθηκαν τυχαία σε μία από τις εξής τρεις ομάδες: παρέμβαση μεσογειακής διατροφής, πρόγραμμα μείωσης του άγχους με βάση την ενσυνειδητότητα και συνήθη φροντίδα που λαμβάνουν αυτές οι έγκυες.

Η εγγραφή των γυναικών πραγματοποιήθηκε από τον Φεβρουάριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2019, με παρακολούθηση μέχρι τον τοκετό (Μάρτιος 2020) και μεταγεννητικές επισκέψεις στους 1-3 μήνες, 12 μήνες, 24 μήνες και 6 χρόνια.

Στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν 812 συμμετέχουσες, αφού αποκλείστηκαν όσες έκαναν ελλιπή διατροφή ή είχαν άλλους παράγοντες που απέκλειαν τη συμμετοχή τους. Τα διατροφικά δεδομένα συλλέχθηκαν με τη χρήση ερωτηματολογίου συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων 151 στοιχείων, προσαρμοσμένου για να ταιριάζει στην εγκυμοσύνη, και με βάση τις απαντήσεις βαθμολογήθηκε η συμμόρφωση σε κλίμακα 0-17.

Το βάρος, το ύψος, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η αρτηριακή πίεση της μητέρας μετρήθηκαν κατά την πρόσληψη και την τελευταία επίσκεψη.

Οι συμμετέχουσες στη μελέτη με την υψηλότερη βαθμολογία προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή, ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και ΔΜΣ πριν από τη σύλληψη. Οι γυναίκες αυτές παρουσίασαν επίσης υψηλότερο ποσοστό ατοκίας (δεν απέκτησαν παιδιά) και χρήσης τεχνολογιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (και οι δύο σε ποσοστό 40,2%).

Μετά από τρεις μήνες παρέμβασης, οι συμμετέχουσες που βελτίωσαν τη βαθμολογία προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή κατά ≥2 μονάδες είχαν αυξημένη ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη και μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριών, λιπαρών ψαριών, ξηρών καρπών, εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ κατανάλωναν λιγότερα επεξεργασμένα δημητριακά και γλυκά.

Αυτή η αύξηση συσχετίστηκε αντιστρόφως ανάλογα με τη μέση και τη συστολική αρτηριακή πίεση τόσο στα ελάχιστα όσο και στα πλήρως προσαρμοσμένα μοντέλα. Συγκεκριμένα, η μέση αρτηριακή πίεση μειώθηκε κατά 0,51 mmHg και η συστολική αρτηριακή πίεση κατά 0,87 mmHg.

Δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις μεταξύ των μεταβολών της βαθμολογίας και της αύξησης του σωματικού βάρους, της φερριτίνης, της αλβουμίνης, της χοληστερόλης, της μεταβολής του ΔΜΣ, της διαστολικής αρτηριακής πίεσης ή των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, τριγλυκεριδίων, τρανσφερρίνης, HbA1c, βιταμίνης Β12 και φολικού οξέος.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές συσχετίσεις όσον αφορά τις νεογνικές εκβάσεις μεταξύ μιας μεταβολής 2 μονάδων στη βαθμολογία προσκόλλησης στη μεσογειακή διατροφή και του βάρους γέννησης, του εκατοστημορίου βάρους γέννησης ή της ηλικίας κύησης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The American Journal of Clinical Nutrition.