Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια: Συμπτώματα, αίτια και θεραπεία
Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που προκαλεί οίδημα και βλάβη στους ιστούς γύρω από τα μάτια σας.
Υπάρχουν δύο φάσεις στην θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια: μια ενεργή φάση και μια ανενεργή φάση.
- Η ενεργός φάση αποτελείται από προοδευτικό οίδημα και αλλαγές στον ιστό των ματιών. Αυτή η φάση μπορεί να διαρκέσει οπουδήποτε από 6 μήνες έως 2 χρόνια.
- Η ανενεργή φάση είναι όταν η εξέλιξη της νόσου επιβραδύνεται και τελικά σταματά, ωστόσο, η βλάβη από την ενεργό φάση παραμένει.
Η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι πιο συχνή σε άτομα με νόσο του Graves: μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι θυρεοειδείς αδένες σας παράγουν υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός).
Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια: Συμπτώματα
Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, θα εμφανίσετε συμπτώματα και στα δύο μάτια. Αλλά μερικές φορές, το ένα μάτι μπορεί να έχει χειρότερα συμπτώματα από το άλλο.
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι:
- Ερυθρότητα στα μάτια
- Ερεθισμός στα μάτια
- Ξηρά μάτια
- Διογκωμένα μάτια
- Διπλή όραση (διπλωπία)
- Υγρά μάτια
- Πρησμένα βλέφαρα
- Πόνος κατά τις κινήσεις των ματιών
- Δυσκολία να αντικρίζετε έντονα φώτα
- Δυσφορία ή πόνος πίσω από τα μάτια
Σε σοβαρές περιπτώσεις, το πρήξιμο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική πίεση στα μάτια, με αποτέλεσμα τη συμπίεση του οπτικού νεύρου. Το οπτικό νεύρο είναι το κύριο νεύρο του ματιού που μεταφέρει οπτικά νευρικά ερεθίσματα στον εγκέφαλο για να σας βοηθήσει να δείτε. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε προοδευτική απώλεια της όρασης.
Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια: Αιτίες
Είναι μια αυτοάνοση διαταραχή, που σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει λανθασμένα να επιτίθεται σε υγιείς ιστούς στο σώμα. Η ακριβής αιτία των περισσότερων αυτοάνοσων καταστάσεων δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή.
Σε άτομα με νόσο του Graves, το ανοσοποιητικό σύστημα αναπτύσσει ένα ανώμαλο αντίσωμα γνωστό ως θυρεοειδοτρόπος ανοσοσφαιρίνη, που μιμείται την λειτουργία της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH): της ορμόνης που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αυτά τα ανώμαλα αντισώματα επηρεάζουν επίσης τους ιστούς που περιβάλλουν τα μάτια, καθώς οι ιστοί των ματιών αποτελούνται από πρωτεΐνες παρόμοιες με εκείνες που βρίσκονται στον θυρεοειδή αδένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν απαραίτητο ότι όποιος έχει θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια, έχει και νόσο του Graves. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επίσης μπορούν να προκαλέσουν θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια. Μερικοί από αυτούς είναι:
- Να είσαι γυναίκα
- Να έχεις οικογενειακό ιστορικό θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας
- Κάπνισμα τσιγάρων ή χρήση άλλων προϊόντων καπνού
- Υποβολή θεραπείας με ραδιενεργό ιώδιο
- Υποκείμενα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1
Θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια: Θεραπεία
Η θεραπεία συχνά περιλαμβάνει την αναστροφή της υποκείμενης πάθησης του θυρεοειδούς, ειδικά εάν έχετε νόσο του Graves. Λάβετε υπόψη: η θεραπεία της νόσου του Graves δεν εξαλείφει πάντα πλήρως τα συμπτώματα της θυρεοειδικής οφθαλμοπάθειας, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την πάθηση.
Σπιτικές θεραπείες:
Για ήπιες περιπτώσεις, ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να συστήσει τις ακόλουθες επιλογές:
- Λιπαντικές οφθαλμικές σταγόνες ή τεχνητά δάκρυα για την μείωση της ξηροφθαλμίας
- Δροσερές κομπρέσες στα μάτια για μείωση του οιδήματος και του ερεθισμού
- Γυαλιά ηλίου για την ευαισθησία στο φως
- Διακοπή του καπνίσματος, διότι μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα
Φάρμακα:
Εάν η κατάστασή σας είναι πιο σοβαρή, οι γιατροί μπορεί να σας συστήσουν φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα για την θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια είναι:
Τεπροτουμουμάμπη (teprotumumab): Χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της διόγκωσης και του ερεθισμού των ματιών
Πρεδνιζόνη (prednisone): Ένα κορτικοστεροειδές φάρμακο που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του οιδήματος των ματιών
Χειρουργική επέμβαση:
Αυτή συστήνεται μόνο εάν έχετε σοβαρά συμπτώματα. Κατά κανόνα γίνεται κατά τη διάρκεια της ανενεργής φάσης της πάθησης, όπου τα συμπτώματα μειώνονται. Μπορεί να χρειαστείτε χειρουργική επέμβαση και κατά τη διάρκεια μιας ενεργού φάσης, αλλά μόνο εάν διατρέχετε κίνδυνο απώλειας όρασης.
Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές επιλογές για τη θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια και η ακριβής διαδικασία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασής σας. Οι επιλογές περιλαμβάνουν:
- Χειρουργική αποσυμπίεσης: Βοηθά στην μείωση της διόγκωσης των ματιών και στη βελτίωση των προβλημάτων όρασης, εάν το οπτικό σας νεύρο είναι συμπιεσμένο
- Βλεφαροπλαστική: Επανατοποθετεί το βλέφαρό σας για να μειώσει τον ερεθισμό
- Χειρουργική επέμβαση οφθαλμικών μυών: Διορθώνει τη διπλωπία που μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα θυρεοειδικής οφθαλμικής νόσου
Πηγή: health.com