Όγκος στον εγκέφαλο: Συμπτώματα ανάλογα με το πού βρίσκεται
Ένας όγκος είναι μια ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων. Σχηματίζεται όταν τα γονίδια που ρυθμίζουν την κυτταρική ανάπτυξη δεν λειτουργούν κανονικά.
Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μη καρκινικός (καλοήθης) ή καρκινικός (κακοήθης). Οι πρωτογενείς όγκοι του εγκεφάλου ξεκινούν από τον εγκέφαλο και οι μεταστατικοί εξαπλώνονται στον εγκέφαλο από άλλη περιοχή του σώματος.
Σε αντίθεση με άλλους τύπους όγκων, ο όγκος στον εγκέφαλο έχει πολύ περιορισμένο χώρο ανάπτυξης. Τα οστά του κρανίου συστέλλουν τον όγκο και αυτός με την σειρά του ασκεί πίεση στον εγκέφαλο. Αυτή η αυξημένη πίεση, γνωστή ως αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση, στη συνέχεια οδηγεί σε συμπτώματα.
Τα συμπτώματα εξαρτώνται από το πού βρίσκεται ο όγκος και πόσο τραυματισμό έχει προκαλέσει στον εγκέφαλο.
Πονοκέφαλοι
Το πιο κοινό σύμπτωμα ενός όγκου στον εγκέφαλο είναι οι πονοκέφαλοι. Συμβαίνουν επειδή ο όγκος πιέζει ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία.
Ένας πονοκέφαλος λόγω όγκου στον εγκέφαλο έχει διαφορετική αίσθηση από άλλους τύπους. Οι ασθενείς συνήθως περιγράφουν τους πονοκεφάλους τους ως επίμονο πόνο που είναι διαφορετικός από την ημικρανία. Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος όταν ξυπνάτε το πρωί. Είναι σύνηθες να εμφανίζετε επίσης ναυτία και έμετο.
Ο πονοκέφαλος μπορεί να μοιάζει με παλλόμενο πόνο και συνήθως επιδεινώνεται με δραστηριότητες που αυξάνουν την ενδοκρανιακή πίεση, όπως ο βήχας, το φτέρνισμα και η άσκηση.
Επιληπτικές κρίσεις
Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι οι επιληπτικές κρίσεις. Μια κρίση εμφανίζεται όταν υπάρχει μη φυσιολογική ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο. Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε επιληπτικές κρίσεις όταν μπλοκάρει ή ασκεί πίεση στις οδούς επικοινωνίας του εγκεφάλου.
Οι κρίσεις ταξινομούνται συνήθως ως γενικευμένες ή εστιακές:
- Μια γενικευμένη κρίση μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το σώμα. Συνήθως εμφανίζεται ξαφνικά και προκαλεί απώλεια συνείδησης. Προκαλεί απώλεια ελέγχου και μπορεί να οδηγήσει σε παύσεις στην αναπνοή. Αυτοί οι τύποι κρίσεων διαρκούν συνήθως 2 έως 3 λεπτά.
- Μια εστιακή κρίση φαίνεται πιο ήπια. Μπορεί να προκαλέσει σπασμωδικές κινήσεις και προβλήματα ομιλίας. Το άτομο μπορεί εκείνη τη στιγμή να “δει φώτα που αναβοσβήνουν”.
Ναυτία και έμετος
Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο, ειδικά μαζί με πονοκεφάλους. Αυτό συμβαίνει λόγω της αυξημένης ενδοκρανιακής πίεσης. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν ναυτία και έμετο κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αυτά τα συμπτώματα μπορεί “να έρχονται και να φεύγουν”.
Κινητικά προβλήματα
Ορισμένοι τύποι όγκων αναπτύσσονται σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την κίνηση. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη συντονισμού, προβλήματα ισορροπίας, αδυναμία, μυϊκή παράλυση και απώλεια σωματικής αίσθησης. Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ζάλη και δυσκολία στο περπάτημα.
Απώλεια μνήμης
Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν συχνά γνωστικές αλλαγές και προβλήματα μνήμης. Όταν ένας όγκος διαταράσσει την κανονική λειτουργία του εγκεφάλου, αυτό οδηγεί σε προβλήματα με την μάθηση και τη διατήρηση νέων πληροφοριών.
Ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη (π.χ. τι φάγατε για μεσημεριανό γεύμα ή πού αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας). Είναι λιγότερο συνηθισμένο να προκαλέσει μακροπρόθεσμη απώλεια μνήμης, όπως τα ονόματα των αγαπημένων σας προσώπων.
Ανάλογα με την τοποθεσία, οι όγκοι του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσουν τις ακόλουθες λειτουργίες:
- Μάθηση και μνήμη
- Γλώσσα και επικοινωνία
- Προσοχή και συγκέντρωση
- Διανοητικές ικανότητες
Αλλαγές διάθεσης
Οι γρήγορες εναλλαγές διάθεσης και τα καταθλιπτικά επεισόδια μπορεί να είναι κοινά σε άτομα με όγκο στον εγκέφαλο. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να διατρέχουν κίνδυνο κατάθλιψης λόγω της ψυχολογικής επιβάρυνσης της καθαυτής διάγνωσης.
Υπολογίζεται ότι 1 στα 4 άτομα με όγκο στον εγκέφαλο βιώνει ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο. Η κατάθλιψη ορίζεται ως τα επίμονα συναισθήματα θλίψης που παρεμβαίνουν στην καθημερινότητά σας. Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά βιώνουν απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, επίμονη κόπωση και προβλήματα ύπνου.
Αλλαγές στην προσωπικότητα
Εκτός από τις αλλαγές στη διάθεση, ένας όγκος στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει και σε αλλαγές στην προσωπικότητα (νευροψυχιατρικές αλλαγές). Αυτές μπορούν να αναγκάσουν τον ασθενή να ενεργεί διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Για παράδειγμα, ένα άτομο που είναι συνήθως ήρεμο μπορεί να θυμώσει και να αναστατωθεί γρήγορα (ευερεθιστότητα).
Όταν ένας όγκος στον εγκέφαλο προκαλεί αλλαγές στην προσωπικότητα, τα συγκεκριμένα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση του όγκου. Οι σοβαρές αλλαγές προσωπικότητας μπορεί να περιλαμβάνουν επιθετικότητα, παραισθήσεις, ακόμη και παρορμητική ή βίαιη συμπεριφορά.
Κούραση
Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα των καρκινικών όγκων και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής. Τα άτομα με όγκο στον εγκέφαλο μπορεί να βιώσουν υπερβολική κούραση ή εξάντληση. Υπάρχουν διάφοροι τύποι κόπωσης, όπως:
- Σωματική: Έλλειψη ενέργειας, μυϊκή αδυναμία, αργές κινήσεις
- Συναισθηματική: Ευερεθιστότητα, αντιδραστικότητα, μειωμένο κίνητρο
- Γνωστική: Δυσκολία συγκέντρωσης, προβλήματα ύπνου, δυσκολία στην ολοκλήρωση απλών εργασιών, προβλήματα βραχυπρόθεσμης μνήμης
Αλλαγές ακοής και όρασης
Όταν ένας όγκος στον εγκέφαλο αναπτύσσεται πάνω ή γύρω από το κρανιακό νεύρο, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ακοή και την όραση. Τα προβλήματα όρασης μπορεί να περιλαμβάνουν θολή όραση, διπλή όραση, μη φυσιολογικές κινήσεις των ματιών, ακόμη και απώλεια όρασης ή τύφλωση. Οι αλλαγές στην ακοή μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια ακοής και κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά.
Όγκος στον εγκέφαλο: Συμπτώματα ανά τοποθεσία
Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου είναι υπεύθυνες για διαφορετικές λειτουργίες στο σώμα. Τα συμπτώματα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση του όγκου στον εγκέφαλο, καθώς και από το μέγεθος και τον τύπο του:
- Μετωπιαίος λοβός: Αλλαγές προσωπικότητας, επιληπτικές κρίσεις, προβλήματα ομιλίας, προβλήματα μνήμης
- Βρεγματικός λοβός: Αλλαγές στις αισθήσεις και την επεξεργασία, προβλήματα χωρικής επίγνωσης
- Κροταφικός λοβός: Επιληπτικές κρίσεις, αλλαγές συμπεριφοράς
- Ινιακός λοβός: Απώλεια όρασης
- Θάλαμος: Αλλαγές συμπεριφοράς, προβλήματα ομιλίας και γλώσσας
- Παρεγκεφαλίδα: Απώλεια συντονισμού, κινητικά προβλήματα, ανεξέλεγκτες κινήσεις των ματιών
- Εγκεφαλικό στέλεχος (νωτιαίος μυελός): Απώλεια όρασης, ανεξέλεγκτες κινήσεις των ματιών, απώλεια συντονισμού
Πηγή: health.com