ΥΓΕΙΑ

Εμβόλιο γρίπης: 4 απρόσμενα οφέλη που λίγοι γνωρίζουν

Μιχάλης Θερμόπουλος

Το να μην αρρωστήσετε από τη γρίπη είναι από μόνο του αρκετό για να... σηκώσετε το μανίκι σας για το αντιγριπικό εμβόλιο.

Εμβόλιο γρίπης: 4 απρόσμενα οφέλη που λίγοι γνωρίζουν
Bigstock

Μαζί με την πρόληψη εκατομμυρίων κρουσμάτων εποχικής γρίπης κάθε χρόνο, τα αντιγριπικά εμβόλια μειώνουν επίσης τις νοσηλείες λόγω επιπλοκών και επιδείνωσης διαφόρων άλλων ασθενειών, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων.

Μια μελέτη του 2021 από ερευνητές στα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που εμβολιάστηκαν είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και 31% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη γρίπη σε σύγκριση με εκείνους που δεν εμβολιάστηκαν. Φαίνεται να υπάρχει προστασία από νόσηση ακόμα και όταν τα εμβόλια δεν ταιριάζουν απόλυτα με το στέλεχος του ιού της γρίπης που κυκλοφορεί (κάτι που συμβαίνει επειδή κάθε χρόνο το αντιγριπικό εμβόλιο ετοιμάζεται μήνες πριν την περίοδο έξαρσης της γρίπης).

Ωστόσο, στοιχεία δείχνουν και άλλα οφέλη πέρα από την άμυνα ενάντια σε πυρετό, κόπωση, ρίγη και πόνους.

“Οι άνθρωποι δεν εκτιμούν πραγματικά τα άλλα πιθανά οφέλη των εμβολίων κατά της γρίπης. Στην πραγματικότητα οπλίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να αποκρούσει και άλλα προβλήματα”, λέει η δρ. Michelle Barron, διευθύντρια πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων για το UCHealth στο Κολοράντο των ΗΠΑ.

Ακολουθούν τέσσερις απροσδόκητοι τρόποι με τους οποίους ένα εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να ωφελήσει το σώμα και τον εγκέφαλο.

1. Ώθηση για τον εγκέφαλο

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να προστατεύσουν τον εγκέφαλο από την άνοια και μια μελέτη του Αυγούστου 2022 από την Ιατρική Σχολή McGovern στο UTHealth στο Χιούστον κάνει την εν λόγω υπόθεση ακόμα πιο δυνατή.

Αυτή η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Alzheimer's Disease, συνέκρινε περισσότερα από 47.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης με μια παρόμοια ομάδα σχεδόν 80.000 ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί. Τα ευρήματα: Όσοι έλαβαν εμβόλιο για τη γρίπη είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νόσο του Αλτσχάιμερ σε μια περίοδο τεσσάρων ετών.

“Δεν περιμέναμε το ποσοστό να είναι τόσο υψηλό”, είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, δρ. Avram S. Bukhbinder, νευρολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Ο δρ. Bukhbinder έχει αρκετές θεωρίες για τις πιθανές επιπτώσεις του εμβολιασμού στον εγκέφαλο. Ίσως με την πρόληψη της γρίπης, το εμβόλιο “καταπνίγει” τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς εγκεφαλικές αλλαγές.

Η πιο ενδιαφέρουσα υπόθεσή του είναι ότι τα αντιγριπικά εμβόλια αλλάζουν τη συνολική άμυνα του εγκεφάλου: "Όταν κάνουμε αυτά τα εμβόλια, μας βοηθούν να παράγουμε αντισώματα στο συγκεκριμένο παθογόνο, τον ιό της γρίπης. Αλλά μπορεί επίσης να τροποποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό είτε στον καθαρισμό του αμυλοειδούς και των τ-πρωτεϊνών (που δημιουργούν τις χαρακτηριστικές για το Αλτσχάιμερ πλάκες στον εγκέφαλο), είτε αποτρέποντας τη συσσώρευση αυτών των πρωτεϊνών εξαρχής”.

2. Το εμβόλιο για τη γρίπη συνδέεται με μια πιο δυνατή καρδιά

Ένα ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού μπορεί να κάνει τη γρίπη πιο πιθανή και πιο επικίνδυνη. Επιπλέον, η γρίπη μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά σε άτομα υψηλού κινδύνου γι' αυτά.

Σύμφωνα με μια καναδική μελέτη του 2018, οι άνθρωποι που κόλλησαν γρίπη είχαν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή μέσα σε μια εβδομάδα από τη διάγνωση! Και οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια κατέγραψαν ένα σημαντικό άλμα στα εγκεφαλικά τον μήνα μετά τα κρούσματα γρίπης, σύμφωνα με έρευνα του Ιουλίου 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί επίσης να σας γλιτώσει από πιθανές βλάβες στην καρδιά. Μια μελέτη του 2022 με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, που ενσωμάτωσε έξι προηγούμενες μελέτες επί 9.000 ασθενών έδειξε, ότι όσοι έκαναν το εμβόλιο κατά της γρίπης είχαν 34% χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού επεισοδίου στους 12 μήνες μετά τον εμβολιασμό. Τα εμβολιασμένα άτομα υψηλού κινδύνου με οξύ στεφανιαίο σύνδρομο είχαν 45% μείωση του κινδύνου μείζονος καρδιαγγειακής εκδήλωσης και 56% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο τον επόμενο χρόνο από τον εμβολιασμό. σύμφωνα με τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

Το πώς το εμβόλιο γρίπης προστατεύει την καρδιά δεν είναι πλήρως κατανοητό, αλλά μπορεί να έχει να κάνει με τις πλάκες που συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών ατόμων με καρδιακή νόσο. Η ανοσολογική απόκριση του σώματος στη γρίπη δημιουργεί φλεγμονή που πιστεύεται ότι διαταράσσει αυτές τις εναποθέσεις λίπους, προκαλώντας θρόμβους αίματος που με την σειρά τους οδηγούν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

“Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ανοσοποιητικό σύστημα και τις φλεγμονώδεις διεργασίες του σώματος για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των πλακών που μπορεί να υπάρχουν στα αιμοφόρα αγγεία, αποτρέποντας έτσι τη ρήξη αυτών των πλακών και την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων”, είπε ο επικεφαλής εκείνης της μελέτης, δρ. Bahar Behrouzi Homa.

emvolio-emvoliasmos

3. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να περιορίσει τις επιπλοκές από άλλες χρόνιες παθήσεις

Όπως οι καρδιακές παθήσεις, έτσι και ορισμένες χρόνιες παθήσεις υγείας σας κάνουν πιο επιρρεπείς στη γρίπη και τις επιβλαβείς επιπτώσεις της. Για άτομα με διαβήτη ή χρόνιες πνευμονικές παθήσεις, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η επιδείνωση αυτών των υποκείμενων προβλημάτων υγείας.

Τα στοιχεία προέρχονται από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Ιατρικού Κέντρου Βετεράνων στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, οι οποίοι επί τρεις περιόδους γρίπης παρακολούθησαν άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω σε ένα μεγάλο πρόγραμμα υγείας για αναπνευστικές ασθένειες. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Annals of Internal Medicine, δείχνουν ότι οι ασθενείς που εμβολιάστηκαν είχαν 52% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για πνευμονία ή γρίπη και 70% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές τις ασθένειες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ομοίως, μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι όταν άτομα με διαβήτη έκαναν το αντιγριπικό εμβόλιο, μείωσαν τις πιθανότητες να νοσηλευτούν κατά σχεδόν 80% κατά τη διάρκεια των δύο περιόδων γρίπης που μελετήθηκαν.

4. Το εμβόλιο κατά της γρίπης συμβάλλει στην μακροζωία

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί ακόμη και να αυξήσει τη διάρκεια της ζωής σας. Σε μια πρόσφατη μελέτη από το Τορόντο, οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 54.000 άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω που είχαν ελεγχθεί για γρίπη μεταξύ 2010 και 2016. Διαπίστωσαν ότι όσοι έλαβαν εμβόλιο γρίπης είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιοδήποτε αιτία κατά την πολυετή περίοδο παρακολούθησης.

“Σε μεγάλες βάσεις δεδομένων από το Οντάριο, διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια κατά της γρίπης μπορεί να μειώσουν τις πιθανότητες θανάτου των ηλικιωμένων ενηλίκων έως και 34%, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Jeff Kwong, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Εμβολιασμών Προλαμβανόμενων Νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Τα εμβόλια κατά της γρίπης πιθανότατα προστατεύουν τους ηλικιωμένους ενήλικες από τον θάνατο απλά και μόνο αποτρέποντας εξαρχής την λοίμωξη και εμποδίζοντας αυτούς που μολύνονται να αρρωστήσουν πιο βαριά, λέει ο δρ. Kwong.

Αν και το καθαυτό εμβόλιο είναι καίριας σημασίας, ο δρ. Kwong συνιστά επίσης να φοράτε μάσκες προσώπου σε εσωτερικούς χώρους, να πλένετε τα χέρια και να αποφεύγετε άρρωστους ανθρώπους κατά την περίοδο της γρίπης για την πρόληψη επιπλοκών τόσο από την εποχική γρίπη, όσο και από άλλες αναπνευστικές ασθένειες που τείνουν να προκαλούν προβλήματα το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όπως η COVID-19: “Σε πολλά μέρη στον κόσμο, όταν η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική, η γρίπη ουσιαστικά εξαφανίστηκε. Τα αντιγριπικά εμβόλια πρέπει να θεωρούνται ως ένα στρώμα προστασίας και όσα περισσότερα στρώματα έχει κάποιος, τόσο το καλύτερο”.

Πηγή: aarp.org