ΥΓΕΙΑ

Πόσο χρόνο αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο και εύθραυστο όργανο, του οποίου η λειτουργία εξαρτάται απόλυτα από μια συνεχή παροχή οξυγονωμένου αίματος.

Πόσο χρόνο αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο

Χωρίς οξυγόνο, τα κύτταρα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των νευρώνων που στέλνουν σήματα τα οποία μας επιτρέπουν να σκεφτόμαστε και να αισθανόμαστε, αρχίζουν να πεθαίνουν.

Αλλά για πόσο ακριβώς χρόνο μπορεί να μείνει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, σύμφωνα με τον δρ. Danny Gonzalez, αγγειακό νευρολόγο και επίκουρο καθηγητή στο νευρολογικό ινστιτούτο Barrow στο Φοίνιξ των ΗΠΑ.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απαιτεί περισσότερη ενέργεια από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος. Παρά το γεγονός ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του μέσου σωματικού βάρους ενός ενήλικα, χρησιμοποιεί περίπου το 20% του οξυγονωμένου αίματος που αντλείται από την καρδιά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Intensive Care Medicine.

Πώς αξιοποιεί ο εγκέφαλος το οξυγόνο του αίματος

Ο εγκέφαλός μας χρειάζεται αυτή την τεράστια παροχή οξυγόνου για να διατηρήσει την ευαίσθητη ισορροπία ηλεκτρολυτών: των μετάλλων που μεταφέρουν ηλεκτρικό φορτίο και παίζουν κεντρικό ρόλο στους ηλεκτρικούς παλμούς του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Μια ενδεχόμενη ανισορροπία αυτών των ηλεκτρολυτών διαταράσσει την ικανότητα των νευρώνων να στέλνουν μηνύματα, επειδή τα κύτταρα βασίζονται στο νάτριο και το κάλιο που ρέουν μέσα και έξω από τις μεμβράνες τους. Αυτή η ροή ελέγχεται από “αντλίες” στην μεμβράνη ενός νευρώνα, οι οποίες δυσλειτουργούν χωρίς επαρκές οξυγόνο. Η δυσλειτουργία αυτών των αντλιών οδηγεί σε ταχεία συσσώρευση νατρίου και νερού, προκαλώντας διόγκωση των νευρώνων. Ωστόσο, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2021, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurocritical Care, οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτό το πρήξιμο δεν είναι ατελώς κατανοητοί.

Μετά από πόσο χρόνο χωρίς οξυγόνο έχει πρόβλημα ο εγκέφαλος

Ο ακριβής χρόνος που χρειάζεται για να υποστεί ο εγκέφαλος μη αναστρέψιμη βλάβη ή να πεθάνει τελείως από στέρηση οξυγόνου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της έκτασης και της διάρκειας της απώλειας οξυγόνου. Αυτό συμβαίνει επειδή μια διακοπή της παροχής αίματος στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μερική, όπως στην περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου ή ορισμένων τραυματισμών στο κεφάλι, ή μπορεί να είναι πλήρης, όπως στην καρδιακή ανακοπή, κατά την οποία η καρδιακή λειτουργία διακόπτεται απότομα.

Το εγκεφαλικό δεν θα προκαλέσει αμέσως τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά, όσο περισσότερο επιμένει η έλλειψη οξυγόνου, τόσο πιο σοβαρή είναι η βλάβη στον εγκέφαλο. Σε μόλις πέντε λεπτά, το χαμηλό οξυγόνο μπορεί να προκαλέσει κώμα, επιληπτικές κρίσεις και θάνατο νευρώνων. Ευτυχώς, οι άνθρωποι μπορούν να ανακτήσουν σημαντική εγκεφαλική λειτουργία μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εάν αυτό αντιμετωπιστεί αρκετά γρήγορα.

Η πλήρης έλλειψη οξυγόνου στον εγκέφαλο θα προκαλέσει τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων μέσα σε “αρκετά λεπτά”, είπε ο δρ. Gonzalez. Στην καρδιακή ανακοπή, η αυθόρμητη ηλεκτρική δραστηριότητα στην επιφάνεια του εγκεφάλου εξαφανίζεται μέσα σε 10 έως 30 δευτερόλεπτα από την παύση της ροής του αίματος, σύμφωνα με έρευνα του 2016. Η μόνιμη εγκεφαλική βλάβη μπορεί να συμβεί μέσα σε μόλις τέσσερα λεπτά εάν σταματήσει η ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Από τι εξαρτάται ο χρόνος που αντέχει ο εγκέφαλος χωρίς οξυγόνο

“Οποιαδήποτε παρατεταμένη ανοξική εγκεφαλική βλάβη (δηλαδή βλάβη που προκαλείται από πλήρη έλλειψη οξυγόνου) που οδηγεί σε μεγάλο αριθμό κυτταρικού θανάτου, αυξάνει τον κίνδυνο διάγνωσης εγκεφαλικού θανάτου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας. Ο εγκεφαλικός θάνατος, γνωστός και ως 'θάνατος με νευρολογικά κριτήρια', είναι η πλήρης, μη αναστρέψιμη απώλεια της εγκεφαλικής λειτουργίας”, είπε ο δρ. Gonzalez.

Αν και η εγκεφαλική βλάβη από χαμηλό οξυγόνο συμβαίνει γενικά σε λίγα λεπτά, ο ακριβής ρυθμός με τον οποίο εμφανίζεται η βλάβη μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο: "Εξαρτάται από το άτομο και τους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να έχει, όπως η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το κάπνισμα", δήλωσε ο ίδιος.

Η κακή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση λιπαρών πλακών που σκληραίνουν και περιορίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα οποία με τη σειρά τους περιορίζουν τη ροή του αίματος στους ιστούς και τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Τούτου λεχθέντος, η κακή καρδιαγγειακή υγεία μπορεί μερικές φορές να προσφέρει ένα απίθανο πλεονέκτημα στην περίπτωση που ο εγκέφαλος στερείται οξυγόνου:

“Ένας οργανισμός με μακροχρόνιο ιστορικό παραγόντων κινδύνου μπορεί να αναπτύξει νέα αγγεία ή αντισταθμιστικά μοτίβα ροής για να αντεπεξέλθει όταν ο εγκεφαλικός ιστός αρχίζει να χάνει οξυγόνο. Αντίθετα, ένα νεότερο, υγιές άτομο ίσως να μην μπορεί να ανεχθεί την έλλειψη οξυγόνου στον ίδιο βαθμό”, είπε ο δρ. Gonzalez.

Πηγή: livescience.com