Αλτσχάιμερ: Τα συμπτώματα μπορεί να είναι μεταδοτικά!
Ερευνητές ανακάλυψαν συσχέτιση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Για πρώτη φορά, μια μελέτη έδειξε ότι τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ μπορούν να μεταδοθούν σε έναν υγιή νεαρό οργανισμό μέσω της μικροχλωρίδας του εντέρου (μικροβίωμα), επιβεβαιώνοντας τον ρόλο της στη νόσο.
Επικεφαλής της έρευνας ήταν η καθηγήτρια Yvonne Nolan από το APC Microbiome Ireland (ένα παγκοσμίως κορυφαίο ερευνητικό κέντρο) με έδρα το University College Cork και επικεφαλής στο Τμήμα Ανατομίας και Νευροεπιστήμης του πανεπιστημίου, μαζί με την καθηγήτρια Sandrine Thuret από το King's College του Λονδίνου και τη δρ. Annamaria Cattaneo από το IRCCS Fatebenefratelli στην Ιταλία.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Brain, υποστηρίζει την ανάδειξη του μικροβιώματος του εντέρου ως βασικό στόχο για τη διερεύνηση της νόσου του Αλτσχάιμερ, λόγω της ιδιαίτερης ευαισθησίας του στον τρόπο ζωής και στις περιβαλλοντικές επιρροές.
Η μελέτη δείχνει ότι οι διαταραχές της μνήμης σε άτομα με Αλτσχάιμερ θα μπορούσαν να μεταφερθούν (τουλάχιστον σε νεαρά ζώα) μέσω μεταμόσχευσης μικροχλωρίδας του εντέρου!
Νόσος Αλτσχάιμερ, εξασθένηση της μνήμης και μικροβίωμα του εντέρου
Οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ είχαν μεγαλύτερη αφθονία βακτηρίων (ικανών να προκαλούν φλεγμονή) σε δείγματα κοπράνων και αυτές οι αλλαγές συνδέονταν άμεσα με τη γνωστική τους κατάσταση.
Η καθηγήτρια Yvonne Nolan είπε: “Τα τεστ μνήμης που ερευνήσαμε βασίζονται στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων στην περιοχή του ιππόκαμπου του εγκεφάλου. Είδαμε ότι ζώα με βακτήρια του εντέρου από άτομα με Αλτσχάιμερ παρήγαγαν λιγότερα νέα νευρικά κύτταρα και είχαν εξασθενημένη μνήμη.
Τα άτομα με Αλτσχάιμερ συνήθως διαγιγνώσκονται κατά ή μετά την έναρξη των γνωστικών συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να έρθει πολύ αργά, τουλάχιστον με τις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Η κατανόηση του ρόλου των μικροβίων του εντέρου κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου της άνοιας (πριν από την πιθανή έναρξη των συμπτωμάτων) μπορεί να ανοίξει δρόμους για ανάπτυξη νέων θεραπειών ή ακόμα και εξατομικευμένων παρεμβάσεων”.
Αντίκτυπος στις στρατηγικές θεραπείας και στις ερευνητικές συνεργασίες
Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας, ένας γενικός όρος για την απώλεια μνήμης και άλλες γνωστικές ικανότητες αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή.
Καθώς ο πληθυσμός μας γερνάει, ένας στους τρεις ανθρώπους που γεννιούνται σήμερα είναι πιθανό να αναπτύξει Αλτσχάιμερ. Με χρηματοδότηση από το Science Foundation Ireland, επιστήμονες στο UCC εργάζονται για να αναπτύξουν στρατηγικές για την προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου και την προώθηση θεραπειών για τη νόσο Αλτσχάιμερ, διερευνώντας το πώς η μικροχλωρίδα του εντέρου ανταποκρίνεται σε επιρροές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση.
Η Sandrine Thuret, καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο King's College του Λονδίνου και εκ των συγγραφέων της μελέτης είπε: “Το Αλτσχάιμερ είναι μια ύπουλη πάθηση για την οποία δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία. Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για την ασθένεια, επιβεβαιώνοντας ότι η σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου μας έχει έναν αιτιολογικό ρόλο στην ανάπτυξη της νόσου. Αυτή η συλλογική έρευνα έχει θέσει τις βάσεις για μελλοντικές έρευνες σε αυτόν τον τομέα και ελπίζω ότι θα οδηγήσει σε πιθανές προόδους στις θεραπευτικές παρεμβάσεις”.
Ο καθηγητής John F. Cryan, αντιπρόεδρος Έρευνας και Καινοτομίας του UCC, ο οποίος συμμετείχε επίσης σε αυτήν την έρευνα, δήλωσε: “Είμαι στην ευχάριστη θέση να συμμετέχω σε αυτήν τη συναρπαστική μελέτη που ενισχύει περαιτέρω την κατανόησή μας για τον σημαντικό ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του εντέρου σε ασθένειες που αφορούν τον εγκέφαλο, όπως το Αλτσχάιμερ, και αναγνωρίζει το UCC και το APC Microbiome Ireland ως κορυφαία ιδρύματα στην έρευνα για το μικροβίωμα και την υγεία του εγκεφάλου”.
Πηγή: scitechdaily.com