Στρες: Με ποιους τρόπους μπορεί να βλάψει την καρδιά
Η ψυχική υγεία ενός ανθρώπου μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην υγεία της καρδιάς του, αναφέρουν δύο νέες μελέτες.
Η κατάθλιψη και το άγχος επιταχύνουν την ανάπτυξη παραγόντων κινδύνου για την καρδιά, όπως την αύξηση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης ή του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια μελέτη.
Η δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι το χρόνιο στρες συνδέεται με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων και απόφραξη των αρτηριών.
«Υπάρχουν σαφείς συσχετισμοί μεταξύ της ψυχολογικής υγείας και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου. Αυτές οι μελέτες επιβεβαιώνουν προηγούμενα ευρήματα για το πώς μπορεί η επιβαρυμένη ψυχολογική υγεία να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών παθήσεων», δήλωσε ο Δρ. Glenn Levine σε ανακοίνωση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας.
Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν και τις δύο μελέτες στην ετήσια συνάντηση της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ (11-13 Νοεμβρίου).
Για την πρώτη μελέτη που αφορά την ψυχική υγεία και την υγεία της καρδιάς, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 71.000 ενήλικες που συγκεντρώθηκαν από το 2010 έως το 2020.
Διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν διαγνωστεί με άγχος ή κατάθλιψη, ανέπτυξαν έναν νέο παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς περίπου έξι μήνες νωρίτερα κατά μέσο όρο από τα άτομα χωρίς διαταραχή της διάθεσης.
Η κατάθλιψη και το άγχος αύξησαν τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλου σοβαρού συμβάντος κατά περίπου 35%.
Επιπλέον, η επιταχυνόμενη ανάπτυξη παραγόντων καρδιακού κινδύνου δικαιολογεί περίπου το 40% της σχέσης μεταξύ των διαταραχών της διάθεσης και των σημαντικών καρδιακών συμβάντων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι είχαν γενετική προδιάθεση στο στρες, είχαν την τάση να αναπτύσσουν τον πρώτο παράγοντα κινδύνου για την υγεία της καρδιάς τους περίπου ενάμιση χρόνο νωρίτερα κατά μέσο όρο από εκείνους που δεν είχαν υψηλότερο γενετικό κίνδυνο.
Η δεύτερη μελέτη εξέτασε σχεδόν 2.700 ενήλικες χωρίς καρδιακή νόσο που συμμετείχαν σε μελέτη για την υγεία της καρδιάς, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν επί 12 χρόνια κατά μέσο όρο.
Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο σχετικά με τις καθημερινές πηγές άγχους και οι ερευνητές ενσωμάτωσαν τις απαντήσεις τους σε μια «αθροιστική βαθμολογία στρες» για κάθε άτομο.
Η βαθμολογία του στρες συσχετίστηκε σημαντικά με την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, ακόμη και αφού οι ερευνητές υπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου όπως είναι η αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, το κάπνισμα και η χοληστερόλη.
Το άγχος συσχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο αθηρωματικής πλάκας στις αρτηρίες και συνολικά 20% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.
Οι ερευνητές είπαν ότι το άγχος φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τη σωματική ευεξία και επίσης αναγκάζει τους ανθρώπους να κάνουν ανθυγιεινές επιλογές, που αυξάνουν τον κίνδυνο για την υγεία της καρδιάς.
Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι ορμόνες που απελευθερώνονται από το χρόνιο στρες, όπως η κορτιζόλη, μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τη φλεγμονή και άλλους κινδύνους για την καρδιά, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Υπάρχει πράγματι μια σύνδεση μυαλού-καρδιάς. Η φροντίδα του μυαλού σας μπορεί να επηρεάσει και τη σωματική σας υγεία», δήλωσε η Ijeoma Eleazu, καρδιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Southwestern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας.
«Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να συζητούν με τους γιατρούς τους για τα επίπεδα άγχους τους και περισσότερους γιατρούς να εξετάζουν τους ασθενείς για υψηλό φορτίο στρες. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να συνεργαστούμε για να προλάβουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις» πρόσθεσε.
Πηγή: healthday.com