Η διατροφή που βοηθά στην επιτυχία της εξωσωματικής γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες
Την επίδραση των διατροφικών παρεμβάσεων στην επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, σε γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εξέτασαν οι ερευνητές.
Στη μελέτη συμμετείχαν 84 γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, υπέρβαρες ή παχύσαρκες.
Οι γυναίκες ακολούθησαν είτε κετογονική δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων είτε μεσογειακή διατροφή και στη συνέχεια εξετάστηκαν για αλλαγές στο βάρος, στις ορμόνες και άλλους μεταβολικούς παράγοντες.
Οι γυναίκες που ακολούθησαν κετογονική διατροφή με λίγες θερμίδες, έχασαν σημαντικό βάρος έναντι των γυναικών που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή στους 3 και 4 μήνες.
Η περίμετρος μέσης και ισχίων επίσης μειώθηκε σημαντικά στις ασθενείς που ακολούθησαν κετογονική διατροφή.
Ειδικότερα, έχασαν 9 και 11 εκατοστά στην περίμετρο των ισχίων στους 3 και 4 μήνες, αντίστοιχα.
Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε κατά 8 και 11 εκατοστά, αντίστοιχα, ποσοστό διπλάσιο από τις ασθενείς που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.
Ο δείκτης HOMA για τη μεταβολική υγεία, ο οποίος χρησιμοποιείται για να μετρήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, πρώιμο στάδιο του διαβήτη τύπου 2, επίσης μειώθηκε στις ασθενείς που ακολούθησαν την κετογονική διατροφή με πολύ λίγες θερμίδες, συγκριτικά με τις γυναίκες που ακολούθησαν μεσογειακή διατροφή.
Το ωοθηκικό απόθεμα αυξήθηκε στις γυναίκες που ακολούθησαν κετογονική διατροφή, ενώ τα επίπεδα της AMH (Αντιμυλλέριος Ορμόνη) μειώθηκαν, δείχνοντας αλλαγή στο προφίλ του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών.
Τα επίπεδα ανδρογόνων επίσης μειώθηκαν, τόσο στην ομάδα της κετογονικής διατροφής, όσο και στην ομάδα της μεσογειακής διατροφής, αλλά η μείωση ήταν μεγαλύτερη στην πρώτη.
Ο κύκλος έγινε πιο τακτικός στο 50% των γυναικών που ακολουθούσαν κετογονική διατροφή στις 90 ημέρες και στο 70% των γυναικών που ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή στις 120 ημέρες.
Περίπου το 75% και το 90% των γυναικών που ακολουθούσαν κετογονική διατροφή πέρασαν από την αμηνόρροια σε τακτικό ή μη τακτικό κύκλο στις 90 και τις 120 ημέρες σε σύγκριση με το 50% και 60% αντίστοιχα όσων ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.
Ο αριθμός των νέων περιστατικών συνδρόμου υπερδιέγερσης ωοθηκών ήταν χαμηλότερος στις ασθενείς που έκαναν κετογονική διατροφή και συγκεκριμένα 27% έναντι 68% όσων ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή.
Το συμπέρασμα είναι ότι και οι δύο διατροφικές προσεγγίσεις φαίνεται να βελτιώνουν τους δείκτες της αναπαραγωγικής υγείας, όσον αφορά στη λειτουργία των ωοθηκών, την τακτικότητα της έμμηνου ρήσης και το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών κατά τη διάρκεια των κύκλων εξωσωματικής γονιμοποίησης.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μεγαλύτερη απώλεια βάρους και σπλαχνικού λίπους συνδέεται με σημαντική βελτίωση στο μεταβολικό προφίλ σε ασθενείς με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών που ακολουθούν κετογονική διατροφή.
Η θετική επίδραση της κετογονικής διατροφής στον μεταβολισμό ενδεχομένως οφείλεται σε υψηλότερο μυϊκό μεταβολισμό και μεγαλύτερη απώλεια λίπους.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients.