Ασβέστιο: Πόσο χρειάζεστε και τι πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα
Ανανεώθηκε:
Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών.
Το σώμα αποθηκεύει την μεγαλύτερη ποσότητα ασβεστίου στα οστά, με το υπόλοιπο να κατανέμεται στο αίμα, τους μύες και στους ιστούς.
Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μαρούλι και το κέιλ, το ψωμί που παρασκευάζεται με εμπλουτισμένο αλεύρι και τα ψάρια που τρώγονται με τα κόκαλα, όπως οι σαρδέλες.
Όπως συμβαίνει και με τις βιταμίνες, οι περισσότεροι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ασβεστίου από τη διατροφή. Όσοι δεν φτάνουν τον στόχο των 700μg, πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό για την ανάγκη λήψης συμπληρωμάτων.
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορούν να ενισχύσουν την οστική πυκνότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο κατάγματος.
Όσοι ακολουθούν δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά, έχουν οστεοπόρωση ή κοιλιοκάκη, κινδυνεύουν περισσότερο από ανεπάρκεια ασβεστίου.
Το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες που θηλάζουν ή βρίσκονται στην εμμηνόπαυση και ο γιατρός μπορεί να τις συμβουλεύσει να λάβουν σχετικό συμπλήρωμα.
Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, γι' αυτό μπορεί να χρειαστούν ασβέστιο σε συνδυασμό με βιταμίνη D.
Η ανεπάρκεια ασβεστίου αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ραχίτιδας (μαλακά οστά) και κατάγματος λόγω πτώσης.
Όσοι λαμβάνουν ποσότητα μεγαλύτερη από τη συνιστώμενη (πάνω από 1.500 μg την ημέρα) μπορεί να υποφέρουν από πόνο στο στομάχι και διάρροια.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης ασβεστίου για τον ενήλικα κυμαίνεται στα 1000 mgr (χιλιοστά γραμμαρίου).
Συνήθως αναγράφεται η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχεται σε μία μερίδα από το συγκεκριμένο προϊόν, ή προτιμάται η αναγωγή στα 100 γραμμάρια του συγκεκριμένου προϊόντος. Επιπλέον, μπορεί να αναγράφεται και η επί τοις εκατό (%) περιεκτικότητα του προϊόντος σε ασβέστιο με βάση την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.
Π.χ. σε κάποιο προϊόν μπορεί να αναγράφεται 20 mgr ασβεστίου (διεθνώς « Ca+») σε μία μερίδα ή 8 mgr ασβεστίου στα 100 γραμμάρια προϊόντος ή τέλος να συμπληρώνεται και η ένδειξη 10% επί της ΣΗΠ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας).
Η λήψη και η δοσολογία των συμπληρωμάτων ασβεστίου που λαμβάνετε εξαρτάται από την ποσότητες που λαμβάνετε με τις τροφές. Τα άτομα που προσλαμβάνουν με τη διατροφή την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής.
Λαμβάνοντας μεγαλύτερες ποσότητες ασβεστίου από ότι χρειάζεστε δεν πετυχαίνετε κανένα επιπλέον πλεονέκτημα. Αντιθέτως, η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως νεφρολιθίαση και δυσκοιλιότητα.
Το ασβέστιο σε φυσική μορφή δεν υπάρχει ως ελεύθερο στοιχείο παρά μόνο σε σύμπλοκες ενώσεις (άλατα), δηλαδή σε ένωση με άλλα συστατικά. Κυριότερα από αυτά τα «σύμπλοκα» (άλατα) είναι το κιτρικό ασβέστιο, το ανθρακικό ασβέστιο, το φωσφορικό ασβέστιο και το γλυκονικό ασβέστιο. Οι ενώσεις αυτές του ασβεστίου περιέχουν διαφορετικά ποσοστά «στοιχειακού» ασβεστίου, το οποίο είναι και η ουσιαστική ποσότητα ασβεστίου.
Δώστε ιδιαίτερη σημασία στις ετικέτες των προϊόντων-συμπληρωμάτων ασβεστίου για να υπολογίσετε την ποσότητα του στοιχειακού ασβεστίου που περιέχουν και πόση από αυτή θα πάρετε με μία, δύο ή περισσότερες ταμπλέτες. Μπορεί ακόμα να αναφέρεται και η ποσότητα σερβιρίσματος ή ακόμα και η συνιστώμενη δοσολογία ανά ηλικία.
Το πόσο τελικά συμπλήρωμα ασβεστίου χρειάζεται κάποιος εξαρτάται από τις ανάγκες του ατόμου, το κόστος, τη διαθεσιμότητα και την ευκολία πρόσληψης.
Τα συμπληρώματα ασβεστίου δεν απαιτούν ιατρική συνταγή για να αγοραστούν από τα φαρμακεία. Αντιθέτως, υπάρχουν σκευάσματα που εμπίπτουν στην κατηγορία των φαρμάκων και απαιτούν ιατρική συνταγή. Ούτως ή άλλως, καλό θα είναι να απευθύνεστε για τις κατάλληλες οδηγίες και συμβουλές στον ιατρό ή το διαιτολόγο σας.
Πηγή: Mail Online