Η απόφραξη των αρτηριών είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρών και άλλων ουσιών, όπως η χοληστερόλη, στο εσωτερικό των τοιχωμάτων τους.
Όταν οι αρτηρίες σκληρύνουν λόγω της συσσώρευσης πλάκας, κατάσταση γνωστή ως αρτηριοσκλήρυνση, αυξάνεται ο κίνδυνος για στεφανιαία νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Δείτε ποιες είναι οι κορυφαίες 10 τροφές που καθαρίζουν τις αρτηρίες:
Photo 1/10
Ακτινίδια και πεπόνι: Είναι φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μείωση της LDL «κακής» χοληστερόλης στο αίμα, καθώς και της πλάκας που δημιουργείται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.
Photo 2/10
Λιπαρά ψάρια: Ο σολομός, ο τόνος και η ρέγκα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία αποτελούν πηγή καλών λιπαρών και εμποδίζουν τον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες.
Photo 3/10
Μούρα και κόκκινα σταφύλια: Τα σταφύλια περιέχουν φλαβονοειδή, τα οποία σταματούν την οξείδωση της κακής χοληστερόλης. Οι φράουλες, τα κεράσια, τα βατόμουρα και άλλα μούρα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά και είναι γεμάτα με βιταμίνες.
Photo 4/10
Σκόρδο: Μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κακής χοληστερόλης. Εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα, δείτε την περιεκτικότητά τους σε αλικίνη (allicin) που είναι ενεργό συστατικό του σκόρδου.
Photo 5/10
Μήλα και γκρέιπφρουτ: Η πηκτίνη (διαλυτή ίνα) σε αυτά τα φρούτα μειώνει την κακή χοληστερόλη, ενώ το κάλιο και το μαγνήσιο βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
Photo 6/10
Σπανάκι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και C, που βοηθούν στην πρόληψη της πλάκας που φράζει τις αρτηρίες. Περιέχει επίσης κάλιο και φυλλικό οξύ, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση.
Photo 7/10
Ελαιόλαδο: Είναι καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Επιλέγετε αγνό, παρθένο ελαιόλαδο, αλλά μην το παρακάνετε, καθώς δίνει αρκετές θερμίδες.
Photo 8/10
Ντομάτες: Είναι μια τροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά που αποτρέπουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης.
Photo 9/10
Ρόδι: Είναι πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών, ενώ μπορεί ακόμα και να αναστρέψει τη διαδικασία αρτηριοσκλήρυνσης.
Photo 10/10
Πράσινο τσάι: Τα φλαβονοειδή του πράσινου τσαγιού είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Ένα καλής ποιότητας πράσινο τσάι μπορεί επίσης να αποτρέψει το σχηματισμό θρόμβων αίματος και βοηθάει στη διατήρηση της υγιούς εσωτερικής επένδυσης των αρτηριών.