ΥΓΕΙΑ

Απόφραξη αρτηρίας: Πώς να το τσεκάρετε στο σπίτι - Τι θα αισθανθείτε

Μιχάλης Θερμόπουλος

Οι φραγμένες αρτηρίες, μια κρίσιμη πτυχή της καρδιαγγειακής υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές καταστάσεις, όπως έμφραγμα κι εγκεφαλικό.

Απόφραξη αρτηρίας: Πώς να το τσεκάρετε στο σπίτι - Τι θα αισθανθείτε
Bigstock

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων από απόφραξη αρτηρίας και η γνώση των επιλογών θεραπείας είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Αυτό το άρθρο εμβαθύνει στο πώς εκδηλώνεται μια απόφραξη αρτηρίας, τις μεθόδους να ελέγξετε τυχόν συμπτώματα στο σπίτι, τα μέρη του σώματος όπου συνήθως γίνεται αισθητός ο πόνος και το εάν οι φραγμένες αρτηρίες μπορούν να καθαριστούν.

Τι αίσθηση προκαλεί μια απόφραξη αρτηρίας

Η απόφραξη των αρτηριών μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητά της. Τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι:

  • Πόνος στο στήθος (στηθάγχη): Αίσθημα πίεσης ή σφιξίματος στο στήθος, που συχνά προκαλείται από σωματική άσκηση ή στρες και ανακουφίζεται με την ανάπαυση.
  • Δύσπνοια: Η δυσκολία στην αναπνοή, ειδικά κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας, μπορεί να υποδηλώνει ότι η καρδιά δεν παίρνει αρκετό οξυγόνο.
  • Κόπωση: Η ασυνήθιστη κούραση, ειδικά μετά από ελάχιστη σωματική προσπάθεια, μπορεί να σηματοδοτεί μειωμένη ροή αίματος λόγω φραγμένων αρτηριών.
  • Πόνος στα άκρα: Για αποφράξεις στις περιφερικές αρτηρίες, μπορεί να εμφανιστεί πόνος ή κράμπες στα πόδια ή τα χέρια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα.

Πώς να ελέγξετε τυχόν απόφραξη αρτηρίας στο σπίτι

Αν και η οριστική διάγνωση για απόφραξη αρτηρίας απαιτεί ιατρικές εξετάσεις, ορισμένες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς στο σπίτι:

  1. Παρακολούθηση συμπτωμάτων: Παρακολουθήστε τυχόν επαναλαμβανόμενο πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή ασυνήθιστη κόπωση. Σημειώστε τη συχνότητα, τη διάρκεια και τα ερεθίσματα αυτών των συμπτωμάτων.
  2. Ελέγξτε τον καρδιακό παλμό: Ένας ασθενής ή ακανόνιστος σφυγμός μπορεί να είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος. Ελέγχετε τακτικά τον σφυγμό σας και σημειώστε τυχόν ανωμαλίες.
  3. Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι παράγοντας κινδύνου για απόφραξη αρτηριών. Παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση, για να βεβαιωθείτε ότι παραμένει εντός υγιούς εύρους.
  4. Χρήση φορητών συσκευών: Συσκευές όπως τα smartwatches μπορούν να παρακολουθούν τον καρδιακό ρυθμό και να ανιχνεύουν ανωμαλίες, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για την υγεία της καρδιάς.
Atherosclerosis

Πού μπορεί να νιώσετε πόνο

Ο πόνος λόγω απόφραξης αρτηρίας ποικίλλει ανάλογα με την προσβεβλημένη αρτηρία. Οι πιο κοινές τοποθεσίες είναι:

  • Στήθος: Ο πόνος από τη στεφανιαία νόσο συχνά μοιάζει με πίεση ή συμπίεση στο στήθος (στηθάγχη).
  • Μπράτσα και ώμοι: Ο πόνος μπορεί να “αντανακλά” στο αριστερό χέρι, τον ώμο ή ακόμα και την πλάτη και το σαγόνι, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια καρδιακής προσβολής.
  • Πόδια: Αποφράξεις στις περιφερικές αρτηρίες μπορεί να προκαλέσουν πόνο, κράμπες ή μούδιασμα στα πόδια ή τους γοφούς, ειδικά κατά το περπάτημα ή την άσκηση.

Μπορούν να καθαριστούν οι φραγμένες αρτηρίες;

Ναι, οι φραγμένες αρτηρίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και ακόμη και να καθαριστούν εφαρμόζοντας διάφορες μεθόδους:

  • Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής, η τακτική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η διαχείριση του στρες μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος και να αποτρέψουν περαιτέρω μπλοκαρίσματα.
  • Φάρμακα: Φάρμακα όπως οι στατίνες, η ασπιρίνη και οι β-αναστολείς μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, στην μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας.

Ιατρικές επεμβάσεις

Σοβαρές αποφράξεις μπορεί να απαιτούν παρεμβάσεις όπως:

  • Αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent: Μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία για το άνοιγμα των φραγμένων αρτηριών και την τοποθέτηση stent για να παραμείνουν ανοικτές.
  • Χειρουργική παράκαμψη (bypass): Δημιουργία νέας οδού για τη ροή του αίματος γύρω από μια φραγμένη αρτηρία.
  • Αθηρεκτομή: Αφαίρεση συσσώρευσης πλάκας από τα τοιχώματα των αρτηριών.

Συμπέρασμα

Η κατανόηση των συμπτωμάτων και των μεθόδων ελέγχου για τυχόν απόφραξη αρτηρίας είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία. Η αναγνώριση των σημαδιών, όπως ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και η κόπωση, μαζί με την τακτική παρακολούθηση της υγείας της καρδιάς στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των αποφράξεων. Επίσης, ιατρικές επεμβάσεις για πιο σοβαρές περιπτώσεις, προσφέρουν ελπίδα για την εκκαθάριση των φραγμένων αρτηριών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Πηγές: advocatehealth.com, utswmed.org, bhf.org.uk, healthline.com, mayoclinic.org