ΥΓΕΙΑ

Είστε ευχαριστημένοι με τη ζωή σας; Ίσως κινδυνεύετε με εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια

Σινάνη Αικατερίνη

Οι άνθρωποι που είναι ικανοποιημένοι με όσα έχουν, αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Είστε ευχαριστημένοι με τη ζωή σας; Ίσως κινδυνεύετε με εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν μια ολιστική προσέγγιση στην υγειονομική περίθαλψη, όπου η ενίσχυση της ψυχικής και συναισθηματικής ευεξίας ενός ατόμου θεωρείται αναπόσπαστο τμήμα της πρόληψης των καρδιακών παθήσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Wen Sun, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Εγκεφαλικών Επεισοδίων στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας στο Hefei της Κίνας.

«Οι επαγγελματίες υγείας θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να συμπεριλάβουν στρατηγικές για τη βελτίωση της ικανοποίησης από τη ζωή και της ευτυχίας ως μέρος της συνήθους φροντίδας, όπως η σύσταση τακτικής άσκησης, κοινωνικών δραστηριοτήτων ή τεχνικών διαχείρισης του άγχους ως αποτελεσματικών τρόπων για την ενίσχυση της προσωπικής ευημερίας», πρόσθεσε ο Sun.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερους από 120.000 συμμετέχοντες στη βρετανική Biobank, μια μεγάλης κλίμακας ιατρική βάση δεδομένων.

Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που αξιολογούσαν την ευημερία τους ως προς την ικανοποίηση από την οικογένεια, τις φιλίες, την υγεία, τα οικονομικά και τη γενική ευτυχία.

Οι ερευνητές συνέκριναν την ευημερία των ανθρώπων με τον κίνδυνο εμφάνισης τεσσάρων σοβαρών παθήσεων που σχετίζονται με την καρδιά.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες ευημερίας είχαν:

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι τείνουν να υιοθετούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και να υποφέρουν από λιγότερες φλεγμονές, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη βαθιά επίδραση που μπορεί να έχει η συναισθηματική και ψυχολογική υγεία στη σωματική ευεξία, ρίχνοντας φως σε περίπλοκους βιολογικούς μηχανισμούς που δεν είχαν αξιολογηθεί εκτενώς μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Sun.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.