Η τροφική αλλεργία είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένες τροφές, τις οποίες αναγνωρίζει ως «παθογόνους εισβολείς».
Οι τροφικές αλλεργίες είναι αρκετά απρόβλεπτες, αφού μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα, το αναπνευστικό σύστημα, το πεπτικό ή ακόμη και την καρδιά, ανάλογα με το σημείο όπου απελευθερώνει το ανοσοποιητικό αντισώματα και ισταμίνες. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι στο ίδιο άτομο μια τροφή μπορεί να προκαλέσει πολύ ήπια αντίδραση, ενώ μια άλλη μπορεί να πυροδοτήσει έντονες ενοχλήσεις.
Περισσότερες από 160 τροφές αναγνωρίζονται επίσημα ως πιθανά αλλεργιογόνα, προκαλώντας συμπτώματα όπως τα δερματικά εξανθήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και ο βήχας.
Μερικές από τις τροφές που προκαλούν συχνότερα αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά και οι ξηροί καρποί.
Δείτε πέντε σοβαρά συμπτώματα τροφικής αλλεργίας που δεν πρέπει να αγνοήσετε: