Ηλικία τεκνοποίησης και μακροζωία: Πώς συνδέονται
Η ηλικία της γυναίκας κατά τη γέννηση του τελευταίου της παιδιού επηρεάζει το μήκος των τελομερών και το προσδόκιμο ζωής της.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το μήκος των τελομερών των λευκοκυττάρων, μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για τη μακροζωία μιας γυναίκας.
Τα τελομερή επαναλαμβάνουν πρωτεϊνικά σύμπλοκα του DNA που προστατεύουν το τέλος των χρωμοσωμάτων και έχουν αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γονιδιακής σταθερότητας.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει σύνδεση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και σε χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, κάποιες νευρολογικές παθήσεις και ο καρκίνος.
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν περισσότερες από 1.200 περιεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες πολλών εθνικοτήτων, με διαφορετικό κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο από την Εθνική Μελέτη Υγείας και Διατροφής της Αμερικής.
Σε αντίθεση με προηγούμενες μελέτες, η νέα μελέτη συνυπολόγισε κοινωνικούς και δημογραφικούς παράγοντες που σχετίζονται με μοτίβα τεκνοποίησης και αποφάσεις υγείας.
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωσε ότι η ηλικία της μητέρας κατά τον τελευταίο τοκετό σχετίζεται θετικά με το μήκος των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες που γεννούν το τελευταίο τους παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι πιο πιθανό να έχουν μακρύτερα τελομερή, που αποτελούν βιοδείκτη της μακροπρόθεσμης υγείας και της μακροζωίας. Ο περιορισμός της παρούσας έρευνας, ωστόσο, ήταν ότι οι γυναίκες είχαν ένα ή δύο τοκετούς ή έπαιρναν αντισυλληπτικά.
«Χρειάζονται ακόμα περισσότερες έρευνες για να προσδιοριστεί αν η ηλικία της μητέρας στον τελευταίο τοκετό προκαλεί την επιμήκυνση των τελομερών ή αν το μήκος αυτών μπορεί να εγγυηθεί τη γενική υγεία και να αντιστοιχεί στην ικανότητα μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει σε μεγαλύτερη ηλικία», αναφέρει η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Εταιρείας Εμμηνόπαυσης της Βόρειας Αμερικής.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Menopause.
Διαβάστε επίσης:
Οι υπέρβαρες έγκυες γεννούν «γερασμένα» μωρά