Γερασμένες αρτηρίες: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (έρευνα)
Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνουν τον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων των εφήβων, σύμφωνα με νέα μελέτη.
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι οι αργές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία που οδηγούν στην ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης (στένωσης των αρτηριών) ξεκινά νωρίς στη ζωή», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Justin Ryder, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, στη Μινεάπολη.
Στη μελέτη συμμετείχαν 141 έφηβοι με φυσιολογικό βάρος, 156 παχύσαρκοι και 151 με διαβήτη τύπου 2. Οι έφηβοι είχαν μέση ηλικία τα 18 έτη όταν ξεκίνησε η μελέτη και παρακολουθήθηκαν επί πέντε χρόνια.
Μετά από πέντε χρόνια, οι έφηβοι που ήταν παχύσαρκοι, είχαν διαβήτη τύπου 2 ή υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, ήταν πολύ πιθανότερο να έχουν παχύτερες και σκληρότερες καρωτιδικές αρτηρίες συγκριτικά με τους εφήβους με κανονικό βάρος. Η καρωτιδική αρτηρία είναι το κύριο αιμοφόρο αγγείο που οδηγεί στον εγκέφαλο.
Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο αργότερα στη ζωή, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.
«Η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή συστολική αρτηριακή πίεση, αποτελούσαν ανεξάρτητους αλλά ισότιμους προγνωστικούς παράγοντες πάχυνσης και σκλήρυνσης των αρτηριών σε αυτή την ομάδα νέων», δήλωσε ο Ryder.
«Αυτό που εξέπληξε περισσότερο την ομάδα μας ήταν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση συγκριτικά με τους συνομηλίκους τους, είχαν ανάλογο κίνδυνο με όσους ήταν παχύσαρκοι ή είχαν διαβήτη τύπου 2 για παχύτερα και πιο σκληρά αιμοφόρα αγγεία με την πάροδο του χρόνου», πρόσθεσε.
Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός, π.χ. το 12 ή σωστότερα το 120, είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς φεύγει από την καρδιά και ονομάζεται συστολική πίεση ή «μεγάλη», ενώ ο δεύτερος αριθμός, π.χ. 8 ή σωστότερα το 80, είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά πια ξεκουράζεται και ονομάζεται διαστολική πίεση ή «μικρή».
Ο Ryder είπε ότι η παχυσαρκία είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίζεται σοβαρά.
«Αν και ο διαβήτης τύπου 2 αντιμετωπίζεται επιθετικά στις ΗΠΑ, η παχυσαρκία πρέπει να αντιμετωπιστεί εξίσου δραστικά, καθώς συνδέεται με εξίσου αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων, κάτι που αποτελεί πρώιμο σημάδι καρδιαγγειακής δυσλειτουργίας και πρόδρομο καρδιαγγειακών παθήσεων στην ενήλικη ζωή» είπε.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολολογίας.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Περιττά κιλά στην παιδική ηλικία & την εφηβεία: Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Παχυσαρκία: Ποιες βλάβες προκαλεί στις νεαρές καρδιές
Παχυσαρκία στην εφηβεία: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου