Σε αντίθεση με το υποδόριο λίπος (το κανονικό λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα), το σπλαχνικό ή ενδοκοιλιακό λίπος παίζει ρόλο στην ισορροπία των ορμονών και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιακής νόσου και προβλημάτων του θυρεοειδή.
Εάν πιστεύετε ότι έχετε πολύ σπλαχνικό λίπος, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό.
Δείτε στις εικόνες που ακολουθούν ποιες κατηγορίες τροφών αυξάνουν τον κίνδυνο δημιουργίας σπλαχνικού λίπους, όταν καταναλώνονται τακτικά και σε μεγάλες ποσότητες:
Πηγή: Bright Side
Photo 1/5
Φρουκτόζη: Τα αναψυκτικά και τα συσκευασμένα σνακ είναι πλούσια σε επεξεργασμένα σάκχαρα. Για παράδειγμα οι περισσότερες τυποποιημένες μαρμελάδες, αποτελούνται έως και κατά 60% από γλυκαντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να μην τρώτε περισσότερα από 50 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με λιγότερο από ένα ποτήρι αναψυκτικού.
Photo 2/5
Λιπαρά: Πολλοί αναρωτιούνται γιατί είναι τόσο βλαπτικό ένα μπέργκερ με τηγανητές πατάτες, αφού αποτελείται κατά βάση από ψωμί και κρέας. Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, είναι κυρίως θέμα ισορροπίας. Το μπιφτέκι και οι πατάτες, για παράδειγμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά. Τα λαχανικά είναι αυτά που βοηθούν στην πέψη χάρη στις βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά τους. Το φαστ φουντ και οι πατάτες ή ένα χοτ-ντογκ όμως δεν περιέχουν λαχανικά ώστε να εξισορροπήσουν την περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Photo 3/5
Τρανς λιπαρά: Έχουν ενοχοποιηθεί ως τον κύριο ένοχο για τη δημιουργία ενεργού λίπους. Το σπλαχνικό λίπος αναφέρεται ως «ενεργό λίπος» επειδή παίζει δυνητικά επικίνδυνο ρόλο στον τρόπο που επηρεάζει τις λειτουργίες των ορμονών, συμβάλλοντας στις καρδιακές παθήσεις, την άνοια και τον καρκίνο, το ευερέθιστο έντερο, το μεταβολικό σύνδρομο και αρκετά αυτοάνοσα νοσήματα. Τρανς λιπαρά περιέχουν τα μπισκότα και τα κράκερ, η κατεψυγμένη πίτσα, τα προϊόντα ζύμης, η κρέμα καφέ και οι μαργαρίνες.
Photo 4/5
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες: Το λευκό ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά και το λευκό ψωμί συνδέονται με αύξηση του σπλαχνικού λίπους και πρέπει να αντικαθίστανται από τα αντίστοιχα προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες.
Photo 5/5
Επεξεργασμένα σάκχαρα: Τα δημητριακά με επικάλυψη ζάχαρης, οι έτοιμες μπάρες δημητριακών και τα συναφή σνακ έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα και λιπαρά και ελάχιστες έως καθόλου φυτικές ίνες. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης έχει συσχετιστεί με σπλαχνικό λίπος. Επειδή αυτές οι τροφές ανήκουν στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό ρύζι και τα ζυμαρικά, αντικαταστήστε τις με βρόμη, η οποία δεν έχει ζάχαρη και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.