ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθματικοί

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων άσθματος, η θεραπεία γίνεται μέσω σπρέι ή δισκίων κορτιζόνης, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και μειώνουν την υπερευαισθησία των πνευμόνων.

Κορονοϊός: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθματικοί

Με τον τρόπο αυτό ρυθμίζεται η άμυνα του οργανισμού, καθώς η δραστική ουσία έχει και ανοσοκατασταλτική δράση.

Γερμανοί πνευμονολόγοι επιχειρούν τώρα να δώσουν τέλος σε αυτή την αβεβαιότητα. Όπως υποστηρίζουν, ο κίνδυνος που έχουν να αντιμετωπίσουν ασθενείς που έχουν σωστά ρυθμισμένο άσθμα δεν είναι αυξημένος, όσο συνεχίζουν να λαμβάνουν τα φάρμακά τους και δεν σταματούν τη χρήση τους χωρίς ιατρική συμβουλή. Ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης, η δόση κορτιζόνης θα πρέπει να προσαρμόζεται σύμφωνα με τις οδηγίες ενός πνευμονολόγου.

Οι γνώμες διίστανται

Μία ξαφνική διακοπή των φαρμάκων για το άσθμα ή μια αλλαγή στη θεραπεία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον κορωνοϊό

Αυτή η υπόθεση όμως έρχεται σε αντίθεση με εκείνους που αμφιβάλλουν για την θεραπεία μέσω εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών (ICS). Για παράδειγμα, ο επικεφαλής του Charité στο Βερολίνο, καθηγητής Κρίστιαν Ντρόστεν, συνέστησε προσοχή στους ασθενείς με άσθμα, προτείνοντάς τους να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή σχετικά με μία ενδεχόμενη αντικατάσταση των φαρμάκων που έχουν βάση την κορτιζόνη.

Παρόλα αυτά, δεδομένου ότι μια τέτοια σύνδεση δεν έχει ακόμη αποδειχθεί επιστημονικά, οι ειδικοί της Γερμανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας συνεχίζουν να εφαρμόζουν τη θεραπεία μέσω εισπνοών.

Μία ξαφνική διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής ή μια αλλαγή στη θεραπεία θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορωνοϊό, προειδοποιούν οι πνευμονολόγοι.

Ποια μέτρα προστασίας είναι σημαντικά;

Η χρήση μάσκας μπορεί να είναι δυσάρεστη για ασθενείς με πρόβλημα στους πνεύμονες καθώς μπορεί να δυσκολέψει ακόμη περισσότερο την αναπνοή.

Οι ηλικιωμένοι, εκείνοι που υποφέρουν από σοβαρά προβλήματα άσθματος και ασθενείς που λαμβάνουν τακτικά θεραπεία κορτιζόνης είναι εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο. Άτομα με χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις έχουν ήδη εξασθενημένους πνεύμονες και κατά συνέπεια δυσκολεύονται να καταπολεμήσουν τους ιούς. Σύμφωνα με τον πνευμονολόγο και καθηγητή στην Κλινική Πανεπιστημίου του Μονάχου Ράιναλντ Φίσερ, οι ασθματικοί παρόλα αυτά δεν διατρέχουν τόσο μεγάλο κίνδυνο, καθώς ο βρογχικός βλεννογόνος τους έχει συνήθως μόνο μία αλλεργική φλεγμονή και κατά κανόνα δεν αναπτύσσει πνευμονία.

Ο Φίσερ επισημαίνει αναφερόμενος στα μέτρα προφύλαξης ότι η χρήση μάσκας, όπως των FFP3 με φίλτρο, μπορεί να είναι δυσάρεστη για τους ασθενείς με δυσλειτουργίες στους πνεύμονες, καθώς αυτές τους δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο στην αναπνοή.

Δεδομένου ότι και άλλοι ιοί και βακτήρια μπορούν, ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό να μολύνουν το αναπνευστικό σύστημα, πολλοί γιατροί θεωρούν ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης και των πνευμονιόκοκκων μπορεί να φανεί επίσης χρήσιμος για τους ασθματικούς. Επιπλέον, οι ασθματικοί και όσοι υποφέρουν από αναπνευστικές παθήσεις πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα υγιεινής και να τηρούν τις απόστασεις ασφάλειας από τους υπόλοιπους.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Κρίση άσθματος: Οι παράγοντες που την πυροδοτούν (εικόνες)

Κορονοϊός: Τι θα πρέπει να προσέχουν ασθενείς με άσθμα και ΧΑΠ