Ελαχιστοποιεί κοινά συμπτώματα όπως το φούσκωμα, ο πόνος στην κοιλιά ή τα αέρια και ρυθμίζει σε ποσοστό 70% το ανοσοποιητικό, συμβάλλοντας παράλληλα στην απώλεια βάρους.
Για να αποκομίσετε τα παραπάνω οφέλη, πρέπει να εξασφαλίσετε την υγεία της χλωρίδας του εντέρου.
Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για τους παράγοντες που απειλούν την υγεία του εντέρου σας:
Πηγή: prevention
Photo 1/4
Ζάχαρη: Ο σύγχρονος άνθρωπος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Υπολογίζεται ότι ο μέσος Αμερικανός τρώει 135 κιλά ζάχαρης το χρόνο. Την ίδια ώρα αυξάνεται η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων. Μια συμβατική διατροφή όχι μόνο δεν προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά προάγει την ανάπτυξη κακών βακτηρίων στη χλωρίδα του εντέρου. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει φλεγμονή, δυσανεξία σε τροφές, αλλεργίες, ανεπάρκεια βιταμινών και αυτοάνοσα νοσήματα. Η μείωση της ζάχαρης είναι μια καλή λύση για την προστασία του πεπτικού.
Photo 2/4
Τροφικές δυσανεξίες: Η τροφική δυσανεξία έχει άμεση επίδραση στην υγεία του εντέρου και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις, παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2 και μεταβολικές παθήσεις. Ο απλούστερος τρόπος για να εντοπίσετε αν έχετε δυσανεξία σε κάποιες τροφές είναι να αφαιρέσετε τους 7 βασικούς ενόχους από τη διατροφή σας, δηλαδή γλουτένη, γαλακτοκομικά, σόγια, αυγά, φιστίκια, καλαμπόκι και γλυκαντικά. Στη συνέχεια, επανεντάξτε τις σταδιακά και παρακολουθείτε για εκδήλωση πιθανών συμπτωμάτων, την πορεία του βάρους σας και τα επίπεδα ενέργειας. Θα εκπλαγείτε από το πόσο καλύτερα θα νιώσετε όταν εξαλείψετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν.
Photo 3/4
Χρόνιο στρες: Το μακροχρόνιο στρες μεταβάλλει τους νευρώνες στο έντερο και σταματά την κανονική παραγωγή πεπτικών ενζύμων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ασθενειών και λοιμώξεων. Επειδή το άγχος καταστρέφει την υγεία του εντέρου σας, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερους παράγοντες πίεσης, να προσέχετε τη διατροφή σας, να παίρνετε συμπληρώματα και να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα ύπνου.
Photo 4/4
Φάρμακα: Κάποια φάρμακα αποδυναμώνουν τη φυσική άμυνα του οργανισμού. Σε αυτά περιλαμβάνονται αναλγητικά, στεροειδή, αναστολείς οξέων και κάποια αντιβιοτικά. Όταν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, φροντίστε να παίρνετε συμπληρώματα προβιοτικών και να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε πεπτικά ένζυμα για την αποκατάσταση και την προστασία του εντέρου.