Στάση σώματος: Μικρές αλλαγές για να τη βελτιώσετε
Ανανεώθηκε:
Στην εποχή της καθιστικής ζωής, που οι περισσότεροι περνούν αρκετές ώρες μπροστά σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, η στάση του σώματος αποτελεί ένα συχνό θέμα μελέτης.
Ο τρόπος που κάθεστε στην καρέκλα προκειμένου να βλέπετε την οθόνη και να χρησιμοποιείτε το πληκτρολόγιο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία, από τη σπονδυλική στήλη μέχρι την αναπνευστική λειτουργία, αλλά και τη διάθεση και την εμφάνιση.
Ιδανικά, η στάση του σώματος πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να στέκεστε σε μία ευθεία. Ωστόσο, η πλειοψηφία των ατόμων τείνει να γέρνει τους ώμους και τον λαιμό προς τα εμπρός, ωθώντας τα ισχία προς τα πίσω. Ευτυχώς, η στάση του σώματος μπορεί να βελτιωθεί με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Τι μπορείτε να κάνετε;
Σηκωθείτε από την καρέκλα και περπατήστε
Η καθιστική ζωή συνδέεται ιδιαίτερα με προβλήματα στάσης του σώματος και πόνο στις αρθρώσεις. Προσπαθήστε να κινείστε περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σηκωθείτε από το γραφείο για να κάνετε μία μικρή βόλτα, κάθε 20 έως 30 λεπτά.
Πηγαίνετε από τις σκάλες
Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες και όχι το ασανσέρ για να βελτιώσετε την κινητικότητα των αρθρώσεων και την ενισχύσετε λειτουργία των μυών. Επιπλέον, εάν έχετε τη δυνατότητα για κάποιες ώρες της ημέρας, μπορείτε να αντικαταστήσετε την καρέκλα με μία μπάλα ισορροπίας, προκειμένου να τονώσετε του μύες της κοιλιάς και να ενδυναμώσετε τον κορμό.
Κρατήστε την οθόνη του κινητού στο ύψος του προσώπου
Ιδανικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας λιγότερο! Φέρνοντας το τηλέφωνο στο επίπεδο των ματιών, αντί να κοιτάτε προς τα κάτω στην οθόνη μπορείτε να κρατήσετε τους ώμους και τον λαιμό ψηλά, διατηρώντας σωστή στάση σώματος. Επιπλέον, έτσι θα αποφύγετε τις ενοχλήσεις στον αυχένα και την πλάτη, καθώς και τους πονοκεφάλους.
Πηγή: theepochtimes.com
Διαβάστε επίσης:
Καθιστική ζωή: Ποιο είδος αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων