Ο όρος «καρδιαγγειακή νόσος» περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα νόσων και παθολογικών μεταβολών που αφορούν την καρδιά και / ή τα αιμοφόρα αγγεία.
Σε αυτές τις νόσους ανήκουν η υπέρταση, η στεφανιαία νόσος , η καρδιακή ανεπάρκεια, η στηθάγχη, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου στις αναπτυσσόμενες χώρες τα τελευταία 15 χρόνια, ενώ έως το 2030, οι θάνατοι θα ξεπερνούν τους 20.000.000 ετησίως.
Δείτε επτά παράγοντες που επηρεάζουν την καρδιά καθώς και τι μπορείτε να κάνετε.
Πηγή: healthday.com
Διαβάστε επίσης:
Πέντε σημάδια ότι η καρδιά σας δεν «δουλεύει» αποδοτικά
Ο αντιοξειδωτικός χυμός που προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα
Ποιες είναι οι συνήθειες που θα σας προστατεύσουν από το εγκεφαλικό
Photo 1/7
Χοληστερόλη: Η «κακή» LDL χοληστερόλη μπορεί να φράξει τις αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και τον εγκέφαλο και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου. Η «καλή» HDL χοληστερόλη βοηθά σε κάποιο βαθμό στην εξάλειψη της «κακής». Το σώμα λαμβάνει χοληστερόλη και από ορισμένα τρόφιμα, όπως το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα χοληστερόλης με εξέταση αίματος και συμβουλευτείτε τον γιατρό για πιθανές αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε.
Photo 2/7
Παλμοί καρδιάς σε κατάσταση ηρεμίας: Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ανάπαυσης κυμαίνεται μεταξύ 60 και 100 παλμών το λεπτό και θεωρείται φυσιολογικός. Οι παλμοί της καρδιάς επηρεάζονται αρνητικά από το άγχος, τις ορμόνες και τα φάρμακα. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ο καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό θεωρείται φυσιολογικός. Επηρεάζεται αρνητικά από το άγχος, τις ορμόνες και τα φάρμακα. Η απώλεια βάρους και η βελτίωση της φυσικής κατάστασης θα μειώσει τον αριθμό των παλμών ανά λεπτό. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αυξημένοι καρδιακοί παλμοί σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου ακόμη και για τους ανθρώπους που δεν συγκεντρώνουν παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Ελέγχετε τακτικά τον καρδιακό σας ρυθμό σε κατάσταση ηρεμίας, κατά προτίμηση το πρωί, πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.
Photo 3/7
Καρδιοαναπνευστική ικανότητα: Η αεροβική άσκηση μπορεί να αυξήσει τις αντοχές της καρδιάς. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν οι αποδείξεις για τη σύνδεση της χαμηλής καρδιοαναπνευστικής ικανότητας με τον αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου. Η καλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, Αλτσχάιμερ, διαβήτη, αλλά και ορισμένων μορφών καρκίνου. Όλες οι μορφές αερόβιας άσκησης (περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο) αυξάνουν τους παλμούς και τις αντοχές της καρδιάς.
Photo 4/7
Αρτηριακή πίεση: Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπέρταση, αποκαλείται συχνά σιωπηλός δολοφόνος επειδή δεν έχει προφανή συμπτώματα. Όταν δεν ρυθμίζεται, αποτελεί σοβαρό παράγοντα κινδύνου εμφράγματος, εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση και να φροντίζετε να τη διατηρείτε μεταξύ 80 (διαστολική ή μικρή) και 130 (συστολική ή μεγάλη).
Photo 5/7
Γλυκόζη αίματος: Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να κυμαίνονται ανάλογα με την ώρα της ημέρας, τι φάγατε και πότε. Τα πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου, επηρεάζουν την ικανότητα συγκέντρωσης και μπορεί να προκαλέσουν ζάλη ή ακόμη και να βλάψουν ζωτικά όργανα. Ο διαβήτης αναπτύσσεται όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα, επειδή το σώμα είτε αδυνατεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη είτε δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά. Ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζεται με την παχυσαρκία και τη σωματική αδράνεια. Η διατροφή και η άσκηση μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη ή να επιβραδύνει την εξέλιξή του. Μια διατροφή χωρίς λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένα κρέατα, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Photo 6/7
Περίμετρος μέσης: Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η περίμετρος της μέσης αποτελεί πιο αξιόπιστο δείκτη μέτρησης του σωματικού λίπους από τον Δείκτη Μάζας Σώματος. Κάποιος με σχετικά χαμηλό ΔΜΣ μπορεί να έχει μεγάλη περίμετρο και το κοιλιακό λίπος σε αντίθεση με το λίπος στους γλουτούς ή αλλού, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών και διαβήτη τύπου 2. Χρησιμοποιήστε μια μεζούρα για να μετρήσετε την περίμετρο της μέσης σας. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η περίμετρος της μέσης δεν πρέπει να ξεπερνάει το μισό του ύψους.
Photo 7/7
Οικογενειακό ιστορικό: Εάν κάποιος από τους γονείς, τους παππούδες ή τα αδέρφια σας υπέστησαν εγκεφαλικό, έμφραγμα ή άλλο καρδιαγγειακό, πρέπει να είστε σε τακτική επικοινωνία με τον γιατρό σας. Το οικογενειακό ιστορικό υγείας δίνει σημαντικές πληροφορίες και η γνώση μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων στο μέλλον.