Έφηβοι και αντισύλληψη: Πόσο ενημερωμένοι είναι οι έφηβοι γύρω από θέματα αντισύλληψης;
Ανανεώθηκε:
Οι νέοι χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για θέματα σεξουαλικής υγείας που παραμένουν ταμπού ακόμη και σήμερα.
Και καθώς η σεξουαλική τους ζωή ξεκινάει αρκετά νωρίς, αρκετές φορές δεν γνωρίζουν πώς να προστατευτούν από προβλήματα, όπως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες.
Η ενημέρωση σε ζητήματα που αφορούν τη σωματική και συναισθηματική τους υγεία είναι ιδιαίτερης σημασίας. Μαθαίνοντας για τις αντισυλληπτικές μεθόδους που έχουν στη διάθεσή τους μπορούν να αποφύγουν τις εκτρώσεις καθώς και να προστατέψουν τη μελλοντική τους γονιμότητα. Άλλωστε, πλέον έχουν στη διάθεσή τους πολλές επιλογές προκειμένου να επιλέξουν εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στον τρόπο ζωής τους και στις προσωπικές τους ανάγκες.
Τι επιλέγουν οι νέοι;
Μέχρι σήμερα, το αντρικό προφυλακτικό παραμένει η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στους νέους καθώς είναι φθηνό, αρκετά ασφαλές και προσιτό. Σύμφωνα με την κυρία Α. Τσίτσικα, Επικ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής και Επιστημονική Υπεύθυνο της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», μια πολύ καλή επιλογή για τους εφήβους είναι ο συνδυασμός ορμονικής αντισύλληψης με τη χρήση προφυλακτικού.
Στις ΗΠΑ και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αντισυλληπτικό χάπι χρησιμοποιείται ευρέως από τις νέες (μεταξύ άλλων συμβάλλει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, στη ρύθμιση του κύκλου, στην ακμή και στην ενδομητρίωση). Ωστόσο, στην περίπτωση των αντισυλληπτικών χαπιών τίθεται το θέμα της συμμόρφωσης των εφήβων, αφού πρέπει να γίνεται καθημερινή λήψη.
Σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης
Πέρα από το προφυλακτικό και τα αντισυλληπτικά δισκία, που θεωρούνται από τις πιο δημοφιλείς επιλογές, υπάρχουν πολλές σύγχρονες μέθοδοι αντισύλληψης όπως το σπιράλ και ο κολπικός δακτύλιος. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν περισσότερες σχετικές πληροφορίες σε αξιόπιστες σελίδες, όπως για παράδειγμα το prosexo.gr, που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας.
Αφού διαβάσουν για τις μεθόδους που έχουν στη διάθεσή τους, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, στον οποίο μπορούν να μιλούν ανοιχτά εκφράζοντας τις σκέψεις τους γύρω από το ζήτημα. Έτσι, θα καταρρίψουν μερικούς από τους πιο γνωστούς μύθους που αφορούν το θέμα, όπως ότι τα αντισυλληπτικά παχαίνουν, αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ή ότι η χρήση τους οδηγεί σε υπογονιμότητα. Παράλληλα, θα ξεκαθαρίσουν πολλές προκαταλήψεις και ανακρίβειες για τους κινδύνους της ορμονικής αντισύλληψης που συνεχίζουν να πιστεύουν ακόμη και σήμερα.
Ένας ειδικός είναι ο πιο κατάλληλος άνθρωπος προκειμένου να τους καθοδηγήσει, ώστε να αποφασίσουν υπεύθυνα, λαμβάνοντας υπόψη τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά κάθε μεθόδου.
Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι η ιδανική αντισυλληπτική μέθοδος θα πρέπει να είναι αποτελεσματική, ασφαλής και ανεκτή από τους εφήβους και την ίδια ώρα να έχει τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες.
Δείτε εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Onmed για την Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης 2019