ΥΓΕΙΑ

Τι συμβαίνει με την καρδιά όσων ψηλώνουν νωρίς στην εφηβεία

Μιχάλης Θερμόπουλος

Μια γενετική σχέση μεταξύ της αύξησης του ύψους κατά την εφηβεία και της μακροχρόνιας υγείας στην ενήλικη ζωή αναδείχτηκε από μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Surrey και το πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, η οποία δημοσιεύτηκε στο Genome Biology.

Τι συμβαίνει με την καρδιά όσων ψηλώνουν νωρίς στην εφηβεία
Bigstock

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να είσαι ψηλότερος νωρίς στην εφηβεία και να παίρνεις γρήγορα ύψος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής αργότερα στη ζωή.

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε εάν η γενετική παίζει ρόλο στα πρότυπα ανάπτυξης της εφηβείας και στις δια βίου καταστάσεις υγείας. Η σωματική ανάπτυξη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να είναι κληρονομική, αλλά οι συγκεκριμένοι γενετικοί παράγοντες που οριοθετούν αυτήν την ανάπτυξη παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστοι.

Για να πληρώσουν αυτό το κενό γνώσης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια ανάλυση καμπύλης ανάπτυξης σε 56.000 άτομα από διαφορετικά προγονικά υπόβαθρα. Συγκέντρωσαν στοιχεία με μετρήσεις ύψους των συμμετεχόντων από την ηλικία των 5 ετών μέχρι την ενηλικίωση. Αυτά τα δεδομένα έδωσαν στους ερευνητές μια ολοκληρωμένη εικόνα των προτύπων ανάπτυξης σε διαφορετικούς πληθυσμούς και χρονικές περιόδους.

Η δρ. Zhanna Balkhiyarova, συν-συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: "Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των γενετικών αναλύσεων μεγάλης κλίμακας για την αποκάλυψη της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης υγείας. Χρησιμοποιώντας δεδομένα μεγάλης κλίμακας, αποκαλύπτουμε νέες γνώσεις για τους γενετικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη κατά την εφηβεία και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους. Με κάθε ανακάλυψη πλησιάζουμε περισσότερο στην ιατρική που ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες κάθε ατόμου”.

Οι επιπτώσεις υγείας που συνδέονται με την γρήγορη ανάπτυξη στην εφηβεία

Οι ερευνητές εντόπισαν 26 γονίδια που σχετίζονται με διάφορες πτυχές της εφηβικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της κλίμακας, του χρόνου και της έντασης της περιόδου απότομης σωματικής ανάπτυξης. Διερευνώντας περαιτέρω τη δια βίου επίδραση των γενετικών παραλλαγών που σχετίζονται με τις τροχιές ανάπτυξης της εφηβείας, οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τη γενετική συσχέτιση και τους φαινότυπους (παρατηρήσιμα χαρακτηριστικά ενός ατόμου) σε δεδομένα από την Penn Medicine Biobank και τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, βρήκν, για πρώτη φορά, τις γενετικές σχέσεις μεταξύ της πρώιμης ή/και απότομης αύξησης του ύψους στην παιδική ηλικία και ενός ευρέος φάσματος αποτελεσμάτων υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

Το να είναι ένα παιδί ψηλότερο στην πρώιμη εφηβεία και να βιώνει ταχύτερη εφηβική ανάπτυξη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (ακανόνιστο και ασυνήθιστα γρήγορο καρδιακό ρυθμό) αργότερα στη ζωή.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι τα άτομα με ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης ύψους στην εφηβεία έχουν:

  • υψηλά επίπεδα οστικής πυκνότητας
  • υψηλότερα επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη
  • αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και
  • αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα

Η καθηγήτρια Inga Prokopenko, ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης και Επικεφαλής Στατιστικής Multi-Omics στο πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Αυτή η μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της γενετικής βάσης της εφηβικής ανάπτυξης και των μακροχρόνιων επιπτώσεών της στη δια βίου υγεία του ατόμου. Καθώς ξεκλειδώνουμε τα μυστικά που είναι κωδικοποιημένα στο DNA μας, πλησιάζουμε πιο κοντά σε ένα μέλλον όπου εξατομικευμένες παρεμβάσεις με βάση το γενετικό προφίλ του καθενός θα φέρνουν επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη”.

Πηγή: medicalxpress.com