ΥΓΕΙΑ

Τριχόπτωση στις γυναίκες: Οι 5 βασικές αιτίες & τι μπορείτε να κάνετε

Λίγα πράγματα μπορεί να είναι τόσο σοκαριστικά όσο οι τούφες μαλλιών στη βούρτσα, το πάτωμα ή την μπανιέρα.

Τριχόπτωση στις γυναίκες: Οι 5 βασικές αιτίες & τι μπορείτε να κάνετε

Πριν πανικοβληθείτε, λάβετε υπόψιν ότι ο μέσος άνθρωπος χάνει περίπου 60-100 τρίχες καθημερινά. Αν όμως διαπιστώσετε ότι υπερβαίνετε κατά πολύ αυτό τον αριθμό, δείτε μερικές βασικές αιτίες τριχόπτωσης που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς και τι μπορείτε να κάνετε:

Υπερβολικό styling

Η υπερβολική χρήση εργαλείων styling (πιστολάκι, σίδερο κλπ.) και τα χημικά που περιέχουν οι βαφές φθείρουν τα μαλλιά σας. Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι φθοράς είναι το σπάσιμο των τριχών.

Αποφεύγετε τις βαφές, χρησιμοποιείτε ήπια σαμπουάν χωρίς θειικό άλας, τα οποία καθαρίζουν τα μαλλιά χωρίς να τα αφυδατώνουν, αραιώστε τη χρήση εργαλείων με θερμότητα και μην πιάνετε τα μαλλιά σας σε πολύ σφιχτή κοτσίδα, προκειμένου να χαλαρώνουν και να ξεκουράζονται.

Πρόβλημα με τον θυρεοειδή

Τόσο ο υποθυρεοειδισμός όσο και ο υπερθυρεοειδισμός, μπορούν να προκαλέσουν ξαφνική απώλεια τριχών, τόσο στο κεφάλι, όσο και σε άλλα σημεία, όπως τα φρύδια. Όταν ο θυρεοειδής δεν λειτουργεί φυσιολογικά, αναστατώνει τις ορμόνες που είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των τριχών. Το αποτέλεσμα είναι οι τρίχες που χάνονται να μην αναπληρώνονται.

Η αντιμετώπιση της πάθησης μέσω φαρμακευτικής αγωγής συνήθως συνοδεύεται από επαναφορά των μαλλιών σε φυσιολογική κατάσταση. Είναι επίσης χρήσιμο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το άπαχο κοτόπουλο, το ελληνικό γιαούρτι και τα καρύδια.

hair loss2

Υπερβολικό στρες

Το έντονο στρες προκαλεί τη διακοπή της ανάπτυξης των μαλλιών και στη συνέχεια την πτώση τους. Τα μαλλιά μεγαλώνουν σε επαναλαμβανόμενους κύκλους. Η φάση της ενεργούς ανάπτυξης διαρκεί περίπου 2 χρόνια. Στη συνέχεια ακολουθούν 3 μήνες χωρίς μεταβολές και ακολούθως τα μαλλιά πέφτουν από το κεφάλι.

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τρίχες βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του κύκλου ανάπτυξης και πτώσης. Έτσι η πτώση των μαλλιών δεν γίνεται αντιληπτή. Όμως σε περιπτώσεις που βιώνουμε έντονο στρες πολύ ψηλού βαθμού, υπολογίζεται ότι μέχρι 70% των μαλλιών μπορεί να εισέλθουν πρόωρα στη φάση ανάπαυσης χωρίς μεταβολές που ονομάζεται τελογενές στάδιο. Τρεις μήνες αργότερα, τα μαλλιά αυτά αρχίζουν να πέφτουν προκαλώντας σημαντική τριχόπτωση που γίνεται αντιληπτή (τελογενής πτώση).

Το «κλειδί» για να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση είναι η διαχείριση του στρες, για την οποία καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό.

Εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια σοβαρή αιτία απώλειας μαλλιών. Υπολογίζεται ότι μέχρι 45% των νέων μητέρων, παρουσιάζουν κάποιο βαθμό απώλειας μαλλιών λόγω του στρες που συνοδεύει τη γέννηση ενός παιδιού.

Τα καλά νέα είναι ότι τα μαλλιά θα αρχίσουν να αναπτύσσονται και πάλι 3-4 μήνες μετά τον τοκετό.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Οι γυναίκες με ενδείξεις υπερανδρογοναιμίας, όπως αυτές που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, είναι περισσότερο επιρρεπείς στην εμφάνιση αλωπεκίας. Αυτό συμβαίνει διότι οι ωοθήκες παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα ανδρογόνων και κυρίως τεστοστερόνης, σε ποσοστό που δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως ο οργανισμός. Αυτή η αδυναμία επιδρά δυνητικά στα τριχοθυλάκια.

Άλλα συμπτώματα του συνδρόμου είναι η αύξηση του βάρους, η σοβαρή ακμή, οι ανωμαλίες περιόδου, η κατάθλιψη και η υπερβολική τριχοφυΐα. Η θεραπεία της πάθησης θα συμβάλλει στην αποκατάσταση των μαλλιών.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Απώλεια βάρους: Μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση;

Τέσσερις απίθανοι λόγοι που το στρες καταστρέφει τα μαλλιά σας

Οι 8 λόγοι που πέφτουν οι βλεφαρίδες