Διαβήτης τύπου 2: Η δημοφιλής δίαιτα που αυξάνει τον κίνδυνο
Η διαλειμματική νηστεία, ένας τύπος δίαιτας εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο πάγκρεας κατά τρόπο που απορρυθμίζεται η παραγωγή της ινσουλίνης και αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2.
Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, η οποία παρουσιάστηκε στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας (ECE 2018) στη Βαρκελώνη.
Ως διαλειμματική νηστεία χαρακτηρίζεται το διατροφικό πλάνο που περιορίζει ή και απαγορεύει την κατανάλωση φαγητού για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Έμφαση δίνεται πρωτίστως στον προγραμματισμό των γευμάτων και όχι τόσο στο είδος των τροφών που καταναλώνονται. Παραδείγματα του συγκεκριμένου πλάνου είναι η πλήρης αποχή από το φαγητό για 16 ώρες την ημέρα (πρόγραμμα 16/8) ή η νηστεία για δύο 24ωρα την εβδομάδα (δίαιτα 5:2).
Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η νηστεία μέρα παρά μέρα μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους, έχει όμως σοβαρό αντίκτυπο στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση της νηστείας μέρα παρά μέρα σε υγιή ενήλικα ποντίκια με φυσιολογικό βάρος για διάστημα τριών μηνών. Μέχρι το τέλος της μελέτης, το σωματικό βάρος των ποντικιών και η πρόσληψη τροφής μειώθηκε συνολικά, ωστόσο παρατηρήθηκε μια αύξηση του λιπώδους ιστού στην περιοχή της κοιλιάς τους.
Παράλληλα, οι ερευνητές διαπίστωσαν βλάβες στα κύτταρα του παγκρέατος των πειραματόζωων τα οποία ελέγχουν την απελευθέρωση της ινσουλίνης, αύξηση στα επίπεδα των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό τους, καθώς και ενδείξεις αντίστασης στην ινσουλίνη.
Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα, η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Άνα Μπονάσσα, αναφέρει: «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι, παρά την απώλεια βάρους που επιτυγχάνεται με τη διαλειμματική νηστεία, προκύπτουν επίσης βλάβες στο πάγκρεας και επηρεάζεται η δράση της ινσουλίνης, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο διαβήτη και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας».
Ο διαβήτης τύπου 2 εξελίσσεται σε σύγχρονη πανδημία που καθοδηγείται πρωτίστως από την παχυσαρκία, την ανθυγιεινή διατροφή και την καθιστική ζωή. Η ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας, είναι κυρίως υπεύθυνη για τον έλεγχο του σακχάρου του αίματος. Όταν η παραγωγή ινσουλίνης είναι μειωμένη ή ο οργανισμός αντιστέκεται στην επίδρασή της (κατάσταση γνωστή ως αντίσταση στην ινσουλίνη), τότε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος παραμένουν μόνιμα υψηλά και διαπιστώνεται ο διαβήτης τύπου 2. Ο αρρύθμιστος διαβήτης συνδέεται με σοβαρές επιπλοκές για την υγεία, μεταξύ των οποίων οι βλάβες στην καρδιά, στα νεφρά και στα μάτια, καθώς και οι ακρωτηριασμοί των κάτω άκρων.
Πηγή: The Guardian, EurekAlert
Δείτε κι αυτό:
Ρύθμιση σακχάρου: Οι 5 κανόνες που πρέπει να τηρείτε (pics)
Έχετε διαβήτη; Δείτε ποια είναι η ιδανική ώρα να τρώτε πρωινό
Βιταμίνη D: Η απαραίτητη «δόση» για να μειώσετε τον κίνδυνο διαβήτη
Το βότανο που ρίχνει το σάκχαρο και διευκολύνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων