Πώς θα χάσετε βάρος αν έχετε υποθυρεοειδισμό
Όταν ο θυρεοειδής δεν παράγει όλες τις ορμόνες που χρειάζεται ο οργανισμός αυτό λέγεται υπολειτουργία του θυρεοειδούς ή υποθυρεοειδισμός.
Εάν ο θυρεοειδής παρουσιάζει υποθυρεοειδισμό, το σώμα λειτουργεί πολύ πιο αργά και με πολύ λιγότερη ενέργεια. Η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού είναι η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Hashimoto.
Οι γυναίκες που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό δυσκολεύονται παραπάνω να χάσουν βάρος και ο λόγος είναι ότι οι ορμόνες που παράγει ο θυρεοειδής επηρεάζουν και τη λειτουργία του μεταβολισμού. Όταν οι ορμόνες είναι λιγότερες, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η απώλεια βάρους είναι αδύνατη.
Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να χάσετε βάρος αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό:
Η σημασία της σωστής διάγνωσης
Εάν έχετε συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, δηλαδή μόνιμη κόπωση, ανεξήγητη πρόσληψη βάρους, ευαισθησία στο κρύο, δυσκοιλιότητα και ξηροδερμία, επισκεφθείτε ενδοκρινολόγο. Αφού σας ζητήσει να κάνετε αιματολογικές εξετάσεις για να δει τα επίπεδα TSH (η θυρεοειδοτρόπος ορμόνη που παράγεται από την υπόφυση και είναι κυρίως υπεύθυνη για τον έλεγχο της σύνθεσης των θυρεοειδικών ορμονών T3 και Τ4), θα σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτό θα σήμαινε ότι τα κιλά που πήρατε λόγω υποθυρεοειδισμού θα χαθούν όταν αρχίσετε τη φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει και για να χάσετε τα κιλά που θέλετε, πρέπει να καταβάλλετε προσπάθεια.
Ασκήσεις για την αύξηση της μυϊκής μάζας
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί, αλλά οι θυρεοειδικές ορμόνες επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας των μυών. Στις γυναίκες με υποθυρεοειδισμό, αυτό συνεπάγεται μη φυσιολογική λειτουργία των μυών, που σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσουν πολύ για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ακόμη και αν παίρνουν φάρμακα για τον θυρεοειδή. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες από ότι λίπος, οπότε αυξάνει ο κίνδυνος πρόσληψης βάρους.
Οι ειδικοί συστήνουν 2-3 προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα. Κάθε προπόνηση πρέπει να διαρκεί περίπου μία ώρα και να «δουλεύει» όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος.
Αεροβική άσκηση
Η αεροβική άσκηση είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του βάρους, ειδικά αν έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή. Στόχος πρέπει να είναι τα 30-60 λεπτά αεροβικής άσκησης πέντε φορές την εβδομάδα. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ζωηρό περπάτημα ή τζόκινγκ.
Περισσότερη πρωτεΐνη
Εκτός από την κατάλληλη άσκηση, οι ειδικοί συστήνουν την αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών, οι οποίες συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Οι γυναίκες με υποθυρεοειδισμό πρέπει ιδανικά να τρώνε 1,2 έως 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αν για παράδειγμα ζυγίζετε 60 κιλά, θα πρέπει να τρώτε 70 έως 90 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα.
Πηγή: womenshealthmag.com
Διαβάστε επίσης:
Υποθυρεοειδισμός: Τι πρέπει να τρώτε και τι να αποφεύγετε (pics)
Πώς επηρεάζει η εμμηνόπαυση τον θυρεοειδή
Θυρεοειδής: Ποιες εξετάσεις θα σας δείξουν αν λειτουργεί σωστά