ΥΓΕΙΑ

Χασιμότο: Τι θα πάθετε αν αφήσετε αρρύθμιστο τον θυρεοειδή

Μιχάλης Θερμόπουλος

Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια κατάσταση που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα και συχνά οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό.

Χασιμότο: Τι θα πάθετε αν αφήσετε αρρύθμιστο τον θυρεοειδή
Bigstock

Ο θυρεοειδής παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της ενέργειας και της συνολικής ευεξίας. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες επιπλοκές στην υγεία.

Αυτό το άρθρο περιγράφει τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο, τις διαθέσιμες θεραπείες και τις συνέπειες της μη θεραπείας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια αυτοάνοση διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή αδένα, οδηγώντας σε φλεγμονή και τελικά υποθυρεοειδισμό. Τα συμπτώματα μπορεί να αναπτυχθούν αργά και να ποικίλλουν σε βαρύτητα. Τα πιο κοινά είναι:

  1. Κόπωση: Ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα, προκαλείται από επιβράδυνση του μεταβολισμού λόγω χαμηλών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών.
  2. Αύξηση βάρους: Η ανεξήγητη αύξηση βάρους είναι συχνή σε άτομα με θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
  3. Ευαισθησία στο κρύο: Οι ασθενείς συχνά αισθάνονται κρύο, ακόμη και σε κανονικές θερμοκρασίες, λόγω μειωμένου μεταβολισμού.
  4. Δυσκοιλιότητα: Η επιβράδυνση της πέψης είναι ένα άλλο κοινό αποτέλεσμα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς.
  5. Ξηρό δέρμα και μαλλιά: Ξηρό δέρμα, εύθραυστα μαλλιά και τριχόπτωση μπορεί να εμφανιστούν καθώς ο θυρεοειδής αποτυγχάνει να ρυθμίσει τις βασικές σωματικές λειτουργίες.
  6. Κατάθλιψη: Εναλλαγές της διάθεσης, κατάθλιψη και προβλήματα μνήμης μπορεί να προκύψουν από ορμονικές ανισορροπίες.
  7. Πρήξιμο του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη): Ο θυρεοειδής αδένας μπορεί να διευρυνθεί, προκαλώντας ορατό πρήξιμο στον λαιμό.
  8. Ακανόνιστες ή βαριές εμμηνορροϊκές περίοδοι: Οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο, που συχνά περιλαμβάνουν βαρύτερες ή συχνότερες περιόδους.
  9. Μυϊκή αδυναμία: Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές κράμπες και αδυναμία.

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα της νόσου του Χασιμότο μπορεί να μιμούνται άλλες καταστάσεις, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε ενδοκρινολόγο για σωστή διάγνωση μέσω εξετάσεων αίματος, που μετρούν τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και τα αντισώματα του θυρεοειδούς.

thyreoeidis.jpg

Ποια είναι η θεραπεία για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

Η νόσος του Χασιμότο αντιμετωπίζεται συνήθως με φάρμακα, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία ίασης γι' αυτήν την αυτοάνοση διαταραχή. Η κύρια θεραπεία στοχεύει στη διαχείριση του υποθυρεοειδισμού που προκαλείται από τη νόσο:

1. Λεβοθυροξίνη (υποκατάσταση θυρεοειδικών ορμονών)

Η πιο κοινή θεραπεία είναι η καθημερινή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης με λεβοθυροξίνη, μια συνθετική εκδοχή της θυροξίνης (Τ4), της ορμόνης που φυσιολογικά παράγεται από τον θυρεοειδή αδένα. Αυτό το φάρμακο βοηθά στην αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων ορμονών, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού.

2. Τακτική παρακολούθηση

Οι ασθενείς χρειάζονται τακτικές εξετάσεις αίματος για την παρακολούθηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών. Μπορεί να χρειαστούν προσαρμογές στη δόση της λεβοθυροξίνης με την πάροδο του χρόνου, ειδικά εάν τα συμπτώματα επιμένουν ή αν αλλάξουν οι ανάγκες του σώματος.

3. Τροποποιήσεις τρόπου ζωής

Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, η τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής και η διαχείριση του στρες είναι σημαντικά για τη συνολική υγεία του θυρεοειδούς. Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως το σελήνιο, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο παίζουν ρόλο στην λειτουργία του θυρεοειδούς, αν και τα συμπληρώματα πρέπει να λαμβάνονται μόνο με οδηγία γιατρού.

Thyroid-Ultrasound-thireoeidis

Τι θα συμβεί αν αφήσετε αρρύθμιστο τον θυρεοειδή

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές που επηρεάζουν διάφορα μέρη του σώματος. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους κινδύνους:

  1. Υποθυρεοειδισμός: Ο αρρύθμιστος θυρεοειδής στην Χασιμότο συχνά οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει σοβαρή κόπωση, αύξηση βάρους και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και γνωστική εξασθένηση. Ο μεταβολισμός του σώματος επιβραδύνεται, επηρεάζοντας σχεδόν κάθε σύστημα.
  2. Βρογχοκήλη: Εάν ο θυρεοειδής συνεχίζει να διογκώνεται λόγω της συνεχιζόμενης αυτοάνοσης επίθεσης, μπορεί να αναπτυχθεί βρογχοκήλη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή σε ακραίες περιπτώσεις.
  3. Καρδιαγγειακά προβλήματα: Ο παρατεταμένος υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων όπως καρδιακές παθήσεις ή καρδιακή ανεπάρκεια. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βραδύτερο καρδιακό ρυθμό και άλλες επιπλοκές που σχετίζονται με την καρδιά.
  4. Πτώση της ψυχικής υγείας: Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, όταν δεν αντιμετωπίζεται, μπορεί να συμβάλει στην κατάθλιψη, το άγχος και, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε μείωση των γνωστικών λειτουργιών. Ο εγκέφαλος χρειάζεται επαρκή θυρεοειδική ορμόνη για να λειτουργήσει σωστά και οι παρατεταμένες ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμες επιπτώσεις στη διάθεση και την μνήμη.
  5. Μυξοίδημα: Μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές ενός αρρύθμιστου θυρεοειδή είναι το μυξοίδημα, μια σπάνια αλλά απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Έχει ως αποτέλεσμα ακραία δυσανεξία στο κρύο, υπνηλία, ακόμη και κώμα. Το μυξοίδημα χρήζει επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.

Συχνές Ερωτήσεις

“Μπορεί η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο να υποχωρήσει από μόνη της;”

Όχι, η νόσος του Χασιμότο δεν υποχωρεί από μόνη της. Είναι μια δια βίου αυτοάνοση πάθηση που απαιτεί συνεχή αντιμετώπιση. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους και να αποτρέψουν τις επιπλοκές.

“Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγω εάν έχω Hashimoto;”

Ορισμένοι ειδικοί προτείνουν την αποφυγή τροφών που μπορεί να επηρεάσουν την λειτουργία του θυρεοειδούς, όπως τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βρογχογόνα (π.χ. ωμό μπρόκολο, λάχανο). Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε τα πολλά προϊόντα σόγιας και τη γλουτένη, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα για μερικούς ανθρώπους.

“Είναι κληρονομική η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο;”

Υπάρχει ένα γενετικό συστατικό στη νόσο του Hashimoto. Εάν έχετε μέλη της οικογένειας με παθήσεις του θυρεοειδούς ή άλλες αυτοάνοσες διαταραχές, ο κίνδυνος εμφάνισης Hashimoto μπορεί να είναι υψηλότερος.

Σύνοψη

Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως υποθυρεοειδισμό, βρογχοκήλη, καρδιαγγειακά προβλήματα και πολλά άλλα. Ωστόσο, με την κατάλληλη διάγνωση και θεραπεία -κυρίως μέσω θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης- τα περισσότερα άτομα με Hashimoto μπορούν να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους και να διάγουν μια φυσιολογική, υγιή ζωή.

Πηγές: endocrine.org, betterhealth.vic.gov.au, mayoclinic.org, clevelandclinic.org, hopkinsmedicine.org