Λεβοθυροξίνη: Μελέτη για το δημοφιλές φάρμακο για τον θυρεοειδή, προκαλεί ανησυχία στους γιατρούς
Ένα από τα πιο δημοφιλή φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό είναι η λεβοθυροξίνη (ή λ-θυροξίνη), η οποία πωλείται από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες σε διάφορες μορφές.
Νέα μελέτη επισημαίνει μια πιθανή παρενέργεια του φαρμάκου, αν και δεν είναι γνωστή η συχνότητά της.
Στην έρευνα, που διεξήχθη από το Ιατρικό Ίδρυμα Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, συμμετείχαν συνολικά 445 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών (μέσος όρος ηλικίας 73 ετών), στους 81 από τους οποίους χορηγήθηκε το φάρμακο λεβοθυροξίνη για την αποκατάσταση των υγιών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών.
Η μελέτη έδειξε μια πιθανή σχέση μεταξύ του κινδύνου απώλειας οστικής μάζας (οστεοπόρωση) και της μακροχρόνιας χρήσης του φαρμάκου. «Μετά από έξι χρόνια χρήσης κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν οστική πυκνότητα και οστική μάζα από εκείνους που δεν έπαιρναν την ορμόνη», εξήγησε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Elena Ghotbi.
Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η λήψη λεβοθυροξίνης, ακόμη και σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές, φαίνεται να συνδέεται με αυξημένη οστική απώλεια στους ηλικιωμένους», πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Shadpour Demehri.
Οι ερευνητές ζητούν να γίνεται τακτική επανεξέταση της φαρμακευτικής αγωγής και οι άνθρωποι, ιδίως όσοι είναι άνω των 65 ετών, να ελέγχουν τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών τους, καθώς, όπως λένε, «ένα σημαντικό ποσοστό των συνταγών θυρεοειδικών ορμονών αφορά ηλικιωμένους χωρίς υποθυρεοειδισμό».
Αυτή η παρενέργεια δεν είναι νέα και περιλαμβάνεται ήδη ως παρενέργεια άγνωστης συχνότητας σε πολλές εμπορικές μορφές λεβοθυροξίνης.
Για παράδειγμα, όπως αναφέρεται στο δελτίο δεδομένων για τη νατριούχο λεβοθυροξίνη της Teva σε διάφορες δόσεις, συνιστάται «σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία με λεβοθυροξίνη και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, η δόση της νατριούχου λεβοθυροξίνης να προσαρμόζεται στο χαμηλότερο δυνατό αποτελεσματικό επίπεδο και η θυρεοειδική λειτουργία να παρακολουθείται συχνά για την αποφυγή υπερφυσιολογικών επιπέδων λεβοθυροξίνης στον ορό».
Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση στην οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Επηρεάζει σημαντικό τμήμα του ενήλικου πληθυσμού, με υψηλότερο ποσοστό στις γυναίκες και τα άτομα μέσης ηλικίας, ενώ η λεβοθυροξίνη είναι η συνήθης θεραπεία.
Πηγή: Huffingtonpost