Βροχή & πόνος στις αρθρώσεις: Υπάρχει σχέση τελικά;
Η άποψη ότι συγκεκριμένα συμπτώματα συνδέονται με τις αλλαγές του καιρού έχει επικρατήσει ήδη από την αρχαιότητα. Μάλιστα, ο Ιπποκράτης στο έργο του «Περί ανέμων, υδάτων και τόπων» ήταν ένας από τους πρώτους που εξέφρασαν την άποψη ότι για να κατανοήσει κανείς την Ιατρική και τα διάφορα προβλήματα υγείας θα πρέπει να μελετήσει τις αλλαγές των εποχών.
Ιδιαίτερα η βροχή και η υγρασία έχουν πολλάκις «ενοχοποιηθεί» για τους πόνους στο σώμα αλλά μάλλον αδικαιολόγητα, όπως δείχνει μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση BMJ από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Παλαιότερες μελέτες με θέμα τις αλλαγές του καιρού και τους πόνους στις αρθρώσεις δεν έχουν οδηγήσει σε σαφή συμπεράσματα, γι’ αυτό και οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το θέμα για μία ακόμη –και σίγουρα όχι τελευταία– φορά.
Για τον σκοπό αυτόν, συγκέντρωσαν δεδομένα σχετικά με τον καιρό και συγκεκριμένα τις βροχοπτώσεις καθώς και σχετικά με τις επισκέψεις 1,5 εκατ. Αμερικανών ηλικίας 65 ετών και άνω στο νοσοκομείο ή στον γιατρό τους λόγω του πόνου που εκδήλωναν στις αρθρώσεις ή στη μέση τους. Τα δεδομένα κάλυπταν το χρονικό διάστημα από το 2008 έως το 2012.
Από τις 11.673.392 επισκέψεις των ασθενών, μόλις 2.095.761 (ποσοστό 18%) έγιναν τις ημέρες που έβρεχε. Αφού συνυπολόγισαν ευρύ φάσμα παραγόντων που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως η ηλικία και το φύλο του ασθενούς ή το ιστορικό χρόνιων παθήσεων όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τυχόν παράπονα για πόνους στο σώμα δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν από τις βροχοπτώσεις, είτε την ημέρα της επίσκεψης στο νοσοκομείο ή στον γιατρό είτε κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Αν και οι ερευνητές δεν αποκλείουν εντελώς το ενδεχόμενο ο καιρός να επηρεάζει την υγεία των αρθρώσεων, υπογραμμίζουν ότι από τη μελέτη τους δεν αναδεικνύεται κάποιο σαφές μοτίβο που να δικαιολογεί μια τέτοια σχέση.
Διαβάστε επίσης:
Καρδιακή ανεπάρκεια: Ποιος ο ρόλος του καιρού
Ο κρύος καιρός είναι πολύ πιο επικίνδυνος απ' ό,τι ο ζεστός, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα