ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο αυτί: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Τα συμπτώματα των λοιμώξεων του αυτιού περιλαμβάνουν πόνο, φαγούρα μέσα και γύρω από το αυτί και μερική απώλεια της ακοής.

Πόνος στο αυτί: Αίτια, συμπτώματα, αντιμετώπιση

Η συσσώρευση κυψελίδας στο αυτί μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και πρήξιμο.

Ο πάσχων μπορεί επίσης να αισθάνεται πίεση στο εσωτερικό του αυτιού, δυσκολία στην ακοή και να εκδηλώσει πυρετό.

Σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS), τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μήνες αν μείνουν χωρίς θεραπεία, αν όμως ο πάσχων λάβει θεραπεία, διαρκούν μερικές ημέρες.

Τα επιμένοντα συμπτώματα αφορούν κυρίως την εξωτερική ωτίτιδα (αυτί του κολυμβητή), μια φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου που προκαλείται από διάφορα αίτια και συνήθως από λοίμωξη με βακτήρια ή μύκητες.

Η ωτίτιδα προσβάλλει ενήλικες αλλά κυρίως παιδιά προσχολικής ηλικίας και μωρά. Για τους ενήλικες, η εξωτερική ωτίτιδα είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία πόνου στο αυτί (ωταλγία), μετά τον πόνο της άρθρωσης της γνάθου.

Η μακροχρόνια αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη παχιού, ξηρού στρώματος στο κανάλι του αυτιού, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απώλεια της ακοής.

ear pain

Τα μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε την κυψελίδα με μπατονέτα, καθώς μπορεί να δημιουργήσετε πρόβλημα στο αυτί σας σπρώχνοντας το κερί πιο βαθιά.

Μπορείτε να προμηθευτείτε κατάλληλες σταγόνες από το φαρμακείο, που μαλακώνουν το κερί και στη συνέχεια αποβάλλεται φυσικά μόνο του.

Ερεθισμός των αυτιών μπορεί επίσης να προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση σε κάποιο προϊόν που έρχεται σε επαφή με το αυτί. Τέτοια είναι τα ακουστικά, σαπούνια και σαμπουάν, ακόμη και ο ιδρώτας.

Αιτία των περισσότερων μυκητιασικών και βακτηριακών λοιμώξεων είναι τα κοινά βακτηρίδια χρυσίζων σταφυλόκοκκος και ψευδομονάδα η αεριογόνος.

Για να αποφύγετε τις λοιμώξεις του αυτιού, φοράτε ωτασπίδες και σκουφάκι όταν κολυμπάτε και αποφεύγετε να μπαίνει σαμπουάν και σαπούνι στα αυτιά όταν κάνετε ντους.

Οι περισσότερες λοιμώξεις αντιμετωπίζονται με σταγόνες που θα σας συστήσει ο ωτορινολαρυγγολόγος, παυσίπονα και επάλειψη του εξωτερικού μέρους του αυτιού με κάποιο προϊόν που θα εμποδίσει την είσοδο μικροσωματιδίων στο ακουστικό κανάλι.

Εάν η μόλυνση οφείλεται σε πυώδες εξάνθημα στο εσωτερικό του αυτιού, τοποθετώντας μια ζεστή κομπρέσα πάνω στο αυτί, θα θεραπευτεί γρηγορότερα.

Εάν δεν δείτε βελτίωση των συμπτωμάτων, ίσως χρειαστεί καθαρισμός του αυτιού από ΩΡΛ, ο οποίος θα ρίξει νερό στο κανάλι του αυτιού και θα απομακρύνει την κυψελίδα και τις ακαθαρσίες.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Ωτίτιδα στα παιδιά: Πόσες μέρες πρέπει να παίρνουν αντιβίωση και γιατί

Εξωτερική ωτίτιδα: Πότε μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή