ΥΓΕΙΑ

Πόνος στο αυτί μετά το κολύμπι: Πώς περνάει – Το κόλπο στον ύπνο

Μιχάλης Θερμόπουλος

Ο πόνος στο αυτί, ιδιαίτερα μετά το κολύμπι, μπορεί να είναι μια επίμονη και άβολη κατάσταση, γνωστή ως αυτί του κολυμβητή.

Πόνος στο αυτί μετά το κολύμπι: Πώς περνάει – Το κόλπο στον ύπνο
Bigstock

Αυτό το άρθρο διερευνά πώς το παγιδευμένο νερό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο αυτί, τι να κάνετε εάν σας συμβεί, πόσο διαρκεί ο πόνος, συμβουλές για καλύτερο ύπνο και ενέργειες που πρέπει να αποφεύγετε, όταν αντιμετωπίζετε αυτήν την πάθηση.

Πώς το παγιδευμένο νερό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο αυτί για μέρες

Το παγιδευμένο νερό στο αυτί μπορεί να δημιουργήσει ένα υγρό περιβάλλον που προάγει την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων, οδηγώντας σε μόλυνση του έξω ακουστικού πόρου, γνωστή ως αυτί του κολυμβητή (εξωτερική ωτίτιδα). Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Επίμονος πόνος: Ο πόνος μπορεί αρχικά να είναι ήπιος, αλλά μπορεί να κλιμακωθεί, εάν η μόλυνση επιδεινωθεί.
  • Πλήρωση στο αυτί: Μια αίσθηση πληρότητας ή απόφραξης είναι κάτι σύνηθες.
  • Κνησμός και ερυθρότητα: Μπορεί να έχετε φαγούρα στο εξωτερικό αυτί και να φαίνεται κόκκινο.
  • Έκκριση: Μπορεί να υπάρχει εκκένωση υγρού από το αυτί, που μερικές φορές συνοδεύεται από μια άσχημη οσμή.
  • Απώλεια ακοής: Είναι πιθανή η προσωρινή απώλεια ακοής λόγω οιδήματος και απόφραξης υγρών.
ear-water-nero-auti

Τι να κάνετε εάν το αυτί σας πονάει πολύ μετά το κολύμπι

Εάν αισθάνεστε έντονο πόνο στο αυτί μετά το κολύμπι, είναι σημαντικό να λάβετε άμεσα μέτρα για να ανακουφίσετε την ενόχληση και να αποτρέψετε την επιδείνωση της λοίμωξης:

  1. Στεγνώστε το αυτί: Γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι, για να βοηθήσετε την αποστράγγιση του νερού. Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα, για να στεγνώσετε το εξωτερικό αυτί, αλλά αποφύγετε να εισάγετε οτιδήποτε στον ακουστικό πόρο.
  2. Ζεστή κομπρέσα: Εφαρμόστε μια ζεστή κομπρέσα στο προσβεβλημένο αυτί, για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή.
  3. Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα: Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου.
  4. Ωτικές σταγόνες: Χρησιμοποιήστε ωτικές σταγόνες (χωρίς συνταγή), σχεδιασμένες να στεγνώνουν τον ακουστικό πόρο. Εάν η λοίμωξη είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστούν συνταγογραφούμενες σταγόνες με αντιβιοτικά.

Αυτί του κολυμβητή: Πόσο διαρκεί ο πόνος

Η διάρκεια του πόνου στο αυτί του κολυμβητή ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης και την αποτελεσματικότητα της θεραπείας:

  • Ήπιες περιπτώσεις: Με την κατάλληλη θεραπεία, ο πόνος και τα συμπτώματα συνήθως βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες.
  • Μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις: Ο πόνος και τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν μια εβδομάδα ή περισσότερο. Η πλήρης ανάρρωση συνήθως συμβαίνει εντός 7 έως 10 ημερών με την κατάλληλη θεραπεία.
  • Χρόνιες περιπτώσεις: Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή ακατάλληλη διαχείριση, το αυτί του κολυμβητή μπορεί να γίνει χρόνιο, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενα συμπτώματα.
ponos-auti

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα

Ο ύπνος με τέτοιον πόνο στο αυτί μπορεί να είναι δύσκολος λόγω πόνου και δυσφορίας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα:

  1. Ανυψώστε το κεφάλι σας: Κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλά, για να μειώσετε την πίεση στο αυτί.
  2. Κοιμηθείτε στην ανεπηρέαστη πλευρά: Αποφύγετε να ασκήσετε πίεση στο μολυσμένο αυτί. Ξαπλώστε στο αντίθετο πλευρό.
  3. Προστατευτικό αυτιού: Φορέστε ένα μαλακό, προστατευτικό κάλυμμα αυτιού, για να αποφύγετε την επαφή με το μαξιλάρι.
  4. Ανακούφιση από τον πόνο: Πάρτε αναλγητικά φάρμακα πριν τον ύπνο για να ανακουφίσετε την ενόχληση.

Τι πρέπει να ΜΗΝ κάνετε

Ορισμένες ενέργειες μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση ή να παρατείνουν την ανάρρωση. Αποφύγετε τα ακόλουθα όταν αντιμετωπίζετε πόνο στο αυτί μετά από κολύμπι:

  • Εισαγωγή αντικειμένων: Μην εισάγετε μπατονέτες, δάχτυλα ή άλλα αντικείμενα στον ακουστικό πόρο, καθώς αυτό μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα και να ωθήσει τα βακτήρια βαθύτερα στο κανάλι του αυτιού.
  • Χρήση ακουστικών ή ωτοασπίδων: Αποφύγετε τη χρήση ακουστικών ή ωτοασπίδων, που μπορεί να παγιδεύσουν την υγρασία και να επιδεινώσουν την μόλυνση.
  • Προσοχή στα συμπτώματα: Μην αγνοείτε τα επίμονα ή επιδεινούμενα συμπτώματα. αναζητήστε ιατρική βοήθεια εάν είναι απαραίτητο.
  • Κολύμπι ή βύθιση του αυτιού: Αποφύγετε να κολυμπήσετε ή να βυθίσετε το αυτί στο νερό μέχρι να εξαφανιστεί πλήρως η μόλυνση.

Συμπέρασμα

Το αυτί του κολυμβητή μπορεί να προκαλέσει σημαντική ενόχληση και επίμονο πόνο στο αυτί. Η κατανόηση των αιτιών, των στρατηγικών διαχείρισης και των προληπτικών μέτρων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική ανακούφιση και αποκατάσταση.

Εάν εμφανίσετε σοβαρά ή παρατεταμένα συμπτώματα, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια, για να εξασφαλίσετε την κατάλληλη θεραπεία και να αποφύγετε επιπλοκές.

Πηγές: betterhealth.vic.gov.au, kidshealth.org, bootshearingcare.com, myhealth.alberta.ca