ΥΓΕΙΑ

Κυψελίδα στο αυτί: Τι δείχνει το χρώμα της για την υγεία

Σινάνη Αικατερίνη

Τα αυτιά μας μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία μας, ειδικά η κυψελίδα.

Κυψελίδα στο αυτί: Τι δείχνει το χρώμα της για την υγεία

Η κυψελίδα είναι η συγκέντρωση κεριού στο αυτί και σε φυσιολογικές ποσότητες είναι κάθε άλλο παρά βλαπτική.

Το κερί έχει αντιβακτηριδιακές και λιπαντικές ιδιότητες, ενώ προστατεύει το αυτί και λειτουργεί ως αυτοκαθαριστικός παράγοντας.

Το κερί δεν σχηματίζεται κοντά στο τύμπανο αλλά στο εξωτερικό του και με το μάσημα μεταφέρεται προς τα έξω και πέφτει.

Η κυψελίδα προστατεύει τα αυτιά από τη βρωμιά, τα μικρόβια και τις μολύνσεις.

Τα αυτιά μας αυτοκαθαρίζονται και αποβάλλουν με φυσικό τρόπο το παλιό κερί μαζί με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος.

Συνήθως, το κερί των αυτιών των περισσότερων ανθρώπων έχει κίτρινο ή καφέ χρώμα και υγρή και κολλώδη υφή, κάτι που είναι υγιές.

Ωστόσο, το κερί του αυτιού μπορεί να αλλάξει το χρώμα και την υφή του ανάλογα με ορισμένες διεργασίες που συμβαίνουν μέσα στα αυτιά σας.

Δείτε τι μπορεί να σημαίνουν οι διαφορές και τι μπορείτε να κάνετε.

Το μαλακό και κίτρινο κερί είναι φρεσκοφτιαγμένο και υγιές κερί. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του κίτρινου και η πιο παχύρρευστη σύσταση, δείχνουν ότι είναι υγιές, αλλά ότι έχει παραμείνει για περισσότερο καιρό στα αυτιά.

Οι άσπρες φολίδες κεριού είναι σημάδι της διαδικασίας αυτοκαθαρισμού του αυτιού. Τα άτομα με δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση, έχουν συχνά υπολείμματα κεριού σε μορφή φολίδων.

Το μαύρο κερί συνήθως προκαλεί πανικό, αλλά είναι μάλλον πιο συνηθισμένο από ό,τι νομίζετε. Αυτή η αλλαγή μπορεί να σηματοδοτεί συσσώρευση κεριού στο αυτί που δεν έχει καθαριστεί με φυσικό τρόπο.

Με απλά λόγια, το κερί που μαυρίζει έχει οξειδωθεί αφού έχει παραμείνει στο αυτί για πολύ καιρό και έχει εκτεθεί στον αέρα και στη φυσική βακτηριακή ζύμωση. Για τα άτομα που χρησιμοποιούν ακουστικά βαρηκοΐας, το μαύρο κερί στο αυτί είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Το κόκκινο κερί θα μπορούσε να είναι σημάδι αίματος στο αυτί. Καθώς ο ακουστικός πόρος περιέχει πολλά αιμοφόρα αγγεία, θα μπορούσε να προκληθεί από μια απλή γρατζουνιά, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί και σημάδι μόλυνσης του αυτιού.

Εάν η κυψελίδα του αυτιού σας έχει φυσικά σκούρο χρώμα, ίσως δυσκολευτείτε να καταλάβετε αν υπάρχει αίμα.

Σε αυτή την περίπτωση, απλά βάλτε λίγο κερί από το αυτί σε ένα χαρτομάντιλο και πιέστε το. Έτσι θα μπορέσετε πιο εύκολα να δείτε το υποκείμενο χρώμα.

Εάν ανησυχείτε για αίμα στην κυψελίδα τους αυτιού σας, πρέπει να ελέγξει τα αυτιά σας ωτορινολαρυγγολόγος.

Πιο ανησυχητικό από το μαύρο και το κόκκινο, είναι η ανεύρεση πράσινου κεριού στο αυτί. Συνήθως πρόκειται για σημάδι μόλυνσης του μέσου ωτός, ειδικά αν αυτή η πράσινη εκροή συνοδεύεται από δυσάρεστη οσμή.

Για να ελέγξετε αν το πράσινο κερί στο αυτί σας οφείλεται σε λοίμωξη, κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας, ο οποίος πιθανότατα θα σας συνταγογραφήσει αντιβιοτικές σταγόνες για το αυτί ή αντιβιοτικά από το στόμα.

Πηγή: express.co.uk