Παιδικό άσθμα: Γιατί ψάρι και όχι ιχθυέλαια στην εγκυμοσύνη
Η κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη του παιδικού άσθματος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας, η λήψη ιχθυελαίων είναι λιγότερο ωφέλιμη για τα παιδιά από το να καταναλώνει η έγκυος 350 γραμμάρια ψάρια την εβδομάδα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Οι ερευνητές συνέκριναν την επίδραση που έχει η πρόσληψη ψαριών και ιχθυελαίων, τα οποία κοστίζουν περίπου το ίδιο, και διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν καταναλώνουν αρκετά ψάρια στην εγκυμοσύνη.
Οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι γιατροί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα ευρήματα όταν κάνουν συστάσεις προγεννητικής φροντίδας στις εγκύους.
Αναφορικά με την ανησυχία που έχουν πολλές γυναίκες για τα επίπεδα ψευδαργύρου που έχουν πολλά είδη ψαριών, οι ερευνητές τονίζουν ότι η κατανάλωση αυτής της ποσότητας ψαριών δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Προηγούμενη μελέτη έχει δείξει ότι οι απόγονοι γυναικών που δεν τρώνε ψάρια στην εγκυμοσύνη διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα σε σύγκριση με γυναίκες που τρώνε ψάρια 2-3 φορές την εβδομάδα.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη είναι πιο υγιεινή από τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.
Τονίζουν επίσης ότι το κόστος της κατανάλωσης της συνιστώμενης ποσότητας ψαριών είναι παρόμοιο με αυτό της λήψης συμπληρωμάτων ιχθυελαίου.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι τα οφέλη από τη λήψη ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ξεκάθαρα, καθώς οι μελέτες δεν έχουν καταλήξει σε οριστικά συμπεράματα.
«Είναι πρόωρο να συστήσουμε τη χορήγηση υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων ιχθυελαίων κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου για την πρόληψη του παιδικού άσθματος», καταλήγει η μελέτη.
Πηγή: Mail Online
Διαβάστε επίσης:
Δυσκολία στην αναπνοή: Είναι άσθμα ή κάτι πιο σοβαρό; Πώς θα τα ξεχωρίσετε