ΥΓΕΙΑ

Παιδικό άσθμα: Ο ρόλος των αντιβιοτικών

Σινάνη Αικατερίνη

Η πρώιμη έκθεση των παιδιών στα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξουν άσθμα, καθώς μεταβάλλει τα βακτήρια του εντέρου τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Παιδικό άσθμα: Ο ρόλος των αντιβιοτικών

Συγκεκριμένα, τα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή ινδολικού προπιονικού οξέος (IPA) στο έντερο, μιας βιοχημικής ουσίας που είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη προστασία από το άσθμα, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Ανακαλύψαμε ότι μια συνέπεια της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι η εξάντληση των βακτηρίων που παράγουν IPA, μειώνοντας έτσι ένα βασικό μόριο που έχει τη δυνατότητα να προλάβει το άσθμα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Ben Marsland, καθηγητής ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας.

Όταν χορηγήθηκαν αντιβιοτικά σε ποντίκια νεαρής ηλικίας, αυτά έγιναν πιο επιρρεπή σε αλλεργικές αντιδράσεις στα ακάρεα της σκόνης, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το άσθμα στους ανθρώπους συνήθως πυροδοτείται από την έκθεση σε ακάρεα σκόνης.

Αυτή η ευαισθησία στα αλλεργιογόνα των ακάρεων της σκόνης συνεχίστηκε στα ποντίκια, ακόμη και αφού το μικροβίωμα του εντέρου τους και τα επίπεδα IPA επανήλθαν στο φυσιολογικό.

Αυτό υποδηλώνει ότι η λειτουργία του IPA στην εδραίωση μιας υγιούς ανοσολογικής απόκρισης είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά τα πρώτα στάδια της ζωής, σημείωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, τα ποντίκια που έλαβαν διατροφικά συμπληρώματα με IPA στα πρώτα στάδια της ζωής τους, θεραπεύτηκαν αποτελεσματικά από τις αλλεργίες στα ακάρεα της σκόνης και το άσθμα.

«Η χρήση αντιβιοτικών κατά το πρώτο έτος της ζωής μπορεί να έχει το ακούσιο αποτέλεσμα της μείωσης των βακτηρίων που προάγουν την υγεία. Γνωρίζουμε τώρα από αυτή την έρευνα ότι τα αντιβιοτικά οδηγούν σε μείωση του ΙΡΑ, η οποία, όπως διαπιστώσαμε, είναι κρίσιμη στα πρώτα στάδια της ζωής, καθώς ωριμάζουν τα κύτταρα των πνευμόνων, καθιστώντας το υποψήφιο για την πρόληψη της φλεγμονής και των αλλεργιών σε πρώιμη ηλικία».

Τα ευρήματα ενισχύουν τη σημασία της ανάπτυξης ενός σταθερού εντερικού μικροβιώματος στα παιδιά, δήλωσε ο Marsland.

Επιπλέον, συμπληρώματα διατροφής πλούσια σε ΙΡΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά να αποφύγουν το άσθμα. Ωστόσο, αυτό πρέπει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους, καθώς η έρευνα σε ζώα δεν επιβεβαιώνεται πάντα στους ανθρώπους, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Διαμορφώνεται πρώτα από την πρόσληψη τροφής -τόσο από το γάλα όσο και από τις στερεές τροφές- καθώς και από τη γενετική και την έκθεση σε διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα βρέφη με υψηλό κίνδυνο αλλεργιών και άσθματος, έχει αποδειχθεί ότι έχουν διαταραγμένη και καθυστερημένη ωρίμανση του μικροβιώματος του εντέρου», συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Immunity.