ΥΓΕΙΑ

Έλλειψη ψευδαργύρου: Έξι συμπτώματα που φαίνονται στο σώμα (εικόνα)

Ο ψευδάργυρος είναι το δεύτερο σε αφθονία μέταλλο στον ανθρώπινο οργανισμό, μετά τον σίδηρο, και μεταξύ των βασικών λειτουργιών του είναι η διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών αλλά και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έλλειψη ψευδαργύρου: Έξι συμπτώματα που φαίνονται στο σώμα (εικόνα)

Το μέταλλο αυτό είναι απαραίτητο για να λειτουργήσουν περισσότερα από 300 ένζυμα, τα οποία εμπλέκονται σε χημικές διεργασίες που οδηγούν στη σύνθεση πρωτεϊνών, την παραγωγή ορμονών αλλά και τη γενικότερη ευεξία.

Παρά τη μεγάλη σημασία του ψευδαργύρου για την υγεία και την ομορφιά, αρκετοί είναι οι άνθρωποι που παρουσιάζουν έλλειψη.

Πέρα από την ατονία που μπορεί να νιώθετε λόγω της έλλειψης ψευδαργύρου, υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα τα οποία είναι εμφανή στο σώμα κι έτσι σας βοηθούν να καταλάβετε ότι χρειάζεται να αυξήσετε την πρόσληψη του μετάλλου. Δείτε ποια είναι αυτά.

44F92B9C00000578 4942280 image a 21 1506983253020

1. Τριχόπτωση

Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την απορρόφηση των πρωτεϊνών, δύο διεργασίες σημαντικές για να είναι τα μαλλιά πλούσια και υγιή. Μελέτη του 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Dermatology έδειξε ότι από τους 312 συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα τριχόπτωσης όλοι είχαν χαμηλότερες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στο αίμα τους σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που είχαν υγιή μαλλιά. Τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη στο ίδιο περιοδικό, η λήψη συμπληρώματος ψευδαργύρου για διάστημα 12 εβδομάδων συνέβαλε στη βελτίωση της τριχόπτωσης σε ποσοστό 66% των συμμετεχόντων.

2. Αδύναμα νύχια με λευκά σημάδια

Πέραν του ότι είναι αδύναμα, λόγω της έλλειψης ψευδαργύρου τα νύχια μπορεί επίσης να μεγαλώνουν αργά και να σπάνε εύκολα. Αυτό συμβαίνει γιατί η σταθερή πρόσληψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των ιστών και των κυττάρων των νυχιών.

3. Αδύναμα δόντια

Όταν τα επίπεδα ψευδαργύρου είναι χαμηλά στον οργανισμό, τα δόντια σπάνε εύκολα, παρουσιάζουν αστάθεια και χάνουν τη λάμψη τους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ψευδάργυρος αποτελεί φυσικό συστατικό του σμάλτου των δοντιών.

4. Έλκη στο στόμα

Μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Laryngology & Otology έδειξε ότι η έλλειψη ψευδαργύρου συνδέεται με την αυξημένη συχνότητα ελκών (πληγών) στη στοματική κοιλότητα. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές που προκαλούν τα έλκη στο στόμα.

5. Ξηρότητα ή κηλίδες του δέρματος

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται στη διαδικασία ανάπλασης του δέρματος, επομένως η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει στην ξηρότητα και το ξεφλούδισμα, την εμφάνιση κηλίδων στην επιδερμίδα και την αργή επούλωση των πληγών. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η χαμηλή πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει στην ακμή.

6. Αδύναμα οστά

Όταν μιλάμε για δυνατά οστά συνήθως το μυαλό μας πάει στο ασβέστιο, όμως ο ψευδάργυρος είναι εξίσου σημαντικός για την ανάπτυξη και την υγεία του σκελετού. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για να αναπτυχθούν τα κύτταρα των οστών και επίσης για να αναπλάθεται το κολλαγόνο που χρειάζονται τα οστά.

Πηγή: Healthista

Δείτε κι αυτό:

Πόσο ψευδάργυρο χρειαζόμαστε ανά ηλικία & ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Το συστατικό που προστατεύει από καρδιοπάθεια & καρκίνο και παρατείνει τη ζωή!

Κρυολόγημα: Πότε παίρνουμε ψευδάργυρο και πόσο