Νόσος Πάρκινσον: Ωφελεί τελικά ο καφές;
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, η καφεΐνη μετριάζει τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών. Όμως επειδή εκείνη η παλαιότερη έρευνα ήταν πολύ μικρή και είχε διαρκέσει μόνο έξι εβδομάδες, κρίθηκε αναγκαίο να επιβεβαιωθεί.
Στη νέα έρευνα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρόναλντ Πόστουμα του καναδικού Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Μόντρεαλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Neurology της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μελέτησαν την επίδραση της καφεΐνης σε 121 άτομα με μέση ηλικία τα 62 έτη, που είχαν διαγνωστεί με Πάρκινσον προ τετραετίας περίπου.
Από αυτούς, οι μισοί έπαιρναν μια κάψουλα καφεΐνης των 200 γραμμαρίων δύο φορές τη μέρα, μία το πρωί και μία μετά το μεσημεριανό φαγητό, που ισοδυναμούσαν με περίπου τρεις καφέδες τη μέρα. Οι άλλοι μισοί ασθενείς έπαιρναν ψευδο-κάψουλες (placebo). Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν επί 6 έως 18 μήνες.
Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στα κινητικά συμπτώματα των ασθενών που έπαιρναν την καφεΐνη, σε σχέση με όσους έπαιρναν το placebo. Δεν υπήρχε επίσης καμία γενικότερη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους. Επειδή τα στοιχεία έδειξαν σαφώς μηδενικό όφελος από την καφεΐνη, η μελέτη σταμάτησε.
«Είναι πιθανό ότι η καφεΐνη μπορεί να έχει σύντομης διάρκειας όφελος, που όμως γρήγορα εξαφανίζεται. Σε κάθε περίπτωση, μετά τα νέα ευρήματά μας δεν μπορούμε να συνιστούμε την καφεΐνη ως θεραπεία για τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον» δήλωσε ο Πόστουμα.
Δείτε κι αυτό:
Πάρκινσον: Το πρώιμο σύμπτωμα στην όραση
Πάρκινσον: Μια ένδειξη «κρύβεται» στη σεξουαλική ζωή του άντρα