ΥΓΕΙΑ

Προβιοτικά: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν και γιατί

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά μικρόβια που όταν καταναλώνονται σε επαρκή ποσότητα, έχουν οφέλη για την υγεία και για την αντιμετώπιση ορισμένων παθήσεων.

Προβιοτικά: Ποιοι πρέπει να τα αποφεύγουν και γιατί

Στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπου βρίσκονται πάνω από 400 είδη μικροοργανισμών, ενώ «καλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα.

Τα τελευταία χρόνια οι εταιρείες γαλακτοκομικών δημιούργησαν τα προβιοτικά προϊόντα, τα οποία εμπλούτισαν με μεγαλύτερο ποσοστό ζωντανών μικροβίων, ώστε να αυξάνεται η ωφελιμότητά τους.

Pancreas

Παρότι τα προβιοτικά καταναλώνονται πλέον ευρέως, δεν είναι ωφέλιμα για όλους. Τα «καλά» βακτήρια που εμπεριέχονται στα γιαούρτια και τα ροφήματα μπορεί να είναι επικίνδυνα για άτομα με σοβαρές περιπτώσεις παγκρεατίτιδας.

Ολλανδική μελέτη έδειξε ότι πάνω από τους μισούς πάσχοντες από παγκρεατίτιδα που πήραν προβιοτικά συμπληρώματα για την πρόληψη λοιμώξεων απεβίωσαν συγκριτικά με αυτούς που πήραν εικονικά συμπληρώματα.

Οι παρενέργειες των προβιοτικών ήταν μη αναμενόμενες.

Τα προβιοτικά έχουν χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία της παγκρεατίτιδας, μια φλεγμονή του παγκρεάτος που προηγείται του καρκίνου που εκδηλώνεται στο όργανο. Η πάθηση εκδηλώνεται και υποχωρεί γρήγορα αλλά μπορεί να προκαλέσει την λειτουργία του ζωτικού οργάνου όταν μείνει αθεράπευτη.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος 296 άτομα με ίδιες οξείας μορφής παγκρεατίτιδες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και οι μισοί πήραν εικονικό συμπλήρωμα και οι υπόλοιποι ένα μείγμα προβιοτικών.

Ο αριθμός των ατόμων που εκδήλωσαν λοιμώξεις ήταν όμοιος αλλά 24 εθελοντές στην ομάδα των προβιοτικών απεβίωσαν, συγκριτικά με εννέα της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι δεν γνωρίζουν πως ακριβώς τα προβιοτικά μπορεί να είναι επιβλαβή αλλά εικάζουν ότι το συμπλήρωμα μπορεί κατά κάποιο τρόπο να ενίσχυσε την απαίτηση για οξυγόνο και να επιδείνωσε την ήδη μειωμένη αιματική ροή.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα προβιοτικά δεν πρέπει να χορηγούνται σε σοβαρά πάσχοντες με οργανική ανεπάρκεια και με σωλήνα σίτισης.

Διαβάστε επίσης:

Παγκρεατίτιδα: Η οξεία, η χρόνια και πώς αντιμετωπίζονται

Πρόβλημα με τη χολή; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για να μην πονάμε